Recenzii carti

Momentul nostru infinit – Lauren Myracle – Editura Trei

Momentul nostru infinit de Lauren Myracle – Editura Trei – recenzie

Momentul nostru infinit – Lauren Myracle

Titlul original: The Infinite Moment of Us
Traducere: Shauki Al-Gareeb
Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Gen: Young Adult, Romance
Nr. pagini: 294
Notă Goodreads: 3,23/5
Nota mea: 7.5/10

DESCRIERE OFICIALĂ:

„De când se ştie, ţelul lui Wren Gray a fost să-şi mulţumească părinţii. Lucru care nu a deranjat-o, dimpotrivă. Acum însă a împlinit 18 ani şi simte nevoia să-şi împlinească propriile dorinţe… doar că nu prea ştie care sunt.

În schimb, Charlie Parker ştie exact care e dorinţa sa cea mai mare. Charlie e un băiat blând cu un trecut dureros – şi a iubit-o pe Wren de când a văzut-o prima dată. Dar o fată ca Wren nu s-ar îndrăgosti niciodată de un tip ca el. Momentul nostru infinit – Lauren Myracle

Şi totuşi… unele lucruri sunt scrise în stele.”

Romantică, senzuală şi atât de adevărată – o poveste de neuitat despre prima iubire de la una dintre cele mai bune autoare de adult fiction ale momentului.

„Una dintre cele mai intense poveşti de dragoste despre adolescenţi pe care le-am citit vreodată.” – David Levithan

„O poveste de dragoste în acelaşi timp delicată şi plină de pasiune.” – Kirkus Reviews

„Relaţia dintre personajele lui Lauren Myracle e bazată pe dragoste, respect şi încredere.” – Publishers Weekly Momentul nostru infinit – Lauren Myracle

„Lauren Myracle îmbină tandreţea cu erotismul.” – School Library Journal

Lauren Myracle s-a născut la Brevard, în Carolina de Nord. A crescut în Atlanta, Georgia. Şi-a luat licenţa în literatură engleză şi psihologie la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Deţine un doctorat în literatură engleză de la Colorado State University, unde a predat timp de doi ani, şi un Master of Fine Arts în literatură pentru copii şi adolescenţi la Vermont College.
A scris numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi, printre care Shine, Kissing Kate, seria The Winne Years şi The Internet Girls (sttyl şi ttfn) – romane scrise în stilul mesajelor instantanee – bestselleruri New York Times.
La Editura Trei, a apărut Fulgi de iubire. Trei poveşti romantice de Crăciun (scris împreună cu John Green şi Maureen Johnson).

„Miercuri, Charlie trecuse prin ultima zi de şcoală ca şi când s-ar fi aflat într-o negură. Toţi ceilalţi erau entuziasmaţi la gândul că vara începea în mod oficial, însă Charlie nu-şi dorea să vină vacanţa. El şi-o dorea pe Wren. Însă, dacă nu avea de gând să prindă curaj şi să acţioneze – de pildă, să poarte o conversaţie mai lungă de cinci cuvinte cu ea, în numele lui Dumnezeu! –, era sortit eşecului. Wren urma să-şi vadă de drumul ei imediat după ceremonia de absolvire de sâmbătă şi exista posibilitatea ca Charlie să nu o mai vadă niciodată.”

PĂREREA MEA:

“Momentul nostru infinit” prezintă povestea de dragoste a doi tineri, Wren și Charlie, proaspăt absolvenți de liceu. Întreaga acțiune se petrece în vacanța de vară, până la începerea facultății sau… mai bine zis, a momentului când, în sfârșit, își iau viața în mâini și au curaj să lupte pentru ceea ce-și doresc.
Deși la început poate pare a fi o poveste de insta-love, nu este așa. Cei doi tineri s-au urmărit de la depărtare de multă vreme, dar niciunul dintre ei nu a avut curaj să facă un pas în direcția potrivită. Sfârșitul liceului va aduce cu el deadline-ul: acum ori niciodată!
Totul se sfârșea: liceul.
Totul începea: ceea ce urma.”

După ani în care Wren a lăsat frâiele vieții ei în mâinile părinților, ascultându-i și urmându-le sfaturile și chiar “impunerile”, fără să comenteze sau să îndrăznească să-și formeze propriile opinii, realizează că a ajuns într-un moment când trebuie să se comporte ca un adevărat tânăr de 18 ani, având efervescența vârstei, dar și maturitatea incipentă pe care am posedat-o toți pe atunci.
“- Firește că-ți place sucul de grepfrut! îi zisese mama ei chiar în acea dimineață, dând înapoi panicată după ce Wren o rugase să-i facă o cafea. Mereu ți-a plăcut sucul de grepfrut. E preferatul tău. (…)
Wren băuse sucul, stânjenită că se plânsese. Doar că, de fapt, Wren nu se plânsese, nu-i așa? Ea nu spusese decât:
– Nu, mulțumesc. Chiar nu-mi place sucul de grepfrut.
Pentru că ei chiar nu-i plăcea – nu-i așa?”

Doar ea poate ști ce suc îi place cu adevărat – dacă va fi cel de grepfrut sau nu, doar ea poate alege să poarte și alte haine în afară de cele alese de mama ei – dacă va fi o mini-bibliotecară sau se va putea bucura și ea de blugii cu talie joasă și un tricou mult prea lipit pe corpul ei precum celelalte fete, dar mai ales… doar ea poate decide dacă intrarea la Emory este ceea ce-și dorește. Să urmeze facultatea la Emory și să ajungă doctor sau să… se înroleze în programul de voluntariat din Guatemala?! Voi ce credeți că va alege? Va avea curaj să-și înfrunte părinții și să-și aleagă propriul drum în viață?!
“Voia să-și mulțumească părinții, dar în același timp se săturase să le facă pe plac. Tânjea să dețină controlul asupra propriei vieți, nu să fie o extensie a mamei și a tatălui ei, și își dorea cu ardoare să facă ceva îndrăzneț, ceva care să conteze, ceva care să-i ajute pe alții într-un mod stantaneu și tangibil.
Dorința ei de a fugi de acea viață perfectă era la fel de puternică precum atracția lunii, chiar dacă acea perfecțiune era neclară.”

Dar până atunci… drumul lui Wren se oprește la Charlie.
Lui Wren îi plăcea de Charlie, însă nu îl cunoștea atât de bine. El era înscris la câteva dintre cursurile ei pentru avansați. Avea o siluetă bine făcută, musculoasă, și, din când în când, Wren se trezea că-i admira jocul de mușchi de sub tricou. Buricele degetelor îi erau adesea murdare de ulei sau poate de vopsea. Nu era prea vorbăreț, iar unii copii îl considerau arogant. Însă Wren îl văzuse interacționând cu micul lui grup de prieteni și, în compania lor, părea mai destins. Mai relaxat.”

Charlie, pe care-l cunoaște de atâția ani, pe care îl simpatizează, dar care n-a crezut că-i va oferi atenție. Sunt din grupuri diferite, nu o să avem aici clișeicul popularii vs. tocilarii sau gașca așa-zișilor rataților. Nu, ei au doar cercuri diferite de prieteni. Charlie nu provine dintr-un mediu familial normal, a crescut la casa de copii, este “într-un fel” adoptat (vom descoperi și povestea aceasta). Familia este una muncitoare, tatăl – tâmplar de meserie, mama – profesoară la școala duminicală, iar fratele său, Dev, adoptat și el, suferă de o dizabilitate fizică în urma unei întâmplări nefericite din copilărie.
Trauma lui Charlie – abandonarea printr-o modalitate crudă de către mama sa biologică, l-a urmărit toată viața, ducând la căutări nesfârșite ale dragostei, ale sentimentului de aparținere, de apropiere față de o altă persoană, ajungând astfel să-și înceapă viața sexuală la numai 14 ani cu Starrla, fata cu care crede el că se află pe aceeași lungime de undă, ca urmare a mediilor asemănătoare din care provin. Starrla, însă, patru ani mai târziu se află pe drumul auto-distrugerii, dorind să-l târască și pe Charlie după ea, însă, acesta reușește să (re)cunoască într-un final adevărata iubire.
Wren Gray era cea mai frumoasă și mai inteligentă fată pe care o văzuse Charlie Parker. Ea nu părea să-și dea seama de asta, ceea ce era o nebunie. Însă Charlie vedea. Charlie știa adevărul.
Când ea zâmbea, Charlie voia să zâmbească alături de ea. Când își dădea părul negru după urechi, Charlie gândea: Da, așa se face.”

Provenind dintr-o familie cu o situație financiară precară și ajutând la atelier de câte ori poate, Charlie se bucură de oportunitatea și bursa oferite de universitatea din oraș. I se oferă o șansă unică, de a învăța și de a ajunge cineva, însă… va sfârși prin a merge la facultate sau viața i se va pune în cale?!
Și apoi, ieri, când ea îi făcuse cu mâna în parcare…
Se petrecuse ceva între ei. Un lucru pe care el nu și-l putea explica și care îl făcuse să uite că nici el nu credea în suflete. Oricum, pe cine încerca să păcălească? El nici în dragoste nu credea, însă știa un lucru: o iubea pe Wren Gray. O iubise dintotdeauna.”

Ce se va întâmpla cu ei? Care vor fi neînțelegerile și piedicile pe care le vor întâmpina? Va pleca Wren la Emory sau în Guatemala? Ce va face Charlie? O va convinge pe Wren să renunțe la călătorie pentru a rămâne alături de el sau … ?! Momentul nostru infinit – Lauren Myracle
Rămâne să citiți romanul pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări!

“- Charlie? răspunse Wren după primul apel.
– Wren, spuse el, relaxându-se.
Nu era sfârșitul poveștii lor. Era abia începutul.”

Romanul atinge multe subiecte interesante – prima experiență sexuală, sfârșitul liceului, începutul vieții, abuzarea copiilor, sistemul de plasament, planurile părinților pentru copiii lor etc.
O singură precizare am… știu că romanul este încadrat la categoria TEEN (13-18 ani) atât de autoare, cât și de edituri, dar… dacă sunteți un părinte care controlează ce lecturi să parcurgă copilul său, cred că trebuie să știți că romanul conține destul de multe scene și discuții sexuale. Da, unele sunt cu tentă educativă, altele sunt doar… plăcere. Momentul nostru infinit – Lauren Myracle

 

Cartea Momentul nostru infinit de Lauren Myracle poate fi comandată de pe site-ul Editurii Trei.

Verifică disponibilitatea Colecţiei Iubiri de poveste/Editura Litera/Alma în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Momentul nostru infinit – Lauren Myracle

EmM

View Comments

  • De cand astept pareri despre cartea asta! Mie mi-ai starnit interesul. Vreau sa o citesc!

  • Imi plac controversele literare, cartile care aduc cititorii in faza de pro si contra, dar in acelasi timp iti inteleg punctul de vedere si il respect.
    Cartea ma incita si da, chiar vreau sa o citesc, sa descoper care este momentul infinit :)
    EmM locco_smiley_10 locco_smiley_20

  • Felicitari pentru recenzie ! Imi plac personajele si imi place mult povestea prezentata de tine! locco_smiley_10

  • Un subiect care imi place! Imi place ceea ce ai scris, si atentionarea de final pentru parinti. Abia astept sa citesc cartea!

  • Vaaii, abia aștept să o citesc! Îmi place la nebunie coperta și din recenzia ta pare super. Citatul ăsta îmi place mult: “Totul se sfârșea: liceul. Totul începea: ceea ce urma.” Mulțumim pentru recenziee! >:D<

  • Ema ... eu nu am lectura cui s-o controlez so ... I wanna read this book. :) Felicitari! Mi-ai captat atentia!

  • Vreau sa o citesc am auzit multe de aceasta carte de cand a apraut. Felicitari pentru recenzie .. Si cat despre parinti nu cred ca e un impediment..

Recent Posts

Copilul care a supraviețuit – Ellie Midwood – recenzie

Copilul care a supraviețuit - Ellie Midwood - recenzie Titlul: Copilul care a supraviețuit Autor:…

2 zile ago

Renașterea – David Gilman – recenzie

Renașterea - David Gilman - recenzie Titlu: Renașterea Autor: David Gilman Editura Lebăda Neagră Colecție…

2 zile ago

Foc cu foc – Bogdan Hrib – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - recenzie povestiri cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade…

3 zile ago

O lume aproape perfectă – Diane Cook – recenzie

O lume aproape perfectă - Diane Cook - recenzie Titlul: O lume aproape perfectă Autor: …

3 zile ago

Midi în flăcări – Cay Rademacher – recenzie

Midi în flăcări - Cay Rademacher - recenzie Titlu: Midi în flăcări Autor: Cay Rademacher…

5 zile ago

Martorul durerii – Paul Cleave – recenzie

Martorul durerii - Paul Cleave - recenzie Titlu: Martorul durerii Autor: Paul Cleave Editura Niculescu…

o săptămână ago