Carti politiste

Noaptea de Sfântul Andrei de Oana Stoica-Mujea-Crime Scene Press

Noaptea de Sfântul Andrei de Oana Stoica-Mujea-Crime Scene Press

Editura Crime Scene Press -2018
Număr pagini-157

“Un nou roman cu Iolanda Știreanu

Iolanda Știreanu a trecut prin multe. Încă se reface după gloanțele pe care le-a încasat când a fost prinsă într-o capcană perfidă. E deprimată, obosită, sătulă de minciuni, urmăriri, infiltrări și intervențîi pe muchie de cuțit. Vrea doar să stea în casă alături de pisoiul ei, Fulg de Nea, și să-și bea mințile.

Însă nu are parte de liniște.

Un coșmar nu-i dă pace. Se face că e noaptea de Sfântul Andrei, iar lupii uriași care umblă pe zăpadă o conduc pe urmele unei stafii tăcute care cere să fie răzbunată.

Mai mult, Lala e chemată din nou la secție. Foștii ei colegi au din nou nevoie de ajutor. Fără tragere de inimă, Iolanda pleacă în cea mai întunecată dintre misiunile ei de până acum. O misiune în care toți joacă dublu și la limită. Pentru că miza este o crimă scandaloasă, căreia i-a căzut victimă un procuror incomod.

Iolanda Știreanu cum n-ați mai văzut-o până acum.”

   Oana Stoica-Mujea (n. 1981) a fost jurnalist pentru o scurtă perioadă de timp și apoi scenarist la Media Pro Pictures. A debutat în 2005 cu un roman fantasy. Până acum a publicat peste douăzeci de cărți (fantasy, crime, thriller). Este membru al Uniunii Scriitorilor din București, secția „Copii și Tineret”.
“Indicii Anatomice”, prima carte polițistă a Oanei Stoica-Mujea, apare într-o primă ediție în 2009, la Crime Scene Publishing. Volumul, devenit rapid un succes, a fost tradus în limba engleză în 2012 (Profusion).

Seria Iolanda Știreanu:

Indicii Anatomice (Crime Scene Publishing, 2009, Crime Scene Press 2016)
-Parfumul văduvei negre (Crime Scene Publishing, 2010)
-Greșelile trecutului (Crime Scene Publishing, 2012)
Jucătorul (Crime Scene Press, 2015)
-Mascaradă (Crime Scene Press, 2016)

Am așteptat cu multă nerăbdare noile aventuri ale Iolandei Ştireanu.

  După ce a fost împușcată de fostul coleg și prieten Victor Blid, Iolanda a stat în comă 6 luni. Problemele, boala și chiar felul ei de-a fi au lăsat-o fără iubit, cu foarte puțini prieteni și fără loc de muncă. Iolanda nu avea  nevoie să lucreze pentru salariu, avea un fond de bani rămas moștenire, un apartament frumos și spațios, doar că n-o mai avea nici pe Carmen, cea care fusese și menajeră și prietenă, atât cât lăsa ea pe cineva să se apropie.

   Iolanda preferă relațiile pasagere, de scurtă durată, fără obligații. Încercase de vreo două ori relații mai lungi, dar nu voia să-și întemeieze o familie.

   Cu o mamă schizofrenică și o copilărie de coșmar( deși peste ani când va afla detalii despre boală va înțelege și comportarea ei), sigură că poate moșteni boala sau chiar o are deja, Iolanda nu vrea să aibă copii care să sufere. Se autoconvinge că este mai bine singură, deși nu este chiar mulțumită să înlocuiască totul cu băutură, petreceri chiar orgii.

  Un an de zile a trecut parcă în ceață, refuzând să-și ajute prietenii: pe Minodora Dancu, șefa de la DIICOT (după moartea procuroarei Carmen Danileț), pe Flavius, care chiar dacă era mafiot o ajutase de multe ori pentru că o iubea.

   În jurul ei se învârte o tipă Ioana, cunoscută la un bar, care însă se face nevăzută de câte ori vine cineva la ea acasă, așa că până la urmă Iolanda e gata să creadă că are vedenii și-ncepe din nou să meargă la psiholog.

   E debusolată și de visele pe care le are de vreun an cu noaptea de Sfântu Andrei, lupii, o fantomă în alb, care parcă i-ar cere să afle ceva.

  Este momentul în care Marius Gibon o caută la cererea lui Mihai, fostul ei șef. Marius (un polițist acuzat de corupție) o ajutase cu un caz, iar ea vorbise cu șeful ei să-l reangajeze.

   Acesta îi spune că au nevoie de ea, pentru că se găsise cadavrul Anei Vasiliu, dispărută cam de un an. Ei lucraseră la caz, dar fără cadavru, numai cu teorii, bănuieli, chiar certitudini, nu reușiseră să  ajungă la un final. Acum lupii îi dezgropaseră în pădure cadavrul.

   Mihai are nevoie de ea în formă, în primul rând  pentru că este un investigator foarte bun, omul care sesizează și leagă detaliile din orice pânză de păianjen. Dar mai avea un motiv important: fusese amenințat și el și polițiștii din subordine cu dosare DNA, dar Iolanda nu mai era angajata lui. Așa că se înconjoară de oameni în care are încredere: Iolanda, Flavius (pe care-l ajutase după refuzul ei), Paul care nu mai era angajat, Alin un IT-ist civil și Marius. Ideea duplicitară era că dacă ei dădeau greș Mihai și restul polițiștilor nu aveau nici o vină.

   Iolanda își dă seama de asta, dar vrea să rezolve vechiul caz de moarte a Anei și a procuroarei Carmen Danileț și să-i înfunde pe cei pe care-i știa vinovați, procurori importanți implicați în trafic de carne vie.

   Așa că Iolanda (Lala pentru prieteni) lucrează sub acoperire infiltrându-se în anturajul  procurorilor Daniel Enache și Stancu Petrică, și a lui Mihail un mafiot rus, ajungând în vila de la Corbeanca, locul unde se țineau chefurile.

   Acolo o reîntâlneşte pe Ioana, care de fapt e fiica lui Carmen Danileț, dar și pe Paul și Flavius. Cu ajutorul lor adună pe stick probe, înregistrări, filmulețe, apoi fuge.

   E conștientă că nu se poate baza în totalitate nici pe polițiști așa că schimbă regulile jocului, își contactează prietenul ziarist, Ciutacu, îi trimite materialele pe care voia ca acesta să le dea pe post când îi spune ea.

   Între timp cadavrul Anei e luat de la morgă de DNA, dispare, dar reușesc să-l găsească și află niște răspunsuri. Procurorul Enache este ucis și Iolanda are o discuție cu șefa DNA, procuroarea Kovack, ca între două femei puternice.

   Dându-și seama ce s-a întâmplat și cine sunt vinovații ia legătură în final și cu Ministerul de Justiție.

   Dacă vreți să aflați ce legătură este între Ana, Ioana, Carmen Danileț, procurorii DNA, mafioți, crime, citiți cartea.

  Credeți-mă vă va ține cu sufletul la gură, mai ales că veți recunoaște anumite personaje din jurul vostru. Sigur că bazându-se pe întâmplări și personaje reale, Oana Mujea țese cu fantezie o nouă aventură a Iolandei Ştireanu.

Cât este realitate și cât fantezie vă las pe voi să decideți.

   Cartea este scrisă în stilul deja cunoscut al autoarei, alert, plin de adrenalină, fără detalii inutile.

   Iar Iolanda este un personaj foarte bine creionat, un personaj cu vicii, dar și calități, care nu poate fi încadrat în tipare, dar extrem de inteligent și uman.

   Dacă Oana Mujea  “este vinovată” pentru noaptea mea albă, Iolanda Ştireanu parcă “m-a bântuit” de-a dreptul să scriu câteva cuvinte despre roman.

Iată și câteva păreri avizate:

Ca autoare de crime fiction, Oana Stoica-Mujea rupe barierele unei societăți care, încă, așteaptă de la femei să fie modeste și pline de respect. Cărțile Oanei pun la îndoială dominația bărbaților în societate, ironizând și satirizând pretențiile (și corupția) colegilor ei.

În același timp, Iolanda, eroina pe care a creat-o, este afectată psihologic de către propria-i familie și duce zilnic o luptă să se echilibreze și să mențină un contact normal cu lumea exterioară.”(Ramona Mitrică)

Oana Stoica-Mujea poate fi considerată o certitudine a  genului mistery& thriller” (George Arion)

Felicitări Oana Mujea și aștept cu nerăbdare noi aventuri ale Iolandei Ştireanu.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Crime Scene Press

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Arci, chiar simteam nevoia unei cărți de genul acesta, care să te țină cu sufletul la gură! Felicitări pentru recenzie!

    • Rodica toate cartile Oanei merita citite.De la Minerva Tutovan a Rodicai Ojog Brasoveanu nu a fost in personaj feminin atat de reusit.

    • Trebuie sa citesti cartile Oanei.De la Minerva Tutovan a Rodicai Ojog Brasoveanu nu am vazut in personaj atat de interesant

  • Abia astept s-o citesc! O am inca de la Bookfest, dar n-am apucat sa ma ating de ea. Poate pana de Sf. Andrei reusesc! :))

  • Am si eu doua carti scrise de autoare, recunosc nu le-am citit, dar cred ca voi adauga si acesta carte in biblioteca mea.

  • De cartea aceasta am auzit prima oara de la Cosmin, care o cauta pentru Sorina. Ar rasfoit-o si mi-a placut ce am citit. Dar nu stiam ca face parte dintr-o serie. Multumesc pentru recomanadre, Arci!

  • Liantul este personajul principal Iolanda Stireanu,In rest fiecare carte se poate citi independent.

  • O carte și o autoare despre care am auzit numai de bine :)

    Felicitări pentru recenzie, Arci!

  • Daca o carte are suspans si atinge anumite cote incat sa te faca sa nu dormi, inseamna ca are un mare plus. Mereu m-ai provocat sa citesc carti politiste, dar am fost comoda. Acum ma revansez delectandu-ma pe seama aventurilor Iolandei.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago