Carti Young Adult

O nuntă…cu bucluc de Morgan Matson – Editura Epica – recenzie

O nuntă…cu bucluc, de Morgan Matson – Editura Epica – recenzie

O nuntă…cu bucluc 

Autor: Morgan Matson

Editura: Editura Epica

Data apariției: 2020

Număr de pagini: 496

   Morgan Matson este o autoare americană, născută la New York, care și-a început cariera de scriitoare în 2008, prin romanul de debut, Top 8, apărut sub pseudonimul Katie Finn. Adevăratul debut poate fi considerat a fi Marea călătorie a lui Amy & Roger, o carte tradusă în peste douăzeci de limbi. Toate cele cinci cărți ale autoarei au ajuns pe lista de bestselleruri New York Times. În prezent, Morgan are 39 de ani și locuiește în Los Angeles împreună cu terrierul ei, Murphy.

Jesse Foster mă săruta. Nu eram sigură cum de se întâmplase. Îl sărutam și eu, deschizând ochii la fiecare câteva secunde, pentru a mă asigura că era adevărat, ca să văd luminițele clipind și ghirlandele agățate pretutindeni la subsol, stâlpul balustradei împodobit cu un fes de Moș Crăciun și, cel mai important, îl vedeam pe Jesse Foster deasupra mea, cu mâinile în părul meu, ținând ochii închiși.

  Charlie este o adolescentă de 17 ani, cu toate problemele și visele specifice vârstei. Dar, pe lângă asta, are o viață pusă pe hârtie, cum s-ar spune. Pentru că mama sa a creat benzile desenate Grant Central Station, iar familia sa este protagonista acestor întâmplări. Fiecare din frații și surorile lui Charlie sunt plecați, dar se pregătește o reuniune cu ocazia nunții surorii ei, Linnie. Astfel că toți se vor revedea și vor petrece timp împreună. Cel puțin în viziunea lui Charlie, pentru care familia e cel mai important lucru de pe Pământ.

  Cu toate acestea, lucrurile încep să se precipite atunci când pregătirile de nuntă sunt date peste cap. De fapt, organizatoarea se pare că a delapidat compania, astfel că sunt aduse alte persoane care să se ocupe de ultimele detalii. Dar nimic nu merge cum trebuie… Ba tortul miresei, ba curentul, ba cortul de nuntă, ba decorațiunile, ba…. nu cred că e ceva care să fi rămas nesabotat. Unde mai pui că în dimineața de după ziua nunții, familia va fi invitată într-o emisiune ce se va filma la ei în casă, cu ocazia închiderii seriei de benzi desenate.

  Se pare că totuși familia Grant nu e perfectă, ba viața lor e foarte diferită față de benzile create de mamă. În casa lor ajunge și un câine pentru ca povestea să fie cât mai verosimilă, dat fiind că acesta apare în benzile desenate, dar nu și în realitate. Nu am putut să mă abțin cu acest detaliu, după cum și eu am un beagle, un astfel de câine într-o carte mă umple de mândrie!

Am înaintat prin galerie, privind în jur, încercând să asimilez tot, deși știam că nu era posibil după doar o vizionare. Totul era copleșitor: pe toți pereții îmi vedeam familia. La prima vedere, expoziția prezenta totul în ordine cronologică, începând cu primele schițe ale mamei, primele ei desene și apoi, evoluția benzii desenate de-a lungul anilor, răspândită printre alte exponate, care prezentau popularitatea din ce în ce mai mare a GCS: articole apărute în reviste, mențiunile din cultura pop, instantaneele din timpul monologurilor prezentatorilor de emisiuni, tricourile inscripționate, cutiile pentru gustări, cățeii Waffles din pluș, secvențele din desenele animate Grant Central Station, care avuseseră o viață foarte scurtă și fuseseră difuzate numai în Canada.”

  Oare cum ar fi ca viața ta să fie expusă în fața tuturor? Cred că ăsta e principalul dezavantaj atunci când cineva te folosește drept sursă de inspirație. Și tocmai acest lucru duce la imperfecțiunile familiei. Charlie descoperă repede că weekendul perfect pe care l-a visat alături de familia sa nu va fi chiar așa. Pentru că oamenii se schimbă, își schimbă prioritățile, iar ea idolatrizează atât de mult familia, încât nu își dă seama că există viață și pe cont propriu. Ceea ce se schimbă, până la final, din fericire, pentru că Charlie se maturizează. Poate nu semnificativ, dar în acest weekend realizează că frații, sora și părinții săi nu sunt perfecți.

  O nuntă…cu bucluc este o comedie romantică foarte faină, bună de citit sub pătură și cu o cană de ciocolată caldă în mână. Da, sunt ceva inadvertențe, se întâmplă prea multe lucruri într-un interval prea scurt de timp, iar rezolvările par uneori atât de ușor de găsit (când știm prea bine că nu e așa), dar nu sunt aici să judec. Per ansamblu, nu este o capodoperă. Și nici nu cred că s-a vrut asta. Clișee, da, sunt. Dar este o lectură plăcută, plină de căldură, care în mod sigur te va face să vrei să petreci timp alături de cei dragi. Pur și simplu… te îndeamnă la iubire și la dor de ai tăi.

  Pe lângă toată treaba cu familia, Charlie are și ea problemele ei – de școală, de prieteni, de băieți… Deși e o carte consistentă, limbajul e simplu și se citește foarte repede și ușor. Carte de weekend sau carte de leneveală. Spuneți-i cum vreți, dar știu că dacă o veți citi, vă va lăsa un zâmbet adânc întipărit pe față!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Epica

Verifică disponibilitatea cărţii Verity – Colleen Hoover în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți young adult

 

Gabriela Bratu

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago