Titlul original : Trojan Odyssey
Editura Reader’s Digest
Anul aparitiei 2003
Traducere: Cornelia Bucur
RECENZIE CITITOR
Rezumat carte
Face parte din Colectia de romane de la Editura Reader’s Digest, anul 2007. Sunt patru romane intr-o singura carte : Odiseea Troiana de Clive Cussler, Copilul lui Noe de Eric Emmanuel Schmitt, Momeala de Karen Robards, O clipa de luciditate de Rose Connors.
Dirk Pitt, personajul principal al cartii, este director pentru Proiecte Speciale la Agentia Nationala pentru Mediul Marin si Subacvatic (ANMMS). Acesta afla ca are doi copii gemeni, Summer si Dirk, de abia cand acestia aveau 23 ani. Mama lor, grav ranita si desfigurata in urma unui cutremur, nu dorise sa-l impovareze cu existenta ei. Pe patul de moarte, le dezvaluise gemenilor cine era tatal lor. Amandoi copiii ii mostenisera pasiunea si isi luasera diploma in oceanografie.
Dupa regasire, copiii se alaturasera tatalui lor la ANMMS si lucrau la proiecte oceanografice din intreaga lume.
Misiunea lor din acest moment era sa cerceteze ciudatii factori contaminanti, ca o cerneala densa, care ucideau viata marina fragila de pe Bancul Navidad si alte recife din arhipeleagul Caraibelor. In timpul cercetarii, intr-o scufundare la adancime, Summer descopera o grota ce parea croita de mana omului. De acolo culege mai multe artefacte, care se dovedesc a fi de origine celta.
In acelasi timp, hotelul-statiune Ocean Wanderer se afla ancorat aproape de tarmul nord-estic al Republicii Dominicane. Acest hotel extraordinar avea peste saizeci de metri in aer, pe acoperis se gaseau terenuri de tenis si un miniteren de golf, se puteau practica numeroase sporturi, existau sali de spectacole, cinema, cazinou, magazine, restaurante luxoase. Iar ce era cel mai incitant era structura amplasata sub structura apei, cu pereti din sticla, de unde se vedeau toate vietatile subacvatice.
Proprietarul acestui luxos hotel era Spectrul, un om misterios, care conducea corporatia Odiseea, un imperiu gigantic destinat cercetarii stiintifice si constructiilor. In acest moment, Spectrul sosise cu un avion pentru o vizita la hotelul plutitor.
Un uragan de gradul 5 se formeaza rapid si se indreapta cu rapiditate spre locul unde se afla amplasat hotelul. Desi sunt anuntati prin statia radio de pericolul iminent, Spectrul nu este de acord sa evacueze hotelul, intrucat considera ca ar avea un impact negativ asupra imaginii. In schimb, cand uraganul se apropie amenintator si impactul este iminent, Spectrul fuge ca un las cu avionul. Hotelul este lovit in plin de uragan, cablurile de ancorare sunt rupte, iar hotelul pluteste in deriva, la voia valurilor uriase. Dirk Pitt senior (Pitt), impreuna cu partenerul sau, Al Giordino, aterizeaza cu un elicopter pe acoperisul hotelului. Cu multa inventivitate, folosindu-se de cablurile de ancorare rupte ca si cabluri de remorcare si cu ajutorul navei de cercetare a ANMMS aflata in zona, reuseste sa salveze hotelul.
Ulterior, cercetand artefactele culese din mica grota submarina, ies la iveala informatii surprinzatoare. Se pare ca celtii erau mai avansati in multe domenii decat vechii greci, iar cultura si civilizatia lor era cu sute de ani mai veche decat cea greceasca. Ba, mai mult, un autor, Iman Wilkens, in cartea lui Unde se inalta odata Troia, a dezvaluit faptul ca batalia pentru Troia nu s-a dat pe coasta de vest a Turciei, ci in Marea Nordului. Iar conflictul razboiului nu l-a constituit Elena, ci cositorul. Fara o industrie a bronzului, celtii nu puteau sa spere sa avanseze dincolo de statutul de civilizatie agrara. Iar legendara calatorie a lui Ulise nu a avut loc pe Marea Mediterana, ci pe Oceanul Atlantic, ajungand astfel la locul unde fusesera gasite artefactele.
Pe langa aceste descoperiri uluitoare, echipa de oceanografi a mai descoperit un lucru ingrijorator. Corporatia Odiseea, sub conducerea Spectrului, sapase in secret mari tunele subacvatice sub teritoriul statului Nicaragua, de aici si poluarea care ameninta sa ucida viata subacvatica din Bancul Navidad. Tunelele au fost create pentru a devia Curentul Ecuatorial de Sud spre Marea Caraibelor. Prin aceste deviere, temperatura in Curentul Golfului, cel care incalzeste Europa, ar urma sa scada cu cinci grade pana cand acesta atinge continentul, creand un context climatic echivalent cu cel din nordul Crimeei.
Aventura continua cu adrenalina la cote maxime, pericolul pluteste in aer la fiecare pas, dar echipa binelui va invinge, bineinteles, dezvaluind in final si identitatea Spectrului.
Autorul romanului, Clive Cussler este recunoscut ca o autoritate mondiala in domeniul explorarilor subacvatice. In 1979, a infiintat Agentia Nationala pentru Mediul Marin si Subacvatic, o organizatie destinata conservarii istoriei marine si navale. Botezata dupa agentia din romanele sale, organizatiei i se datoreaza descoperirea a peste 60 de epave scufundate, importante din punct de vedere istoric.
Odiseea Troiana a fost inspirata de teoriile prezentate in lucrarea Unde se inalta odata Troia, de Iman Wilkens.
Recenzie cititor: autor Tyna
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Felicitari , Tyna. Interesanta recenzia, ma tenteaza si pe mine sa citesc cartea.
Interesant, nu stiam ca Reader's Digest publica si romane.
Felicitari Tyna! Foarte frumoasa recenzie, mi-a placut foarte mult cum ai prezentat cartea! Am si citit-o de altfel, in urma recomandarii tale!
Multumim Tyna! Am deja cateva carti de Cussler,ba chiar din aceeasi serie Dirk Pitt (Sahara - aceasta fiind si ecranizata).Pana acum am citit numai cartile din seria sotilor Fargo - Aurul spartanilor si Imperiul pierdut.
Bravo Tyna, intotdeauna ma relaxez cu cartile prezentate de tine. Multumesc
felicitari Tyna!ca de obicei faci recenzi foarte ademenitoare,dar te gandeste te rog si la o banca sa pot cumpara si eu cartile astea :D
Tyna,ai fost in verva,ce mai,carti peste carti recenzate,felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10