Recenzii carti

Orb în noapte de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie

Orb în noapte, de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie

Orb în noapte

Ragnar Jonasson

Nattblinda

Traducere George Arion jr

Editura Crime Scene Press-2019

Număr pagini: 220

  Orb în noapte de Ragnar Jonasson roman polițist.

   „O versiune modernă, islandeză, a unui mister în stilul Agathei Christie, înșelător ca o cursă de slalom…”( Ian Rankin)

  O altă carte scrisă pe două planuri. Pe de-o parte mărturisirile unei persoane închisă timp de un an la psihiatrie, mărturii scrise într-un jurnal, pe de altă parte evenimentele dintr-un mic orășel din Islanda.

   Moartea noului inspector de poliție din oraș declanșează evenimentele. Pentru că lui Ari Thor Arasson, tânărul polițist, de altfel singurul rămas în micuța localitate, i-ar fi greu să se descurce singur, fostul lui șef Tomas revine pentru anchetă. În fond murise unul de-al lor.

   Cercetarea lor îmbină istorii trecute, legate de casa unde avusese loc crima, cercetarea vieții localnicilor, micile sau marile drame din viața oamenilor.

Încet, încet unele lucruri se așează, altele….

   Primul lucru, arma crimei, este pușca luată din garajul unui profesor (în Islanda aproape toată lumea vâna și avea arme), loc unde fusese de curând un chef al tinerilor viitori absolvenți de liceu.

   Apoi noul primar și asistenta lui cu viețile lor încurcate, par să ascundă ceva. Într-adevăr Elin, asistenta, îi cumpărase lui Gunnar (șeful ei cu care și-ar fi dorit o relație) calmante la fel de puternice ca și drogurile, când nu le putea lua pe rețeta. Tranzacțiile aveau loc la casa unde avusese loc  crima.

  Gunnar își dorea oarecum o relație cu Elin, dar nu voia să se despartă de soție, chiar dacă momentan ea rămăsese în nord.

   Elin, pe de alta parte, este ajunsă din urmă de-o poveste de care fugea, un iubit agresiv care o găsește, o bate, gata s-o omoare, dar pe care-l ucide ea în legitimă apărare.

   Apoi un infractor local, neam cu Tomas, de fapt un dealer de droguri, încearcă să ofere niște date, dar cere să fie lăsat să-și desfășoare afacerile.

  Intransigența lui Ari Thor îl determină să facă niște poze cu soția acestuia și să i le trimită în ideea de a-l face  să nu se pună cu el.

   Familia lui Herjolfur (inspectorul de poliție ucis) e la rândul ei destul de ciudată. Când Ari Thor și Tomas îi vizitează soția e calmă, nu se ridică de pe canapea, susținând că și-a rupt piciorul la ski, nu prea vorbește și ei pun asta pe baza șocului, discutând cu băiatul (acesta îi și îndrumă cumva pe pista drogurilor). Tot băiatul le spune  că mama lui mai avusese probleme de sănătate.

  Tomas știa că Herjolfur își luase un an sabatic și au presupus că-și îngrijise soția, care-și rupsese piciorul la călărie. Dar oare care era adevărul?

   Ari realizează că femeia  nu știa să skieze (asta îi spusese la un moment dat inspectorul mort), că și ea și băiatul par pasivi și indiferenți în privința morții polițistului, soția chiar pleacă în nord și nu mai revine.

   Ari Thor pune cap la cap toate piesele, găsește ucigașul, află povestea sordidă, citește jurnalul scris de cel de la psihiatrie, toate în paralel cu propriile probleme de acasă.

  Cine este autorul jurnalului? Cine l-a împușcat pe Herjolfur? Ce se întâmplă cu ceilalți protagonișți? Ce se întâmplă cu căsnicia lui Ari? Ce efect au avut în timp secretele acoperite și îngropate cu ani în urmă? Ce secrete ascund și cele mai inofensive persoane din oraș? Câtă  zbatere și “ luptă “ pe ascuns sau pe față există și într-un orășel cu așa puțini locuitori?

Veți află totul citind romanul.

Iată și câteva păreri avizate:

Un mister fascinant care se petrece în cel mai nordic oraș din Islanda, scris de unul dintre cei mai buni scriitori de roman polițist din țară. Ragnar e un maestru în ceea ce înseamnă Nordic Noir.” (Yrsa Sigurðadóttir)

Valul Nordic a găsit în Ari Thór Arasson un erou la fel de interesant și captivant precum nordul Islandei.” (Nick Quantrill)

   „Seducător… un mister în stil clasic, cu un personaj principal puternic, desfășurat pe fundalul fascinant al unui orășel islandez izolat de zăpadă. Ragnar se pricepe de minune să-ți dea senzația de claustrofobie.” (Ann Cleeves)

Al doilea volum din seria Dark Iceland

   Ari Thór locuiește deja de câțiva ani în micul oraș Siglufjördur, cea mai nordică așezare din Islanda. Are un copil cu soția lui, Kristín, dar încă se cofruntă cu trecutul său tulbure, iar relațiile tensionate cu locuitorii continuă să-l stoarcă de puteri.

  Liniștea micii comunități e spulberată atunci când cineva împușcă un polițist, în miez de noapte, lângă o casă părăsită. Ancheta îl conduce pe Ari Thór printre ițele politicii locale la o confruntare cu primarul din Siglufjördur, dar și la un sanatoriu din Reykjavík, unde cineva e ținut împotriva voinței lui. În oraș apare o tânără misterioasă care fuge de ceva ce nu îndrăznește să dezvăluie nimănui. Devine tot mai limpede că niște întâmplări tragice din trecut țes o vrajă întunecată care-i amenință pe toți cei din prezent.

Un thriller extraordinar, complex, care sondează adâncurile cele mai negre ale minții omeneșți.”

Cartea o găsiți pe site-ul Crime Scene Press.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți polițiste

#bookreview #recenziicarti #literaturapetocuri #CrimeScenePress #romanpolitist

 

 

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago