Autori romani

Povestea funcționarului care a devenit cuier de Dana Nichițelea – HEYDAY BOOKS – recenzie

Povestea funcționarului care a devenit cuier, de Dana Nichițelea – HEYDAY BOOKS – recenzie

Povestea funcționarului care a devenit cuier

Autor- Dana Nichițelea

Editura HEYDAY BOOKS,2020

Pagini – 205

   Primul meu contact cu scrierile autoarei a fost romanul „La răsărit de ceață”. O carte care m-a uimit prin stilul degajat și ancorat într-o realitate de care mulți fug. Cel mai inspirat subiect de scriere este viața, iar autoarea a reușit să cuprindă realitatea fără nici o perdea. Fără a ocroti ochiul cititorului și fără a încerca să ascundă cruzimea emoțiilor care ne bântuie pe parcursul drumului nostru.

  „Povestea funcționarului care a devenit cuier” este o carte de proză scurtă. Titlul este ales dintre titlurile textelor și bănuiesc că nu la întâmplare. Am fost atentă puțin mai mult asupra acestei povești, înțelegând alegerea autoarei de a scoate în evidență ceea ce transmite textul.

Îmi amintesc și acum, rumoarea pe care am creat-o când m-am prăbușit la pământ, îngropat în tonele de obiecte personale. Capul îmi vâjâia și nu am reușit să înțeleg cuvintele care îmi erau adresate, dar după expresiile fețelor care mă apostrofau, oricât de jivină aș fi fost, era clar că nu era de bine. Ulterior acestui eveniment, conducerea a considerat că dacă aș fi depus ceva mai mult efort în îndeplinirea acestei sarcini facile, de altfel, aș fi fost aproape bun de cuier. Aproape… „

  Dana Nichițelea a reușit, în câteva pagini, să sublinieze multe din lucrurile ce caracterizează un loc de muncă într-o corporație. Unul dintre ele este acela că nu contează cât de bine pregătit ești pentru funcția care o deții și că ești calificat pentru un anumit post, dacă nu ești omul bun la toate nu ești apreciat. În ziua de azi trebuie să fii multifuncțional și lingușitor ca să o duci bine. Cât de bine o poți duce prefăcându-te că ești mulțumit cu ceea ce faci, când, de fapt, tu vrei doar să îți faci treaba pentru care ai fost angajat.

  Cele douăzeci de texte abordează diferite teme inspirate din viață. Cu aceeași franchețe cu care ne-a obișnuit, autoarea ne prezintă radiografia vieții așa defectuoasă cum este în realitate. Având la bază conflictul interior, poveștile simple fac din această carte o bijuterie literară. Chiar dacă, uneori, realitatea pare prezentată cu duritate, nimic nu este lăsat la voia întâmplării și descoperim o parte ascunsă în din noi pe care încercăm să o ascundem de cele mai multe ori.

  Deși Povestea funcționarului care a devenit cuier este un volum de debut, nimic din paginile acestei cărți nu lasă să se vadă acest lucru. Scriitura de calitate și profunzimea textelor încărcate de psihologie fină, filozofie și experimente sociale, fac din această carte una demnă de citit la orice vârstă și de cititori din toate categoriile sociale.

  Scriitura simplă și degajată o face ușor accesibilă, dar totodată îți pune mintea să gândească lăsându-te cu o grămadă de întrebări la care fiecare trebuie să-și răspundă.

  Cine sunt eu? Ce fac cu viața mea? Lupt suficient pentru a fi o persoană asumată? Cât timp din viață trăiesc pentru mine și cât trăiesc cum se așteaptă ceilalți?

  Am terminat demult această carte de proză scurtă și a durat ceva timp până am scris despre ea. Am așteptat mai mult din dorința de a nu povesti textele, ci ceea ce mi-au transmis ele.

Recomand cartea tuturor acelora cărora le place un duș cu apă rece, care acceptă adevărul gol-goluț și lipsa măștilor cu care ne-am obișnuit.

Felicitări, Dana, aștept următoarea carte!

Carte disponibilă pe site-ul Heyday Books

Recenzii cărți

Vero

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

View Comments

  • Multumesc, Vero! Fiecare poveste din carte porneste de la o intamplare reala chiar daca pana la final poate capata o nuanta usor absurda. Ma bucur ca ti-a placut!

  • Pare o carte de proza scurta cu subiecte interesante.
    Multumim Vero pentru recomandare. Felicitari Dana!

  • Multumesc! In 2020 cand am publicat-o la editura Heyday Books am reunit majoritatea povestilor scrise anterior, povesti pe care nu credeam ca le voi regasi adunate intr-o carte. De la crima la adulter, de la succes la neputinta, fiecare nuvela are un alt personaj principal central. V-o recomand cu drag!

  • Cat adevar! Mai ales cu privire la linguseala si multifunctionalitate, dar nu se aplica numai la corporatii, ci in mai multe medii :)) Sunt curioasa s-o citesc!

    • Multumesc, Sorina! Povestirea care da titlul cartii are la baza o intamplare creionata abstract, de pe vremea camd faceam parte dintr-o echipa de la nivelul sistemului de stat, unde mare parte din abuzuri sunt inabusite in fasa, fara drept de apel.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago