Titlu original: „Insurrection”
Colectia: Suspans
Autor: Robyn Young
Traducator: Laura Ciobanu
Dimensiuni:130 x 200 mm
Număr pagini: 672
Editura: Nemira
Recenzie
Dacă mașina timpului este – cel puțin deocamdată – la stadiul de vis, eu vă mărturisesc că am avut ocazia să dau secolele înapoi și să trăiesc, pentru câteva zile în secolul al XIII-lea, într-o epocă cu aromă de luptă pentru putere, de curaj, dar și de viclenie… și am făcut asta citind paginile deloc puține ale romanului istoric „Rebeliunea”, de Robyn Young.
Născută la Oxford în 1975, Robyn Young este o renumită scriitoare de romane istorice a căror acțiune se petrece în Evul Mediu. Termină studiile la Universitatea Sussex din Brighton și obtine diplomă de master în scriere creativă. 2006 este anul în care publică primul său volum din trilogia „Frația Templierilor”, „Anima Templi”. În 2007 publică „Crusade” și în 2008 apare „Requiem”. Cărțile sale au avut un impact destul de mare asupra publicului și s-au tradus deja în peste 15 limbi.
„Regele Scoției a murit. Nobilii se luptă pentru putere, fără să știe că Edward al Angliei are planurile lui. Inspirat de o străveche profeție, visează de ani întregi la o cucerire nemiloasă, care va schimba soarta englezilor pentru totdeauna. Pe acest teritoriu divizat, într-o familie măcinată de ambiții și trădări, trăiește un băiat care se îndreaptă în forță spre maturitate.
Drumul lui nu va fi niciodată simplu: va sluji dușmanul și-și va trăda prietenul înainte de a-și găsi propria cale.
Dar Destinul i-a pregătit ceva.
Îl cheamă Robert Bruce și povestea lui începe în Rebeliunea.
„Robert Bruce este conturat cu mare versatilitate, personajul îndepărtându-se de portretul consemnat în istorie. Rebeliunea e o lectură extraordinară.“ (Fantastic Book Review).
„Scenele de luptă sunt senzaționale.“ (Daily Telegraph)
Când începi să citești „Rebeliunea” – primul volum dintr-o nouă serie a lui Robyn Young – e ca și cum ai cobori din mașina timpului, din prezent, în secolul al XIII-lea. Nu te așteaptă localnici pașnici… dar te trezești direct într-o încăierare, într-o atmosferă de luptă. Câteva rânduri mai încolo, afli de moartea regelui Alexandru al Scoției, care nu a avut suficient timp să declare un moștenitor al tronului. Îl cunoști apoi și pe Edward al-II-lea, regele Angliei, oficial aflat în căutarea noului succesor la tronul Scoției. Spun „oficial” pentru că în realitate, mintea regelui Edward lucrează ca un mecanism viu și malefic, neobosit, în depistarea celor mai bune căi prin care el însuși să-și revendice tronul Scoției. Ideea că dintre toți pretendenții la tron – care urzesc și ei, la rândul lor, alte planuri – el însuși ar fi cel potrivit i-a fost sugerată de una din profețiile magului Merlin. Acesta spunea că peste insulele Britanice va domni un singur rege. Așadar, în timp ce un război civil e pe cale să izbucnească, Edward uneltește propriul său plan, foarte bine elaborat.
Cunoaștem intriga odată cu sosirea la curtea lui Edward a lui Robert Bruce, un tânăr nobil scoțian. Acesta jură să-l servească pe rege și să îi fie alături mereu, să îl susțină în demersurile sale, mai ales în îndeplinirea vorbelor profetice ale magului Merlin. Însă, atât caracterul, cât și viziunea asupra deciziilor istorice importante ale lui Robert, îi aduc acestuia ură din partea celorlalți. Se pare că cei mai înverșunați erau oamenii apropiați Curții, cei care pentru o perioadă destul de mare de timp îl considerau pe Robert un adevărat cavaler fidel regelui său și profeției.
Nu există personaje negative și pozitive… ci doar personaje care au un scop bine definit și care se folosesc de diferite mijloace pentru a-l atinge, iar tocmai procedurile pe care le folosesc pentru a construi strategii, sunt cele care le definesc caracterele.
Personajul Robert Bruce crește odată cu trecerea paginilor. Este doar un adolescent atunci când sosește la curte, dar se dezvoltă emoțional, spiritual și capătă curaj. Există unele momente în care se dovedește că, indiferent de funcția sa, fiecare om poate fi afectat de slabiciuni. Totuși, personajul este dominat de conștiință și de simțul onoarei. Există mereu oameni în jurul său care au tendința să îl consilieze, să îi influențeze deciziile, însă el se lasă mai mult ghidat de propria conștiință. Aș putea spune că adevărata poveste începe în momentul în care Robert începe să ia decizii fără influența celorlalți.
Pornind de la acest aspect, acțiunea romanului istoric ia amploare astfel că suspansul atent construit de către scriitoarea Robyn Young te face să-ți fie imposibil să lași cartea din mână. Nu… nu poți pleca din secolul al XIII-lea când vrei tu. Nu te lasă suspanul… și n-o să stărui prea mult asupra acțiunii în sine, ci vă voi lăsa să pășiți singuri alături de cele mai celebre personaje din istoria Scoției… și vă asigur că va fi o experiență inedită.
E adevărat… unele romane istorice pot fi greu de digerat, însă nu este cazul „Rebeliunii” care te prinde în mrejele sale și nu te mai lasă să închizi cartea, deși are 672 de pagini. În ciuda lungimii sale, cartea se citește foarte ușor… și asta pentru că cititorul nu mai poate fi atent la numărul paginii, fiind capturat în această adevărată tornadă a evenimentelor.
Gradul de suspans are o traiectorie ascendentă; de la primul rând până la ultimul nu e decât o respirație… una în care pulsul deciziilor devine din ce în ce mai rapid.
Pe lângă evenimeltele istorice reale, pe care scriitoarea Robyn Young le-a studiat atât de minuțios, ea a creat un fir epic țesut cu atâta măiestrie, încât a făcut din citirea unui roman istoric, o lectură antrenantă, cu aromă de suspans intens.
Parfumul subtil al legendelor arthuriene se simte pe parcursul evoluției firului epic, conferind romanului un aer de poveste și nuanțându-i originalitatea.
Stilul lui Robyn Young este unul descriptiv, foarte bogat în detalii, iar asta nu face decât să creeze scenariul perfect pentru desfășurarea poveștii. Evenimentele reale – descrise de către istorici în cărțile de specialitate – care stau la baza construcției romanului sunt expuse cu o rară măiestrie, scriitoarea dovedind o foarte bună abilitate de a crea scenariile originale și rupte parcă din trecutul acelui secol.
Cu toată compelxitatea de elemente descriptive ale vieții medievale, povestea curge fluent, lejer, datorită ritmului alert și al suspansului.
Un alt aspect pe care l-am sesizat (făcând comparație cu alte cărți străine pe care le-am citit) este traducerea, pe care o găsesc nu doar foarte bună… ci extrem de bună.
Iată câteva citate din carte: „Calul de luptă își smuci capul masiv, cu ochii măriți și albi rostogolindu-se prin deschizăturile cioltarului negru ce-i acoperea trupul uriaș. Când cavalerul din șa se întinse să ia lancea de la scutierul său, tunica îi flutură, dând la iveală scânteierea de solzi de pește a armurii”.
„Duse erau muzica și dansatorii, platourile de argint încărcate cu delicatese și carafele cu vin. Dusă era și veselia. Tot ce mai rămăsese din ospăț erau un miros stăruitor de carne arsă și câteva petale strivite de trandafir uitate de măturile servitorilor. ”.
„Vocea sonoră venea dinspre o siluetă înaltă care se apropia cu pași mari dinspre foc. Mergea alături de bărbatul cel chel, care, pe lângă el, părea deodată mic. Robert îl contemplă pe uriașul ce se apropia, presupunând că măsura probabil mai mult de șase picioare, poate chiar șapte”.
În concluzie, o să mărturisesc faptul că nu eram mare fan al acestui gen și mă așteptam la o carte greoaie, abundentă în date istorice… însă „Rebeliunea” e un roman atât de bine scris, încât ai impresia că tu însuți ești un personaj și iei parte la evenimentele istorice majore care se desfășoară.
Mulțumim Editura Nemira
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Frumoasa prezentarea felicitari Rodica.
Roman istoric. Nu prea ma incanta genul.
Prezentarea e interesanta, totusi.
Interesanta prezentarea si pare captivanta cartea. Dar sincer nu prea ma atrage. Cel putin in acest moment :)
Imi place si prezentarea, ma tenteaza si cartea. Felicitari!
felicitari draga mea,superba recenzia,se vede ca ti-a placut cartea!
Felicitari pentru recenzia frumoasa.
Uite o carte care mi-ar place sa o citesc. Multumesc pentru tentatie, Rodica.
Imi place prezentarea !
Mi-a plăcut mult această carte, sincer să fiu chiar vi-o recomand dacă sunteți pasionați de istorie, de războaie, intrigi, trădări :) Felicitări pentru recenzie, Rodica!
Am primit recent aceasta carte si grosimea cartii m-a descurajat putin. Am citit din recenzie mai mult parerea ta si am mai sarit peste randuri cand am vazut un mic rezumat al cartii pentru a nu-mi strica surpriza atunci cand o sa ma incumet sa o incep. M-ai facut curioasa in legatura cu aceasta carte si a mai urcat cateva pozitii in lista mea de carti pe care urmeaza sa le citesc.
Mie imi place sa stiu putin si din subiectul cartii. Numai parerea personala este prea subiectiva si trebuie lasat cititorul sa alega :-)
Pare interesanta, insa nu suficient incat sa ma faca sa o citesc in curand. Poate candva ii voi acorda o sansa.