Categories: Recenzii carti

Refugiul de Nicholas Sparks-Editura RAO

Refugiul de Nicholas Sparks

Titlul original: Safe Heaven
Traducător: Mihaela Buruiană
Editura RAO
Număr pagini: 360
Data apariţiei: Februarie 2013
Colecţia Carte de buzunar

Nicholas Sparks – “(n. 31 decembrie 1965; Omaha, Nebraska, Statele Unite ale Americii) este un scriitor american. Sparks este cunoscut pentru bestseller-urile lui internaţionale, care tratează teme ca: creştinismul, drama sau adolescenţa. Şapte dintre cărţile lui au fost adaptate cinematografic; Message in a Bottle, A Walk to Remember, The Notebook, Nights in Rodanthe, Dear John şi The Last Song, Safe Heaven. În prezent Nicholas Sparks trăieşte în New Bern, Carolina de Nord, cu soţia sa Cathy şi cu cei cinci copii ai lor.”

Prezentare carte : “Povestea plină de suspans a unei femei care trebuie să înveţe să aibă din nou încredere în cineva pentru a iubi din nou. Când tânăra Katie ajunge în Southport, un orăşel din Carolina de Nord, apariţia sa neaşteptată ridică întrebări cu privire la trecutul ei. Treptat, începe să prindă rădăcini şi chiar îndrăzneşte să înceapă o relaţie cu Alex, tatăl văduv a doi copii. Dar trecutul o urmăreşte, are un nume – Kevin – şi o ţintă. Iar lupta pentru supravieţuire va fi pe muchie de cuţit. Doar curajul de a se angaja într-o nouă viaţă şi prietenia îi permit să descopere iubirea ca unic refugiu de încredere. Un roman palpitant în stilul fermecător al lui Nicholas Sparks. Categoric una dintre cele mai bune cărţi ale autorului, cu o ecranizare pe măsură.”

Refugiul este un roman psihologic, după părerea mea, deoarece prezintă în mare parte a cărţii, amalgamul de sentimentele şi întrebări fără răspuns ca rezultat al întâmplărilor din viaţa mai multor personaje. Eroina acestui roman Katie dovedeşte prin curajul pe care îl arată, un caracter puternic dispus la sacrificii atunci când este cazul, deşi ea nu conştientizează această latură a sa. Anxietatea dovedită în discuţiile cu ceilalţi, dar şi în relaţia cu soţul se datorează unei lipse totale de încredere în ea. Povestea unei femei care încearcă să pornească din nou în viaţă este prezentată în stilul caracteristic autorului, cu multă sensibilitate şi amănunţit. Prima destăinuire şi primul pas în acordarea încrederii unei prietene se prezintă ca o relatare la persoana a treia.
— “Am avut o prietenă odată. Avea o căsnicie îngrozitoare şi nu putea să vorbească cu nimeni. El o bătea şi, la început, ea i-a spus că dacă se mai întâmplă vreodată, îl părăseşte. El a jurat că n-o să se mai întâmple şi ea l-a crezut. Dar apoi lucrurile s-au înrăutăţit, de exemplu, când cina era rece sau când ea menţiona că se văzuse cu un vecin care-şi plimbă câinele. Ea doar vorbise cu el, dar în seara aceea, soţul ei a izbit-o de o oglindă.”
— “Prietena mea a încercat să fugă de două ori. O dată, s-a întors singură, pentru că nu avea unde să se ducă. Iar a două oară când a fugit, a crezut că e liberă, în sfârşit. Dar el a urmărit-o şi a dus-o cu forţa înapoi acasă. Acolo, a bătut-o şi i-a pus un pistol la tâmplă şi i-a spus că, dacă mai fuge vreodată, o omoară.”

Viaţa în Southport, orăşelul pe care Katie îl alege ca refugiu, o trezeşte din starea de inerţie autoimpusă şi începe să socializeze. Colegii de serviciu, o prietenă misterioasă numită Jo, discuţiile cu aceasta sunt deliciul cărţii, proprietarul magazinului Alex şi copii acestuia încep să facă parte din viaţa ei! Înduioşător a fost gestul făcut de Alex de a aduce în stoc produsele care îi trebuiau ei în mai multe sortimente având grijă să nu-i lipsească de pe rafturi, astfel încât puţinele alimente pe care putea ea să le cumpere să fie acolo. O relaţie frumoasă, caldă se înfiripă uşor între cei doi protagonişti. Un gest, o discuţie prietenoasă în care fiecare respectă sensibilităţiile celuilalt, ataşamentul copiilor pentru Katie, sunt prezentate parcă cu intenţia de a uită ororile şi durerile din viaţa fiecăruia. Pierderea soţiei pentru Alex, pierderea mamei pentru copii, viaţa de familie grea pe care a îndurat-o Katie sunt subiecte ce revin frecvent în discuţiile şi gândurile lor.
Deci asta faci în weekenduri, după ce pleci de la magazin? Îţi petreci timpul cu copiii?
Întotdeauna, spuse el. Cred că e important.
Chiar dacă se pare că părinţii tăi au avut altă părere?
Alex ezită.
— Asta ar fi răspunsul uşor, nu? Că m-am simţit neglijat şi mi-am promis să fiu altfel? Sună bine, dar nu ştiu dacă e chiar exact. Adevărul este că petrec timp cu ei pentru că-mi face plăcere. Îmi place de ei. Îmi place să-i privesc cum cresc şi vreau să fiu alături de ei când se întâmplă asta.”

Sentimentele pe care le încearcă eroina în momente cu întâmplări oarecum banale pentru ceilalţi, dar atât de noi şi tulburătoare pentru ea, sunt intense şi aduc speranţă în viaţa ei!
În ciuda tragediei prin care trecuseră cu toţii, arătau ca o familie fericită. „Asta face o familie iubitoare unită”, gândi Katie. Pentru ei, nu era decât o zi sau un weekend obişnuit, dar pentru ea, faptul că exista astfel de momente avea valoarea unei revelaţii. Şi poate, poate, avea o şansă să mai trăiască astfel de clipe şi în viitor.”

Teama că soţul ei ar putea să o găsească se atenuează cu timpul şi începe să trăiască, lucru pe care nu l-a mai făcut în ultimi ani.
Mai era o forţă acolo, ceva ce ea încercase să nege. Era atrasă de el mai mult decât voia să recunoască şi, când ieşi din duş, ştiu că trebuia să fie atentă. Alex era genul de bărbat de care ştia că se poate îndrăgosti şi gândul acesta o speria. Nu era pregătită. Nu încă, oricum. Apoi, din nou auzi o voce dinlăuntrul ei şoptindu-i că poate e pregătită.”

Impresionante sunt şi sentimentele lui Alex pe care autorul le descrie într-o lumină aparte.
“Nu era prea sigur ce se întâmplase. Sau când începuse măcar. Poate în dimineaţa în care o văzuse pe Kristen de mâna cu Katie, după ce Josh căzuse în râu, sau în după-amiază ploioasă în care o condusese acasă, sau chiar în ziua pe care o petrecuseră la plajă. Tot ce ştia sigur era că în momentul acela se îndrăgostea până peste cap de această femeie şi nu putea decât să se roage ca şi ea să aibă aceleaşi sentimente faţă de el.”

Despre Kevin, soţul lui Katie, un detectiv bun cum spune el adesea, mi-e greu să vorbesc. Sentimentele pe care pretinde că le are pentru soţie, felul cum se plânge că nu înţelege de ce a fost părăsit, citatele din biblie pe care le repeta obsesiv, marchează partea neplăcută a romanului.
Va reuşi Katie să scape de soţul abuziv, va putea începe o nouă viaţă alături de cel care o iubeşte şi respectă? Cine este prietena misterioasă Jo care o ajută să înţeleagă ce simte şi să meargă mai departe? Ce se întâmplă cu Kevin? Va las să le aflaţi citind acest tulburător roman!

Închei această prezentare cu un pasaj din scrisoarea scrisă de soţia lui Alex înainte de a muri în urmă cu doi ani şi adresată femei pe care el o va iubi.
“…dar aproape toată viaţă mea, prietenii mi-au spus Jo. Tu poţi să-mi spui cum vrei şi să ştii că deja te consider prietenă. Sper ca până la sfârşitul acestei scrisori să mă consideri şi tu prietena ta”.

Cartea Refugiul de Nicholas Sparks este oferită pentru recenzie de librăria online Libris. Cartea poate fi comandată de pe libris.ro şi beneficiaţi de transport gratuit prin curier rapid indiferent de valoarea comenzii. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Iliuţa Răduţi

Iliuta Raduti

View Comments

  • Am citit si eu cateva carti scrise de acest autor. Este minunata fiecare carte, povestile sunt triste, dar foarte frumoase. Abia astept sa mai citesc ceva scris de Nicholas Sparks. Felicitari pentru recenzie.

    • Multumesc, Laura ! Sentimentele pe care le transmite autorul sunt uneori coplesitoare,cu toate acestea nu poti sa nu il adori !

  • Am citit „A walk to remember”. Mi-a plăcut foarte mult! E un scriitor foarte sensibil, un adevărat pictor al emoțiilor! Merită citit!

    • Nu am citit inca „A walk to remember, sper sa o fac curand ! Sunt de acord cu tine, merita citit ! Multumesc. :)

  • Am citit "A Walk To Remember" si am vazut si filmul. Sparks abordeaza intr-adevar anumite laturi psihologice in romanele sale. Felicitari pt prezentare! Ma tenteaza cartea.

  • Are un succes scriitorul asta....... dar daca va vine sa credeti sau nu, eu n-am citit absolut niciun roman de-al lui :)) filmele, insa, le-am urmarit cu sfintenie, chiar de mai multe ori :))

Recent Posts

Copilul care a supraviețuit – Ellie Midwood – recenzie

Copilul care a supraviețuit - Ellie Midwood - recenzie Titlul: Copilul care a supraviețuit Autor:…

2 zile ago

Renașterea – David Gilman – recenzie

Renașterea - David Gilman - recenzie Titlu: Renașterea Autor: David Gilman Editura Lebăda Neagră Colecție…

2 zile ago

Foc cu foc – Bogdan Hrib – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - recenzie povestiri cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade…

2 zile ago

O lume aproape perfectă – Diane Cook – recenzie

O lume aproape perfectă - Diane Cook - recenzie Titlul: O lume aproape perfectă Autor: …

3 zile ago

Midi în flăcări – Cay Rademacher – recenzie

Midi în flăcări - Cay Rademacher - recenzie Titlu: Midi în flăcări Autor: Cay Rademacher…

5 zile ago

Martorul durerii – Paul Cleave – recenzie

Martorul durerii - Paul Cleave - recenzie Titlu: Martorul durerii Autor: Paul Cleave Editura Niculescu…

o săptămână ago