Revoluția Logevității
David Levitin
Editura: Litera
An apariție: București 2022
Nr. Pagini: 590
Daniel Joseph Levitin, născut în 1957, este profesor de Psihologie și Neuroștiințe Comportamentale la McGill University și decanul Colegiului de Arte și Discipline Umaniste de la Minerva Schools, Keck Graduate Institute. Este autor al unor bestselleruri elogiate de New York Times, printre care This Is Your Brain on Music și The World in Six Songs. Înainte de a deveni expert în neuroștiințe, Levitin a lucrat ca instrumentist, inginer de sunet și producător muzical și a colaborat cu artisti precum Stevie Wonder sau membrii formației rock americane Blue Oyster Cult. A cântat la saxofon și chitară alături de Sting, Bobby McFerrin, David Byrne și Rodney Crowell.
Revenind la cartea de astăzi – Revoluția longevității, autorul pornește de la o întrebare simplă în aparență, dar complexă în practică – Cum obținem o viață lungă și fericită?
Longevitatea nu semnifică doar a ne asigura de un nivel de sănătate satisfăcător, ci de a îngloba acest aspect în cadrul unui trai împlinit atât din punct de vedere mental cât și emoțional.
Prima parte a acestei cărți explică destul de simplist modul în care funcționează creierul uman și gestionează procesele de bază precum memoria, creativitatea, luarea deciziilor etc.
Modul în care relaționăm, ne exprimăm, simțim, ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă și ulterior permitem acestor informații și decizii să ne afecteze starea de spirit, ține în principiu de trei laturi – personalitate, cultură și oportunitate.
Schimbarea comportamentală se poate produce la orice vârstă atât timp cât contextul funcțional și de mediu este propice, dar cea mai mare pondere se regăsește în copilărie sau la bătrânețe.
Când vorbim despre o viață longevivă trebuie să luam în calcul dezvoltarea cognitivă, personalitatea, sentimentul de apartenență, inteligența, motivația, dar și factorii sociali, culturali și contextuali în care ne aflăm. În funcție de aceste aspecte, ne putem regla corespunzător acțiuni precum alimentația, somnul, exercițiile fizice și nu în ultimul rând modul în care luăm decizii care pot sau nu să fie în beneficiul nostru pe termen lung.
Autorul pune un mare accent pe memorie și pe sentimentul de a fi eu deoarece modul în care înmagazinăm experiențe și trăiri zilnice este cel care ne ajută să ne definim ca persoane și poate fi cel mai mare dușman al nostru când vine vorba de a ne modifica anumite comportamente negative.
“Unii dintre noi posedă o concentrare interioară – când trecem printr-o experiență nouă, ne întoarcem spre interior, primul lucru pe care îl observăm este ce simte corpul – căldură, răcoare, mâncărime, presiune pe piele, haine largi sau strâmte. Alții avem o concentrare exterioară – a fi viu înseamnă a simți lumea din jur, a ne concentra asupra ei și asupra oamenilor aflați acolo.”
De aceea când memoria se deteriorează, precum în boli ca demența senilă sau Alzheimer, cel mai afectat este propriul sine, senzația de apartenență și individualitate.
Longevitatea este dată de satisfacția pe care o resimțim atunci când vine vorba de propria viață, de realizările obținute pe toate planurile. De aceea cultura este importantă când ne analizăm calitatea vieții trăite, pentru că nu toți avem aceleași standarde sau așteptări la care să ne raportăm.
“Teoria comparației sociale spune că satisfacția vieții noastre nu este influențată atât de mult de ceea ce avem, ci de ceea ce avem în comparație cu alții. Adică ne uităm la cum trăiesc alții, dacă au pantofi, dacă au mai puține junghiuri și dureri – și ne judecăm pe noi înșine prin comparație. Suntem o specie socială și suntem receptivi la corectitudine. Dacă vedem că alții au lucruri pe care noi nu le avem, ne simțim trădați. Dacă nimeni dintre cunoscuții noștri nu are pantofi sau sănătate, ne gândim – Asta-i viața!”
Cartea este bazată pe un număr impresionant de lecturi de specialitate ale căror idei autorul a încercat să le reunească în cartea sa, în speranța că noțiunea de longevitate cu tot ce semnifică ea, poate deveni accesibilă oricui.
Dar poate adevărata întrebare este în cât timp și cu ce eforturi reușim să schimbăm o mentalitate care ne împiedică să fim satisfăcuți cu realizările noastre și ce suntem dispuși să sacrificăm pe parcurs pentru a ne asigura un trai împlinit?
Cât de accesibilă este schimbarea luând în calcul stagnarea cognitivă și emoțională cu care ne confruntăm, condițiile sociale în care trăim, cultura toxică din care facem parte și relațiile superficiale pe care ne bazăm pentru a ne defini?
O lectură-ecografie despre rolul fiecăruia dintre noi în construirea și consolidarea unui trai longeviv și satisfăcător.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Mulțumesc pentru recomandare!