Autori romani

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Titlu: Romanian Gothic
Autor: Bogdan Piticariu
Editura Lebăda Neagră
Colecție Red Spot
Data apariției: Februarie 2025
Nr. pagini: 252

  “Bogdan Piticariu, născut în Bucovina (de unde se inspiră o bună parte a temelor frecvent întâlnite în cărțile sale), în martie 1979, locuiește în Banat, fiind absolvent al Facultății de Jurnalism, secția Engleză, a Universității de Vest din Timișoara. Cei peste zece ani intenși și hiperactivi în care a activat în presa locală – a fost pe rând redactor pe social, cazuistică, poliție, justiție, apoi redactor-șef – l-au ajutat să cunoască aproape toate fațetele societății românești aflate oarecum în recuperare după perioada de tranziție post-comunistă. Publicația locală la care activa a primit Premiul Societății „Timișoara” „pentru contribuția avută prin intermediul cuvântului scris la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democrației și ale statului de drept în România”.”

  “Sinucigașa în buclă, devoratorul de păcate și oameni, mâna moartă vie, cotoiul cu nouă vieți și jumătate, solomonarii negri și moroii avizi de pământ și suflete vă așteaptă, cuminți și răbdători, între paginile unui volum „de groază”.

  Și, pentru că în horror, la fel ca în viață, nu e bine să te iei prea în serios, Romanian Gothic continuă moștenirea din Vodcă Roșie. Stilul neaoș al poveștilor, presărat cu umor negru și mituri urbane și rurale, demonstrează că moartea nu scapă de ironie, iar strigoii nu sunt nici ei o categorie privilegiată.”

  Asta este descrierea de pe coperta volumului și deși nu sunt fan horror Bogdan Piticariu “m-a păcălit” din nou. Glumesc!! Sincer după volumul “Vodka Roșie” abia așteptam să citesc ceva nou.

  Volumul “Romanian Gothic“ cuprinde 6 povești de groază, extrem de interesante: “La gagica zburătoare”; “Nouă vieți”; “Mâncătorul de păcate”; “Parizer”; “Mâna Neagră”; “Second-hand”.

  “La gagica zburătoare” este povestea care deschide volumul. O tânără amenință că se aruncă de pe acoperișul hotelului din centrul capitalei, cea mai înaltă clădire din țară, și strigă lozinci împotriva conducătorului “iubit”, a comunismului, a abuzurilor. Miliția și chiar un reprezentant al Securității încearcă s-o dea jos. Până la urmă exasperați de nereușită o determină să se arunce. Dar cade “pe moale”, o femeie în vârstă care moare pe loc și un balot de hârtie igienică. Sigur e dusă la miliție, chinuită, torturată și moare. Doar că toată vânzoleala, ignoranța milițienilor despre procedurile ce se cer aplicate în asemenea situații, reacțiile oamenilor care asistă, toate au consecințe neplăcute. Ziarele scriu despre poveste, inclusiv cele străine, care îndeamnă turiștii să viziteze România și hotelul respectiv, să vadă strigoi și vampiri. Iar “radio-șanțul” a răspândit o mulțime de povești, schimbând numele hotelului în “la gagica zburătoare”. Mai mult la etajul superior, unde era camera de unde ieșise tânăra pe acoperiș, nu mai voia să stea nimeni. “Gura lumii” spunea că acolo se întâmplă lucruri necurate. Așa că un vajnic reprezentant al miliției hotărăște să doarmă o noapte acolo și să dezmintă zvonurile.

   Ce se întâmplă? Veți vedea citind povestea.

  “Parizer”: o poveste unde la rang înalt e lăcomia, ignoranța, lipsa totală de sentimente.

  Având nevoie de bani doi frați, Remus și Romică, hotărăsc să vândă “locul de veci” al tatălui lor. Găsesc cu greu mormântul, sau care credeau ei că este, dezgroapă sicriul pe jumătate, dar se întreabă: ce pot face cu mortul din sicriu?

  Așa că apelează la vărul lor groparul Doru. După multe discuții, băuturi, certuri, golesc locul și-l vând împărțind banii. Dar abia apoi încep surprizele și groaza.

  De ce ? Veți vedea!

   Și celelalte 4 povești sunt interesante, amuzante și merită citite.

  Veți afla despre strigoi și moroi, vampiri, bețivi, curajoși, fricoși, milițieni, securiști, săraci și bogați.

  Vom întâlni lăcomia, prostia, fudulia, aparenta dragoste și multă ură și indiferență. Autorul ne vorbește despre milițieni, securiști, membrii de partid, șefi de întreprinderi, despre trufia celor care cred că au dreptul să ia orice hotărâri, să facă ce vor fără a-i interesa pe cine distrug, “călcând la propriu pe cadavre”.

  Și totul pe fondul vieții sociale, politice și economice din România acelor vremuri. Totul într-un mod amuzant, cu un umor de excepție.

  Așa că : “Acest volum nu doar că bântuie imaginaţia, dar şi zugrăveşte, în culori pastelate şi nu prea, grozăviile vieţii de zi cu zi made în România – de la Dosarele X ale Securităţii până la cruciadele Covid. Şi pentru că în horror, la fel ca în viaţă, nu e bine să te iei prea în serios, Romanian Gothic continuă moştenirea Vodcii roşii. Stilul neaoş al povestirilor, presărat cu umor negru şi mituri urbane şi rurale demonstrează că, dacă, la noi, moartea nu scapă ne-râsă, strigoii nu sunt nici ei vreo categorie privilegiată.”(Lebada Neagră)

  După cum spune și Paul Athes: “Supranaturalul se întâlnește cu comunismul și face un sejur în ceea ce numea un clasic meandrele concretului. Fără doar și poate, umorul românesc de cea mai bună factură ne reamintește că fibra acestui popor este una care trece cu mult amuzament prin perioadele de criză, așa cum a fost marea majoritate a perioadei comuniste. (…) Acest melanj extraordinar face din volumul lui Bogdan Piticariu un must-read pentru fanii horrorului. Dacă lărgim puțin orizonturile, dincolo de literatură, putem găși similitudini și cu corifeii cinematografiei, supranaturalul amintind de filmele unui Murnau sau mai recent ale unui John Carpenter.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

Recent Posts

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

3 zile ago

Dezrădăcinații – Cătălin Ceaușoglu – fragment

Dezrădăcinații - Cătălin Ceaușoglu - fragment Titlu: Dezrădăcinații Autor: Cătălin Ceaușoglu Design copertă: Andrei Gamarț Nr.…

o săptămână ago

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) – Stephen King – recenzie

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) - Stephen King - recenzie Titlu: Pistolarul (seria TURNUL…

o săptămână ago

Cercul. Un sfârșit cât un început – Narcisa Cîrligeanu – recenzie

Cercul. Un sfârșit cât un început - Narcisa Cîrligeanu - recenzie Titlu: Cercul. Un sfârșit…

2 săptămâni ago

Un cântec pentru Irene – Luis Alberto Urrea – recenzie

 Un cântec pentru Irene - Luis Alberto Urrea - recenzie Titlu: Un cântec pentru Irene…

2 săptămâni ago

Anotimpul Persefonei – Patricia Popa – fragment

Anotimpul Persefonei - Patricia Popa - fragment Titlu: Anotimpul Persefonei Autor: Patricia Popa Editura Datagroup,…

2 săptămâni ago