Scriitoare celebre
Câteva dintre scriitoarele celebre care au făcut istorie în lumea literară. Femei ale căror opere au fost savurate şi apreciate.
„Plăcerea oamenilor mari e să facă oamenii fericiţi” -Blaise Pascal
Agatha Christie
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, (născută Miller; 15 septembrie 1890-12 ianuarie 1975) cunoscută ca Agatha Christi, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte şi piese de teatru poliţiste. A scris şi romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puţin cunoscute, nebucurându-se de acelaşi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanţi şi inovativi autori ai genului.
Operele sale au făcut istorie în lumea literară şi vor dăinui în timp, devenind nemuritoare.
Sylvia Plath (27octombrie 1932-Boston, Massachusetts-11 februarie 1963) poetă, romancier, novelist.
Plath a fost creditată cu avansarea la genul de poezie confesională şi este cunoscută pentru cele două colecţii publicate, Colosul şi alte poezii şi Ariel. În 1982, ea a câştigat postum Premiul Pulitzer pentru The Poeme primite. A scris de asemenea, Clopot de sticlă, un roman semi-autobiografic publicat cu puţin timp înainte să moară.
Rodica Ojog-Braşoveanu
Rodica Ojog Braşoveanu (28 august 1939-Bucureşti-2 septembrie 2002),
În 1969 a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cişmigiu), iar primul roman poliţist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistenţa soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu şi l-a publicat în 1971 la editura „Albatros”, colecţia „Aventura”. În urma succesului publicistic a renunţat la avocatură după şapte ani de practică şi s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declaraţii, a publicat 35 de romane, în majoritate poliţiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic. Modelele preferate sunt Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, Theodor Constantin şi Haralamb Zincă. A fost supranumită „Agatha Christie a României”.
Simone de Beauvoir ( 9 ianuarie 1908 – 14 aprilie 1986) a fost eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954) şi în acelaşi timp o figură de marcă a existenţialismului şi a feminismului în Franţa, militantă a mişcării intelectuale contestatare de după război.
În 1949 apare faimoasa sa lucrare Le Deuxième sexe (Al doilea sex), în care e descrisă cu splendidă acribie argumentativă o istorie a opresiunii feminine de-a lungul secolelor şi o tipologie a caracterelor deformate astfel de o tradiţie milenară. Tratatul, considerat o biblie a feminismului, porneşte de la principiile existenţiale asupra contingenţei şi libertăţii expuse în cartea lui Sartre, Fiinţa şi neantul.
Ida Julia Pollock, născută Crowe (04.12.1908-12.03.2013) a fost un scriitor britanic de mai multe -povestiri scurte şi 125 de romane de dragoste care au fost publicate sub numele ei de căsătorie, Ida Pollock, şi sub un diferite pseudonime : Joan M. Allen, Susan Barrie, Pamela Kent, Averil Ives, Anita Charles, Barbara Rowan, Jane Beaufort, Rose Burghley, Maria Whistler şi Marguerite Bell. A vândut milioane de exemplare în cariera ei de 90 de ani. A fost numită „cea mai veche romancieră din lume„, care era încă activă la 105 ani şi a continuat să scrie până la moarte. Ea a găsit un agent pentru două romance Regency nepublicate, la vârsta de 105 ani. Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 105 ani, Pollock a fost numită vicepreşedinte de onoare al „Asociaţiei romancierilor romantici „, fiind unul dintre membrii fondatori. Este considerată regina romanelor fierbinţi!
Susan Lillian „Sue” Townsend, (04.02.1946-04.10.2014) a fost scriitor englez şi umorist, activitatea ei cuprinzând romane de muncă, joacă şi lucrări de jurnalism. Ea s-a făcut cunoscută cel mai bine pentru crearea personajului Adrian Mole. Maestră în literatură pentru copii.
După ce a scris în secret de la vârsta de 14 ani, Townsend a devenit cunoscută pentru piesele sale, personajul ei apare primul într-o dramă difuzat la radio, dar munca ei în curând se va extinde şi în alte forme. S-a bucurat de mare succes în anii 1980 cu cărţile Adrian Mole, cărţi care s-au vândut în mai multe exemplare decât orice altă lucrare de ficţiune în Marea Britanie în timpul deceniului. Această serie, care în cele din urmă cuprindea nouă cărţi, ia forma de jurnalele personajului. Regina şi cu mine (1992) este o altă lucrare populară, care a fost bine primită. Atât cartea Adrian Mole şi ,,Regina şi cu mine” au fost adaptate pentru scenă şi s-a bucurat de succes în Londra.
Jane Austen (n. 16 decembrie 1775, Steventon, Hampshire, Anglia, d. 18 iulie 1817, Winchester, Hampshire, Anglia) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieţii interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoană a treia, respectiv de comentarii ironice şi burleşti, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influenţă deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieţii, nu a avut prea mult succes.
După ce a terminat “Lady Susan”, Austen a încercat să scrie primul ei roman fără prescurtări-Elinor şi Marianne. Cassandra, sora ei, şi-a amintit, mai târziu, că a fost citit familiei „înainte de 1796”, spunând asta în scrisori. Fără păstrarea manuscriselor originale, nu există nicio cale de a şti cât de mult din schiţa iniţială a supravieţuit în romanul publicat în 1811 ca Sense and Sensibility.
Dame Jean Iris Murdoch (n. 15 iulie 1919 – d. 8 februarie 1999) a fost o scriitoare şi filozoafă irlandeză, cunoscută ca autoare sub numele de Iris Murdoch. În 1978 a câştigat Premiul Booker.
După ce a studiat literatura greacă şi latină, istorie antică şi filozofie la Somerville College din Oxford, Iris îşi continuă studiile de filozofie la Newnham College din Cambridge, unde frecventează lecţiile lui Ludwig Wittgenstein.
La izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Iris Murdoch începe să lucreze pentru UNRRA, organizaţie ONU, care se ocupă de refugiaţi. Acest tip de muncă o va face să călătorească în diverse ţări din Europa ca: Austria şi Belgia. Şederea în Belgia, în particular, va fi fundamentală pentru cariera sa filozofică, acolo având ocazia să-l întâlnească pe filozoful Jean-Paul Sartre şi, de asemenea, să-i citească operele, opere care se găseau mai greu în Marea Britanie.
Din 1948 a predat filozofia la Universitatea din Oxford. A scris un studiu despre filozoful şi scriitorul francez Jean Paul Sartre, Sartre Romantic Raţionalist („Sartre, un raţionalist romantic”, 1953).
Iris Murdoch s-a remarcat ca scriitoare încă de la primul sau roman publicat, Under the Net („Prins în mreje”, 1954). Începe o lungă carieră literară: ea va scrie neîntrerupt până în anul 1995, când va descoperi că suferă de boala Alzheimer. La Oxford l-a întâlnit şi pe cel care-i va fi soţ, scriitorul şi profesorul John Bayley cu care s-a căsătorit în 1956.
A murit la 9 februarie 1999, iar soţul sau, care i-a stat alături până la sfârşit, o va aminti în două cărţi: Elegy for Iris (1998) şi Iris and Her Friends: A Memoire of Memory and Desire (1999).
Inspirându-se din viaţa şi boala sa, a fost realizat filmul Iris, bazat pe memoriile soţului ei. În film, rolul este interpretat de Kate Winslet (în tinereţe) şi Judi Dench (la bătrâneţe).
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
imi plac!Felicitari Iasmy!am citit si eu de aceste autoare. :)
Felicitari Iasmy! Imi plac mult initiatile voastre, mai aflu cate ceva! Multumesc.
Foarte interesant articol! Despre unele autoare stiam prea putin...
Un articol interesant.Pe langa cele mentionate mai sunt o multime de autoare celebre..
-Margaret Mitchell(Pe aripile vantului)
-Emily Bronte(La rascruce de vanturi)
-Virginia Woolf(Doamna Dalloway)
-Daphne du Maurier(Rebecca)
-J.K.Rowling(seria Harry Potter)
.....plus multe altele,vechi si noi, pe care le descoperim lecturand.
felicitari pentru initiativă!
Lothlorien, striu ca sunt multe, dar nu le pot cuprinde intr-un articol. Din aceasta cauza, vor mai urma articole, si voi incerca sa aduc in atentie cat mai multe scriitoare. Mersi de apreciere si pentru autoare, le voi mentiona.
Multumesc fetelor, dupa cum am spus veti mai face cunostinta cu scriitoare celebre. Va fi un maraton al articoleleor de acest fel.