Recenzii carti

Second Life de S.J. Watson-Editura Trei-recenzie

Second Life de S.J. Watson-Editura Trei-recenzie

Second Life de S.J. Watson

Editura Trei

 Titlul original: Second Life

Colecția Fiction Connection

Colecție coordonată de Magdalena Mărculescu

Anul apariţiei: 2015

Traducere din engleză și note de: Laurențiu Dulman

Număr pagini: 485

Gen: Thriller psihologic, Polițist

Cotație Goodreads: 3,25

 „Atracție fatală în eră digitală, dar cu o răsturnare de situație decisivă. Watson e un maestru al imprevizibilului.” – Evening Standard

   Nu pot spune decât că subscriu în totalitate! De la același autor am citit „Înainte să adorm”, roman ecranizat, cu Nicole Kidman în rolul principal. Mi-a plăcut cartea și aveam așteptări mari și de la „Second Life”. Așteptări care nu numai că au fost confirmate, ci depășite! Cred că este cel mai bun thriller citit în acest an! Paginile se dădeau singure, iar lectura m-a ținut trează până la 2 noaptea. Îmi picau ochi de somn, „Doar să termin capitolul”, îmi spuneam, dar nu m-am oprit până nu am terminat cartea, deși a doua zi, de dimineață, plecam la drum.

   Este un thriller ce te ține în priză de la început până la sfârșit. Răsturnările de situație au loc la tot pasul și ai impresia că fiecare are ceva de ascuns.

  Julia este o femeie ce primește teribila veste că sora sa, Kate, a fost găsită moartă într-un pasaj din Paris, orașul în care locuia. Aparent a fost victima unei tâlhării, însă nimic nu i-a fost furat, iar vinovatul este de negăsit.

  Neconsolată, ia hotărârea de a face singură dreptate, de a-l prinde pe ucigașul lui Kate. Ia legătura cu Anna, prietena și colega de cameră a acesteia, care îi oferă o pistă: ea și Kate intrau pe anumite site-uri pentru a-și găsi parteneri. Julia își face cont pe unul dintre aceste site-uri și începe să discute cu un potențial suspect, pe nume Lukas. Numai că pe măsură ce trece timpul, ajunge să fie prinsă în propria capcană… Până să-și dea seama ce se întâmplă, se trezește ducând o „second life”: relația cu soțul ei intrase în rutină și treptat, bărbatul cunoscut online prinde din ce în ce mai mult contur în viața ei… Dacă la început, scopul legăturii cu el este să afle cât mai multe despre ce s-a întâmplat cu sora ei, în timp, acesta devine doar un pretext.

„Și totuși, nu e doar asta. O parte din mine vrea să-l mai vadă din motive care n-au nicio legătură cu Kate.”

   Julia ajunge să trăiască pentru discuțiile și ulterior, întâlnirile amoroase cu Lukas. O vreme pare partenerul perfect, însă poate avea cu adevărat încredere în el?

   La scurt timp, își dă seama că ea și familia sa sunt în pericol, inclusiv persoana la care ținea cel mai mult, fiul său, Connor. De fapt, Connor este adoptat, mama sa naturală fiind Kate; pentru că l-a născut la o vârstă fragedă, când nu putea avea grijă de el, Julia și Hugh, soțul ei, l-au adoptat. Se pare că în perioada de dinaintea morții sale, Kate a insistat să-și recupereze fiul, însă Julia a refuzat.

   În paralel cu acțiunea din prezent, aflăm câte ceva despre viața de dinainte a Juliei. Julia este de profesie fotograf, iar una dintre lucrările sale a avut mare succes: „Marcus”. Este vorba de fotografia fostului său iubit, realizată cu ani în urmă. La mijlocul anilor 1990, ducea o cu totul altă viață: locuia în Berlin, împreună cu iubitul ei, Marcus, și cu alți prieteni artiști. Atât ea, cât și Marcus, erau dependenți de heroină. Duceau o existență dezordonată, de pe o zi pe alta. Ceva groaznic s-a întâmplat atunci, care a trezit-o la realitate, iar actualul ei soț, Hugh, a salvat-o. Ce s-a întâmplat nu vă spun, vă las să vă „chinuiți” ghicind, ca mine.

  Personal, mi s-a părut foarte interesantă această parte a romanului: trecutul Juliei. Ai impresia că este vorba de cu totul altă persoană, nu soția și mama responsabilă din primele pagini ale cărții. Și totuși, câteodată acea latură a personalității ei, de mult uitată, iese la iveală.

  Doream să aflu cât mai multe despre întâmplările de atunci, despre acel bărbat misterios pe nume Marcus. Era ca și când aș fi rezolvat un puzzle. Foarte interesant și modul de a reda patologia Juliei: practic, a înlocuit o dependență cu alta: adicția de alcool și heroină cu cea de Lukas, străinul cunoscut pe Internet.

„Mă simt scindată între soțul și amantul meu. Nu-i pot avea pe amândoi, așa cum nu se poate să beau și să nu beau, așa cum nu se putea să pun mâna pe seringă și să nu mă ating de ea. Trebuie să aleg una sau alta.”

   Subtextul cărții tratează, în mare parte, pericolele ascunse ale Internetului, care oferă o falsă senzație de siguranță, sub așa zisa protecție a anonimatului. Cât de ușor te poate înșela un profil și cât de important este să nu ai încredere oarbă în persoanele cunoscute doar pe Internet.

„E surprinzător ce lucruri ajung oamenii să mărturisească online, fără ca măcar să-și dea seama. Cât de ușor poate începe să pară real.”

   Este foarte reușită construcția psihologică: adicția Juliei, tendința de a o proteja pe sora ei mai mică, amândouă rămânând fără mamă la vârste fragede; este, în același timp, un roman despre trădare, despre punctul critic la care ajung relațiile de cuplu: rutina ce se instalează încet, dar sigur, ușurința de a minți, de a înșela…

„Trădarea mea a fost treptată, dar inoxerabilă, precum mersul minutarului pe cadranul unui ceas, și m-a adus aici, la după-amiaza asta.”

    Pe măsură ce se afundă în relația cu amantul său, Julia se îndepărtează de vechea ei prietenă, Adrienne, pentru că știe că pe ea nu o poate minți ușor și se apropie din ce în ce mai mult de Anna, cunoscută de curând. Nu este câteodată mai simplu să vorbești cu un străin decât cu cineva apropiat?

  Am apreciat, printre altele, atmosfera romanului: transpunerea în anumite locuri din Londra și Paris și sunt sigură că dacă aș fi vizitat Berlinul, aș fi recunoscut descrierile și atmosfera.

„Soarele își revarsă lumina aurie peste fluviu. Oamenii se plimbă ținându-se de mână. Vălul durerii mele se ridică o clipă și întrezăresc împăcarea cu trecutul. Aproape că sunt în stare să mă relaxez.

– E foarte frumos, spun. Înțeleg de ce a venit Kate la Paris.”

„Azi am venit pe Podul Mileniului. E trecut de ora trei și e foarte cald – venind pe jos până aici, am avut impresia că se ridică abur de pe străzi -, dar măcar pe pod adie briza.”

„- În Berlin?

– Da. Marcus și-a dorit să stea acolo. Era mijlocul anilor nouăzeci. Căzuse Zidul Berlinului și orașul avea o atmosferă nouă. Ca și când tocmai s-ar fi făcut curățenie, înțelegi?”

   Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de Reese Whitherspoon și Bruna Papandrea, așa că ne așteptăm să vedem povestea pe ecrane cât mai curând!

Despre autor:

  Contrar așteptărilor, S.J. Watson nu este scriitor la bază, ci… medic ORL-ist! În urma unui curs de scriere, a publicat romanul „Înainte să adorm”, bestseller indiscutabil, câștigător a Crime Writers’ Association Award pentru cel mai bun roman de debut și Galaxy National Book Award pentru Thrillerul anului 2011. De asemenea, a fost ecranizat, cu Nicole Kidman, Colin Firth și Mark Strong în rolurile principale.

„Second Life” este cel de-al doilea roman al său, urmat de „Double Take: A Novel”.

Cartea Second Life de S.J. Watson poate fi comandată de pe site-ul dol.ro Diverta

Recenzii cărţi thriller

Recenzii cărţi poliţiste

Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

  • Sorina, mi-a plăcut foarte mult recenzia ta! Când termin ce am de citit, trec la thriller!

  • Inca de cand am citit Inainte sa adorm, m-am intrebat cum e cartea asta. Din cauza titlului, mi-a intrat cumva in cap ca e despre un joc de virtual reality . :D Dupa super-recenzia ta, Sorina, trebuie neaparat sa o citesc! :)

    • Cam pe acolo si e, chiar daca nu la propriu ;)). Interactiunea online ajunge sa se transforme intr-un joc periculos...

  • Mi-am tot propus sa citesc cartea dar nu stiu de ce am tot amanat.Recenzia ta este incitanta si interesanta.Felicitari Sorina!

  • Cum știi tu să mă faci să vreau cărțile pe care le citești! Zilele trecute m-ai corupt cu Locuri întunecate, iar acum...

  • O recenzie fermecătoare, pentru care nu pot decât să te felicit, dragă Sorina :)

  • Sorinache, ai tu habar cat am ocolit cartea? Nu ma intreba de ce. Ce ai scris la inceputul acestei recenzii, ma indeamna sa iau naibii cartea si sa o citesc. Urgent! Sa vad de ce e cel mai bun thriller citit de tine in acest an.

  • Am si eu cartea, sper sa ii vina randul la citit. Doamne...cand ma gandesc ca am carti in biblioteca pe care nu am reusit sa le citesc

Recent Posts

Legături de sânge – Jo Nesbø – fragment

Legături de sânge - Jo Nesbø - fragment Titlu: Legături de sânge  Autor: Jo Nesbø Editura:…

3 zile ago

Fără niciun regret – Mary Kubica – recenzie

Fără niciun regret - Mary Kubica - recenzie Titlu: Fără niciun regret Autor: Mary Kubica…

3 zile ago

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 zile ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

6 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

o săptămână ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

o săptămână ago