Categories: Recenzii carti

Starters de Lissa Price-Editura Trei

Starters de Lissa Price

Titlul original: Starters
Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Editura  Trei
Colecţia Fiction Connection
Anul apariţiei: Mai 2013
Nr. de pagini: 392
Gen: Young Adult, Distopic, Fantasy, Romance, Thriller, Mystery
Cotaţie Goodreads: 3,92

Seria Starters : 1. Starters; 2. Enders

SUPRAVIEŢUIREA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL

O fată trebuie să facă o alegere cumplită. Părinţii ei? Morţi. Fratele ei? Bolnav. Salvarea? Este posibilă… Cu preţul de a fi altcineva! În cine poate să aibă încredere? În nimeni.

Bine aţi venit într-un Los Angeles al viitorului! Un război biologic a decimat populaţia de vârstă medie. Au supravieţuit doar cei care apucaseră să fie vaccinaţi: tinerii şi bătrânii. Callie, în vârstă de şaisprezece ani, descoperă Banca de Corpuri unde adolescenţii îşi închiriază trupurile adulţilor înstăriţi ce îşi permit luxul de a redeveni tineri. Dar neurochipul ei funcţionează greşit, iar Callie ajunge să afle lucruri pe care nu trebuia să le ştie şi ia cunoştinţă de planul diabolic al Băncii de Corpuri… Îmbinând literatura SF cu o viziune fantasy asupra viitorului, Starters reprezintă un debut de senzaţie, în care miza e tot mai mare pe măsură ce suspansul creşte. – The Los Angeles Times Aducând în discuţie subiecte legate de societate, ideea de proprietate şi separarea dintre corp şi minte, thrillerul Lissei Price prezintă dozajul perfect de tensiune, personaje credibile şi scene profund emoţionante. – Publishers Weekly

Am mai citit până acum cărți distopice, dar niciuna nu m-a captivat atât de mult ca “Starters”. Bănuiam că povestea va fi pe placul meu, din cauza sinopsisului și a numeroaselor păreri pozitive, dar nu mă așteptam să mă atragă în asemenea măsură, încât să-mi doresc să o recitesc imediat după ce am ajuns la ultima pagină.

Mi-a plăcut absolut totul : ritmul foarte alert, stilul autoarei, modul original în care a combinat elementele distopice cu genul thriller, trecerea de la momente extrem de tulburătoare la anumite situații care aduc zâmbetul pe buze, modul cum și-a creionat personajele. Adesea, cea mai mare bătaie de cap mi-o dau personajele. Uneori fac niște gafe de îmi vine să arunc cartea. Bine că nu a fost vorba de așa ceva aici! Personajul central al cărții, Callie Woodland, m-a cucerit prin felul de a fi-curajoasă, încăpățânată, fiind în stare de orice pentru a-și proteja frățiorul. Nu doar aceste calități m-au făcut s-o îndrăgesc, ci și replicile pe care le dă, micile înțepături cu caracter mai mult autoironic.

Asta era nebunie curată. Eram fricoasă și transpiram din cap până-n picioare când așteptam un vaccin banal, iar acum, iată, mă oferisem voluntar să fiu operată. Și nici mai mult, nici mai puțin decât direct pe creier. Probabil partea mea favorită din corp. Nu auzisem niciodată pe nimeni să se plângă că ar fi avut creierul obez. Nimeni nu-și acuzase vreodată creierul că ar fi fost prea scund sau prea înalt, prea larg sau prea strâmt. Sau urât. Fie funcționa, fie nu, iar al meu funcționa foarte bine, mulțumesc!

“Starters” m-a surprins într-un mod neașteptat de plăcut, mai ales că știam că este romanul de debut al autoarei. Mă așteptam la un roman distopic, dar am dat peste o combinație de thriller-SF pigmentat cu elemente romantice. În ceea ce privește povestea de dragoste, nu pot spune cu certitudine că avem parte de un triunghi amoros – Callie, Blake, Michael. Deocamdată este ceva incipient, Michael fiind cel mai bun prieten al lui Callie, iar între aceasta și Blake abia începe să se înfiripe ceva.

Acțiunea romanului are loc în futuristul Beverly Hills – California de Sud, la aproximativ un an sau doi după ce Războaiele Sporilor purtate în Pacific au decimat populația. Nimeni nu câștiga bătăliile maritime de pe Centura Pacificului, așa că cei de acolo și-au trimis rachetele cu spori. Singurii care au supraviețuit atacului au fost persoanele vaccinate-cei sub 20 de ani și de peste 60 de ani. Tinerii erau numiți Starters, iar termenul Enders era folosit în cazul bătrânilor. În mai puțin de un an, fața Americii s-a schimbat într-o mână de Starteri într-un ocean de Endersi cu păr argintiu, fără griji, bine hrăniți. Datorită tehnologiei moderne, aceștia din urmă puteau ajunge și la vârste de 150-200 de ani.

În timp ce marea majoritate a bătrânilor huzureau în case ultramoderne și se bucurau de hrană sănătoasă, mașini de lux etc, tinerii erau nevoiți trăiască într-o sărăcie lucie, tocmai pentru că nu li se îngăduia să muncească (pentru a nu ocupa locurile de muncă ale Endersilor), fiind astfel nevoiți să fure sau să-și închirieze trupurile Endersilor.

Tocmai din acest motiv a fost înființată banca de corpuri Destinații Splendide. Orice tânăr sărac își putea închiria trupul pentru o anumită perioadă de timp, adulților foarte înstăriți, contra unor bonificații. Procedura era destul de simplă, prin implantarea în ceafă a unui neurocip. Acest cip permitea donatorului să fie conectat permanent la computer. În timp ce acesta este complet adormit, mintea chiriașului prelua controlul corpului, după care era lăsat liber să plece și să se bucure de corpul pe care l-a închiriat. Desigur că existau și niște obligații – chiriașii nu aveau voie să facă anumite lucruri pentru a nu deteriora corpurile donatorilor. De asemenea, le era interzis să facă sex pe perioada închirierii. Și în niciun caz nu aveau voie să aibă contact fizic cu adevărații adolescenți.

Din cadrul Starterilor face parte și Callie Woodland, o tânără de șaisprezece ani care este nevoită să trăiască mai mult pe străzi alături de Tyler, frățiorul ei care nu are decât 7 ani și Michael, cel mai bun prieten al ei. De curând a aflat de la un fost coleg de școală de existența acestei băncii de corpuri și nu i-a trebuit prea mult timp să se decidă să-și închirieze corpul. De ce? Era singura soluție prin care putea primii în scurt timp niște banii și astfel își salva fratele, bolnav din cauza unei afecțiuni pulmonare.

Callie se prezintă la Banca de Corpuri Destinații Spendide, unde un Enders îi explică procedeul, o pune să semneze un contract și îi spune că poate primi o sumă considerabilă de bani dacă este de acord să-și închirieze corpul de trei ori consecutiv. După ce i-au fost testate toate aptitudinile (tir cu arcul, scrimă, înot, tir cu arme de foc,) i s-a făcut un control medical, apoi a avut parte de o remodelare corporală: tratament cu laser, curăţarea pistruilor, vindecarea tăieturilor de pe mâini, manechiură, pedichiură, schimbarea coafurii etc.

Prima închiriere a durat doar o zi și totul a mers extrem de bine. A două închiriere, pentru o perioadă de trei zile, s-a desfășurat la fel de bine. Însă în timpul celei de-a treia închirieri, care era programată pe o perioadă de o lună, s-a întâmplat ceva neprevăzut: Callie a reintrat în propriul corp mult prea devreme (după o săptămână). Pur și simplu s-a trezit într-un club de noapte frecventat cu regularitate de adolescenți dezgustător de bogați, iar printre ei se învârteau și câțiva chiriași (ușor de depistat din cauza aspectului fizic desăvârșit).

Pentru a nu fi descoperită, Callie este nevoită să joace așa-zisul rol de chiriașă, însă lucrurile încep să se încurce din momentul în care face cunoștință cu un tânăr pe nume Blake pe care la început l-a considerat un chiriaș, dar prezența unei cicatrice în apropierea bărbiei o face să realizeze că frumușelul este un adolescent cât se poate de autentic.

Deși știe că se joacă cu focul, Callie ajunge să locuiască în apartamentul de lux al bătrânei (Helena Winterhill) căruia i-a închiriat corpul și să-și petreacă timpul în compania lui Blake care este nepotul unui celebru senator. Firește că fata se simte foarte vinovată pentru că este nevoită să-l mintă pe Blake. Și în afară de asta, ce viitor puteau avea ei?

Eram o impostoare. Știam că ar fi trebuit să-i spun adevărul despre mine, dar ce să-i fi zis? Blake, știi ceva-eu de fapt sunt o orfană a străzii, care doarme pe jos în clădirile anbandonate și supraviețuiește mulțumită resturilor de mâncare găsite prin pubelele restaurantelor. N-am casă, n-am haine, n-am rude. Nimic. Mai rău încă, mi-am vândut corpul unei companii…”

“Oare Cenușăreasa s-a gândit vreodată să-i mărturisească adevărul prințului în seara când s-a bucurat de frumoasa ei rochie de bal? Oare s-a gândit măcar să-i spună, știi, prințe, caleașca nu-i a mea, de fapt sunt o biată slujnică, murdară și desculţă, care beneficiază de o perioadă determinată de fericire? Nu. Ea și-a exploatat momentul de grație. Iar apoi a dispărut în tăcere după miezul nopții.”

“La despărțire, m-a sărutat. N-a fost ca înainte. Povara minciunilor mele ne despărțea buzele ca un strat de ceară.”

Însă anumite lucruri nu-i dau pace lui Callie. Are momente când aude o voce care o tot avertizează :”Ascultă …important…Callie nu te-ntoarce la Destinații Splendide. Poți s-auzi? Nu te poți întoarce. Este periculos. Foarte periculos.” Cui aparține vocea și de ce nu voia ca fata să ia legătura cu banca de corpuri?

Dar asta nu e totul! Fata are momente când pierde legătura cu realitatea, leșină și în acest timp, bâtrâna Helene preia controlul corpului, iar acțiunile ei demonstrează că are intenții criminale! Când Callie a reintrat în propriul corp, s-a trezit ținând în mână un pistol cu amortizor! Pe cine intenționează bătrâna să ucidă și din ce cauză? Va reuși ea să dejoace planurile Helenei? Dar ce planuri ascunse au și cei de la Destinații Splendide?

Starters” este o carte care merită citită, fiind suficient de captivantă si plină de suspans încât să fie o lectură atractivă. Iar ceea ce consider eu a fi un bonus: acest prim volum are o anumită finalitate, deci nu trebuie să vă roadeți unghiile în caz că nu aveți la îndemână și volumul doi, “Enders”.

Nota 10

Cartea Starters de Lissa Price este oferită pentru recenzie de Librăria Librex. Cartea poate fi comandată de pe Librăria Librex Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Alina
Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

  • Superbă recenzie, Alina, ca de obicei! Cu multe detalii, menită să ispitească :)

    Iar mi-am actualizat wish-list-ul meu. Vreau să citesc și eu cartea!

  • Felicitari, Alina ! Nota pe care ai dat-o tu pentru carte, eu o dau recenzie tale ! Este superba si foarte tentanta !

  • Absolut superb, oare de ce le-am tot ocolit nu am idee, nu prea sunt fan distopic, dar asta m-a convins. Felicitari!

  • Alina, de mult mi-a atras atentia aceasta carte, dar dupa ce am citit recenzia ta m-am hotarat! O voi citi neaparat! Imi plac cartile cu subiect neobisnuit si scrise bine! Felicitari, o recenzie super si foarte convingatoare!

  • O recenzie marca Alina: alerta, atractiva, ispititoare!
    Tare rapida ai mai fost geamano! Superba!
    Desi recunosc ca nu am in plan sa citesc cartea, cele scrise de tine suna interesant, pare o carte buna!

  • Multumesc pentru aprecieri! Cartea este fabuloasa, tulburatoare, captivanta! Am numai cuvinte de lauda ! Sper ca intr-o zi sa o cititi! Are combinatia potrivita de fantasy, thriller, romance!

  • Doamne, cat ma nervozezi cand ma tentezi asa cu cate o carte!!!! Eu ti-am mai zis k am nevoie de extra-buget pt wishlist-ul meu dar nu vrei sa ma crezi. Felicitari pt recenzie. M-ai mai facut sa pun o carte pe lista de prioritati.

  • Aaaa .... si ca si cand nu era suficienta recenzia, mai spui si in comment k e fabuloasa. :)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago