Relații toxice
Autor: Stephanie Moulton Sarkis
Editura Litera
București 2023
Nr. pagini – 280
Cine este Stephanie Moulton Sarkis?
Psihoterapeut specializat în ADHD, anxietate și abuz emoțional aflat sub tutela narcisismului, specialist în consilierea copiilor și adolescenților care întâmpină dificultăți în acest sens, autor a șase cărți din sfera psihologiei și dezvoltării personale.
Cartea de astăzi este focusată pe modul în care ne afectează relațiile toxice în care riscăm adesea să ne regăsim, fără să realizăm acest lucru. Subiectul chiar așa își face introducerea, cu un mini-chestionar menit să ajute cititorul să identifice dacă relațiile de atașament pe care le are cu familia sa, partenerul de viață sau prietenii / colegii de serviciu, are potențial de a fi catalogată ca fiind o relație toxică.
Fiecare relație toxică are anumite etape care pot fi stabilite cu ușurință dacă avem capacitatea de a analiza obiectiv semnalele transmite de către abuzator. În mod general, o astfel de relație începe cu o conexiune ce pare naturală, antrenantă, ușor de menținut. Această relație capătă valențe idealizate – persoana toxică îți lasă senzația că te vede ca fiind perfect, însă nu asta simte în mod autentic. Senzația de validare și acceptare necondiționată pe care o resimți pregătește terenul pentru strategia conform căreia, după ce ești adus pe culmile unei conexiuni ce pare autentice, începe gradual devalorizarea. Schimbările bruște de dispoziție, micile critici, mofturile, cerințe deplasate ce par să se multiplice ulterior, sunt compensate cu perioade în care relația este readusă în sfera conexiunii puternice de la început.
Un abuzator narcisist are nevoie de susținere constantă și de modalități prin care să își hrănească orgoliul personal. În public nu dă de bănuit, pare personajul perfect – înțelegător, tandru, suportiv, dar în particular accesele de furie și răzbunare se pot activa din cele mai banale motive.
“Momentele rele sunt foarte rele, dar momentele bune sunt extrem de bune. Creierul nostru tinde să devină dependent de această imprevizibilitate, ceea ce face foarte dificilă ieșirea din relație.”
Momentul abandonului poate surveni brusc și mereu vei fi convins să crezi că vina îți aparține. De obicei acest motiv vizează deteriorarea sau atacul asupra imaginii de sine, identificarea comportamentelor de disimulare, tentativa de a schimba regulile jocului sau de a nesocoti direcțiile trasate de către agresor. Uneori poate fi atât de incert sau nesemnificativ încât o bună parte din energie se va pierde încercând înțelegerea situației și ulterior rezolvarea ei.
O dată abandonat, rolul victimei nu va dispărea complet din peisaj căci persoanele toxice preferă să știe că au la îndemână rezerve pentru momentele în care au nevoie de atenție pentru a-și încărca bateria.
“Dacă relația ta este bună 90% din timp, dar nesănătoasă 10% din timp, e tot o relație toxică. Doar pentru că cineva e bun cu tine câteodată nu înseamnă că dispare comportamentul abuziv.”
În continuare, autoarea despică pe capitole această idee și modalitățile prin care persoana care dorește să scape dintr-o relație toxică poate obține acest lucru. Pașii recomandați vizează întreruperea completă a legăturilor cu abuzatorul, indiferent de insistențele la care riscăm să fim supuși sau victimizările pentru care ni se vor atribui vine nefondate, identificarea unui final care să permită clarificarea mentală a situației, renunțarea la furie și autoînvinovățire, stabilirea unor limite, clarificare propriilor nevoi și axarea pe acestea, reconectarea, doliul și poate cea mai importantă etapă – prevenția.
Pentru că cel mai adesea nu avem la îndemână resursele necesare depășirii acestor abuzuri sau traume, este recomandat să apelăm la ajutorul unui specialist.
Cartea oferă informații pertinente, de bază, care pot fi luate în considerare sau utilizate ca și îndrumător pentru identificarea unor comportamente nocive și de ce nu, a unor soluții pertinente, care să permită eliberarea din funiile alunecoase ale unor relații toxice.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments