Recenzii carti

Transfer de putere de Vince Flynn – Editura Preda Publishing – recenzie

Transfer de putere, de Vince Flynn – Editura Preda Publishing – recenzie

Transfer de putere

Transfer of power

Vince Flynn

Traducere Cristina Barbu

Editura Preda Publishing, 2019

Număr pagini: 535

   Transfer de putere de Vince Flynn – Regele intrigii politice inteligente.

  “Calmul unei dimineți obișnuite în Washington este distrus atunci când un grup de teroriști descinde la Casa Albă, ucigând zeci de civili nevinovați și luând aproape o sută de ostatici.

  US Secret Service reușește să îl evacueze pe președinte și să îl ducă la adăpost, într-unul dintre buncărele Casei Albe – în timp ce oficialii rămași încearcă să găsească cea mai bună soluție pentru a negocia cu teroriștii.

  Mitch Rapp, cel mai bun ofițer operativ al CIA, specializat în operațiuni de contraterorism, reușește să între în sediul puterii executive a Statelor Unite printr-un tunel secret, cu scopul de a salva ostaticii înainte ca teroriștii să ajungă la președinte.

  Însă un alt adversar – o persoană din elita Washingtonului – este hotărâtă să facă tot ce îi stă în puteri pentru a împiedica misiunea de salvare.”

  „Trebuie să o spunem din nou: Flynn se pricepe. Înțelege cum funcționează lumea și își construiește personajele cu un realism consecvent și coerent… Să-l citești pe Flynn este ca și cum ai deschide larg o fereastră și ai lua o gură de aer proaspăt și rece, care te revigorează și îți limpezește mintea.”( BookReporter.com.)

   “Intrigă fără egal… Flynn reușește un amestec condimentat de terorism brutal, comandouri eroice și agenți secreți care țin confruntarea la foc mic până în momentul finalului”.( Publishers Weekly)

  Am așteptat cu nerăbdare să văd ce aventuri mai are Mitch Rapp și Vince Flynn nu m-a dezamăgit. Nu degeaba Dan Brown îl numește “Regele intrigii politice inteligente”.

  Vince Flynn ne introduce în roman povestindu-ne câte ceva despre organizarea pazei de la Casa Albă, despre Secret Service, C.I.A., F.B.I., N.S.A., despre secția de Contraterorism condusă de Irene Kennedy, care îi raportează direct lui Stansfield, despre conducătorii armatei și a Operațiunilor Speciale, generalii Flood și Campbell.

   La Casa Albă are loc o ședință condusă de  Robert Hayes, președintele în funcție doar de 5 luni. Înainte de-a fi ales președinte, Hayes fusese congressman, apoi senator de Ohio. Fusese ales președinte în mare parte pentru că avea o viață personală curată și se credea că ar putea fi omul care să unească marile partide dezbinate, pentru binele națiunii. Scopul ședinței erau evenimentele din Orientul Mijlociu.

   Kennedy prezintă datele pe care le are despre Fara Harut, liderul religios al grupului Hezbollah, cu legături strânse cu conservatorii religioși din Iran, și despre Rafique Aziz conducător al Hamas, care se ocupă de crime și atentate. Cele două organizații își intensificaseră atacurile cu scopul de-a opri procesul de pace din Orientul Mijlociu. În trecut, fiecare își conducea organizația, dar acum lupta lor era mai sofisticată, sub aceeași umbrelă, finanțate, se presupunea, de către Saddam, cu condiția de-a găsi o modalitate de atac a S.U.A. din interior.

  Pe lângă serviciile israeliene, informații de valoare avea Mitch Rapp, omul de bază a lui Kennedy, cu nume de cod Iron Man.

   Rapp avea și o problemă personală cu Aziz pe care nu reușise să-l elimine ultima dată când îl întâlnise. Nici acum nu era sigur dacă viața civilului salvat atunci meritase, ținând cont de câți oameni nevinovați muriseră în atentate. Așa că, Rapp era mai hotărât ca oricând să-l termine pe Aziz. Deghizat, urmărește săptămâni la rând diferite piste până dă de Farat Harut asociatul lui Aziz.

   La ordinal președintelui serviciile și operațiunile speciale ale armatei cooperează și dirijate de Mitch Rapp reușesc să-l răpească pe Fara Harut și să-l ducă la baza Americană din Germania, unde  doctorița Horning urma să-l interogheze, să afle unde era Aziz și ce punea la cale.

Președintele Hayes autorizează misiunea pentru că știa că:

“…dezideratul de-a nu folosi niciodată forțele armate era utopic.

Terorismul trebuia confruntat.”

   În timp ce Rapp împreună cu Delta Force special se ocupau de Harut, în Washington D.C, în apartamentul de lux al hotelului cu același nume, Aziz își concepe ultimele planuri, țesând o adevărată pânză de păianjen. Aziz își făcuse mici operații estetice, schimbându-și puțin înfățișarea, și studiase atât lumea poltică și economică a S.U.A., cât și protocolul și obiceiurile serviciilor secrete însărcinate cu paza președintelui a C.I.A.,F.B.I., poliție.

   Lucrase cu migală la planuri din timp, oameni de-ai săi infiltrându-se și preluând spălătoria care deservea Casa Albă, și chiar în serviciul de pază. El însuși se prezentase ca fiind prințul  Kalib care venise la Mayo Clinic să-și viziteze tatăl.

   Conștient de legăturile politice de la Washington îl abordează pe Russ Piper, președintele Comitetului Național Democrat (C.N.D.), face o donație mare pentru partid și se asigură că va fi prezentat președintelui. Urmând lanțul slăbiciunilor Valerie Jones, consiliera președintelui, notează întrevederea în ultimul moment fără a aștepta și a anunța serviciile secrete pentru o minimă verificare, conform protocolului.

   După multe curse, către și de la Casa Albă, mașina spălătoriei nu mai este verificată temeinic, așa că oamenii lui Aziz introduc în tunelul Casei Albe arme, explozibil și două ATV-uri. Unul dintre oamenii lui studiase planurile Casei Albe, vizibile publicului, tunelul aflat dedesubt care ducea la Trezorerie, și locul unde era noul buncăr al președintelui.

Și lucrurile încep să se deruleze cu repeziciune.

   Intrat la Casa Albă, Aziz vrea să-l ia prizonier pe președinte, cordonându-și oamenii să preia clădirea, un plan la care muncise și-l vedea infailibil.

   Dar la interogatoriul lui Fara Harut doctorița află date despre un atac iminent, ziua, locul, Kennedy avertizează Secret Service și ei reușesc să-l ducă pe președinte în buncăr.

   Frustrat la început, Aziz e totuși încrezător că va reuși fără probleme bazându-se pe politica S.U.A. referitoare la ostatici. Așa că face tot felul de cereri ca să amâne intervenția trupelor, omoară ostatici ca exemplu, pune explozibil la uși, oamenii lui violează femeile, timp în care spărgătorul din echipa sa încearcă să deschidă buncărul.

   Între cei din administrația și conducerea S.UA. intervin  inerentele frecușuri, orgolii, lupte pentru putere. Când teroriștii bruiază comunicațiile și nu se mai poate lua legătura cu președintele, vicepreședintele Baxter devine următorul conducător. Dar acesta este un om slab, deși își dorea funcția, se bazează în întregime pe consilierul său Dallas King, care are și el agenda lui. Acesta va scăpa în presă lucruri care n-ar fi trebuit spuse, mai mult, văzând fotografiile teroriștilor își dă seama că pe unul dintre ei, după o noapte de beție, l-a dus să vadă Casa Albă. Încercând să-și ascundă greșelile face altele implicându-l și pe Baxter.

   Procuroarea șefă Tutwiler, în aceeași dorința de a se remarca și a-și dovedi puterea, refuză orice sfat și vrea să negocieze cu Aziz, fără să țină cont că el (conform culturii lui) se va simți jignit și înjosit să trateze cu o femeie. Urmarea…Aziz ucide doi ostatici importanți.

  E momentul când serviciile și armata preiau acțiunea și încep să facă planuri și să pregătească echipe de intervenție.

   Rapp îl găsește pe inginerul Adams care lucrase la construcția tunelului și a buncărului de sub Casa Albă, cunoștea planurile mai bine decât oricine, închisese pasaje secrete, construise intrări, care nu apăreau în planurile publice.

   Împreună cu Adams și cu ajutorul oamenilor de la Operațiuni Speciale Rapp intră în subsolul Casei Albe.

   Va identifica punctele principale, teroriștii, și o va salva pe tânăra jurnalistă Rielly de la viol.

   Rielly era în prima ei zi ca jurnalistă în echipa Casei Albe, dar fiind fiică de polițist și cu frați mai mari, învățase să se bată și să tragă cu pistolul.

   Cu ajutorul celor doi Rapp va pune unități de urmărire să se vadă de la sediu interiorul, va distruge bruiajul, așa că președintele va putea  conduce personal operațiunile.

  Teroriștii vor fi uciși în lupte și explozii, dar Aziz va scăpa din nou. O parte din Casa Albă arde, dar se va putea reconstrui.

  Ce măsuri va lua președintele împotriva celor ce nu și-au făcut treaba? Ce va face Rapp? Ce se va întâmpla cu Aziz?

Sunt numai câteva întrebări la care veți găsi răspuns citind cartea.

Sigur că ce v-am povestit eu este puțin, dar citiți romanul.

   Cartea este plină de acțiune, mistere dezlegate, adrenalină, urmăriri, încât nu o poți lăsa din mână. Așa cum spune și Times Record News:

Un thriller politic perfect care se deplasează cu viteza luminii…Nu veți putea să-l lăsați din mână.

   Și mai mult :”Flynn demonstrează că înțelege cu adevărat psihologia inamicului” (Book Reporter.com)

Cartea o găsiţi pe site-ul Editura Preda Publishing

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi thriller

#recenziicărţi

#bookreview

#VinceFlynn

Transfer de putere

Transfer de putere de Vince Flynn – Editura Preda.

 

 

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago