Carti fantasy

Triunghiul de foc – Nicoleta Tudor – Librex Publishing – recenzie

Triunghiul, de foc de Nicoleta Tudor – Librex Publishing – recenzie

Triunghiul de foc

Nicoleta Tudor

Editura: Librex Publishing

Data apariției: Decembrie 2018

Număr de pagini: 300

Gen: Fantasy, Romance

Nota mea: 10

   O familie de vrăjitori din România descoperă că, fără să știe și fără să vrea, se află în mijlocul acțiunii de căutare și ascundere a celor douăsprezece discuri solare și a pumnalului de lumină, lăsate de Zamolxe poporului dac. Secretele familiei ies la lumină unul după altul, devoalând crimele care au încărcat conștiința a câtorva generații.

   O poveste fascinantă, alertă, plină de suspans, condimentată cu intrigi și seducție, cu iubire și trădare, cu ritualuri, vrăji și multă fantezie!

   Magia, mistica și, implicit, focul, au exercitat asupra mea o fascinație deosebită încă din copilărie. Niciodată nu am stat să mă gândesc care a fost motivul, factorul declanșator care a stârnit în mine înclinația către lucrurile supranaturale. Pur și simplu m-am lăsat ademenită de partea întunecată a necunoscutului. Știu doar că fascinația pentru poveștile de dragoste supranaturale, în special cele cu vrăjitoare, a pornit din ziua în care am văzut Practical magic cu Sandra Bullock și Nicole Kidman, un film bazat pe romanul cu același nume al autoarei Alice Hoffman. De atunci, am început să caut cărți romantice cu magie, vrăjitoare, spirite și alte elemente de supranatural, dar marea majoritate m-au dezamăgit pentru că nu ofereau amănunte, cât de cât credibile, despre ritualuri magice, incantații etc. Soarta a făcut ca în anul 2006 să descopăr scrierile autoarei Nora Roberts, și abia atunci am simțit că interesul mi-a fost satisfăcut. Totuși, în forul meu interior, îmi doream să existe și la noi o autoare (doamnele au o mai mare înclinație spre romantism, de unde și preferința mea) capabilă să redea, cât mai veridic, partea de misticism. A fost nevoie de zece ani de așteptare, până când am dat peste un exemplar din ,,Cercurile mistice” de Nicoleta Tudor, într-un anticariat. Nu vă puteți imagina câtă bucurie am simțit în suflet, ce satisfacție am avut, pentru că descoperisem o autoare al cărui stil de scriere se apropia de cel al Norei Roberts. O autoare care poseda un remarcabil talent de a îmbina perfect realul cu supranaturalul, romantismul cu fantezia, și care știa să ofere o atât de mare credibilitate, încât ajunsesem să simt o oarecare teamă față de puterea blestemelor. Însă, o și mai mare bucurie am avut după ce am ajuns să citesc Triunghiul de foc, primul volum dintr-o nouă trilogie.

   De această dată, Nicoleta Tudor a reușit să mă surprindă plăcut cu o poveste mult mai fascinantă decât Cercurile mistice și cu un scenariu și mai interesant. O carte plină de substanță, în care iubirea, loialitatea, familia și prietenia joacă un rol important, iar magia își face simțită prezența aproape peste tot, ajungând la un moment dat să servească drept un memento despre modul în care viața în sine este o experiență magică. O poveste scrisă într-o manieră simplă și delicată, cu personaje frumos și migălos creionate, cu o acțiune ce se derulează în ritm alert. 

    Romanul împletește realitatea contemporană cu legendele dacice de mult uitate, dragostea cu magia, întreaga narațiune având parcă un aer mistic. Intriga și suspansul te țin într-o permanentă stare de tensiune până la final. Totul are un caracter imprevizibil, și numai unitatea familială oferă un sentiment de stabilitate. 

     În ,,Triunghul de foc”, autoarea Nicoleta Tudor ne oferă o poțiune îmbietoare de supranatural, romantism, aventură și fantezie, în cantități relativ egale, în care a picurat un strop de istorie. A mai adăugat puțin mister și suspans. O răpire și câteva crime. Multe secrete. Ritualuri magice și legende străvechi. Fenomene supranaturale și vrăji spectaculoase. Întâmplări neprevăzute, situații tensionate, dezvăluiri șocante, momente înduioșătoare, pasaje amuzante. Evenimente desfășurate într-o lume în care supranaturalul face parte din viața de zi cu zi a oamenilor.

   Acest prim volum aduce în atenția cititorilor povestea celor douăsprezece discuri solare și a pumnalului de lumină, obiecte dăruite de Zamolxe dacilor pentru protecție, și descoperite de o familie de vrăjitoare din România. Cerința zeului a fost să nu se întâlnească aceste discuri niciodată, căci puterea deținută de cel care le are pe toate este mai mare decât orice putere de pe lumea asta.

,,- Vi le dăruiesc, sub jurământ groaznic, să nu fie niciodată adunate la un loc, alături de sabie, căci puterea lor este mai mare decât orice putere de pe lumea aceasta. Puterea lor poate lua mințile oricărui muritor de rând. Împrăștiați-vă, dară, cu ele în toate zările și ascundeți-le undeva unde doar voi să știți de ele, și chiar și voi să uitați și nimănui să nu spuneți, sub jurământ vi le dau.

   Dintre păstrătorii acestor discuri se numără și familia Brădulescu – o familie numeroasă, compusă din trei generați: bunica Eleonora, cu cele două surori ale ei, și cele trei nepoate, Natalia, Angela și Claudia, împreună cu părintii lor. Casa lor, construită la marginea unei păduri din apropiere de București, era parcă desprinsă din poveste. Sătenii preferau să o ocolească noaptea, căci aveau impresia că acolo se întâmplau uneori lucruri ciudate.

,,Deși proveneau dintr-o lungă generație de vrăjitoare, pe linie maternă, uneori, când puterile le scădeau, și aveau nevoie de forță, apelau la sursă. Aceasta era un disc galben de aur, cu gaură în mijloc, având un diametru de cinci centimetri, și care emana o putere pe care cele trei femei se străduiau din răsputeri să o ascundă. De aceea, discul era ținut sub cheie, și nu apelau la el decât în vremuri de restriște.

   Acțiunea romanului se concentrează asupra celor trei nepoate: Natalia – veșnic îndrăgostită, avea încontinuu nevoie de povești de dragoste, iar dezamăgirile nu o făceau să iasă din bula ei de  romantism. Fire pașnică, echilibrată, empatică, simțea trăirile celor din jurul ei și cu greu nu se lăsa afectată. Și-a acceptat cu greu puterile moștenite de la familia ei și nu făcea niciodată abuz de ele. Darul ei era acela de a liniști oamenii și de a le lua durerile, doar cu privirea. Angela – pragmatica familiei, și-a acceptat cu bucurie puterile de vrăjitoare. Claudia – o tânără răsfățată și răzvrătită, aflată veșnic între două relații, crea adesea probleme familiei. Era atrasă de lucrurile rele și nu făcea niciun secret din puterile ei, bravând uneori pentru a-și speria colegii.

 

   Lucrurile încep să se complice în casa familiei de vrăjitoare Brădulescu odată cu apariția mătușile și verișoarele fetelor. În momentul în care mătușa Sofia declară că a visat luna sângerie, generația mai în vârstă intră în panică. Știau ce înseamnă ca cineva din familia lor să viseze luna sângerie. O nenorocire se va produce…   

,,-  Am visat luna sângerie, le zise Sofia, în timp ce îi privea pe rând.

  Sulfina și Anastasia se albiră instantaneu la față. Știau ce înseamnă să viseze Sofia luna sângerie. Și Sulfinei i se întâmplase să aibă acel vis, și știau prin ce trecuseră.”

    Viața își urmează cursul, fetele uită de avertizarea lansată de mătușa lor, însă universul parcă încearcă să le coacă ceva. Natalia descoperă că Ovidiu, bărbatul cu care avea o relație de aproape doi ani, o înșeală cu mai multe femei, una dintre iubitele lui fiind chiar propria ei verișoară, Eliza. Ca să îi dea individului o lecție pe măsură, tinerele se decid să îi facă o vrajă de legare, folosind discul de aur, obiect aflat în familia lor de multe generații, și de la care își luau de obicei puterea. Însă ritualul lor, ținut la miezul nopții, în curte, este urmărit din umbră de un necunoscut. Cine este el? Ce vrea? De ce Natalia se simte imediat atrasă de misteriosul bărbat?

,,Când se ridicară pentru a se îndrepta spre casă, un fulger căzu aproape de picioarele lor. Săriră frunze, scântei și pământ în toate direcțiile, împroșcându-le cu noroi din cap până în picioare. Și atunci îl văzură, toate. Bărbatul stătea dincolo de gard, cu o pălărie de ploaie pe cap și o manta care îi acoperea umerii, privind la ele în lumina fulgerului. Natalia simți cum o cuprind toți fiorii. După ce își reprimă țipătul care le rămase în gât, o luară la fugă spre casă și se opriră, gâfâind, doar după ce se asigurară că ușa este încuiată.

   A doua zi, nu mică le-a fost mirarea când, ieșind afară din curte, au zărit un bărbat chircit lângă gardul lor, care nu mai avea nici urmă de suflare în el. Acesta era plin de noroi, iar pletele soioase îi cădeau într-un fel scârbos peste față. Cine era și de ce a fost omorât la ele la poartă?

   Acțiunea devine și mai palpitantă din momentul în care își face apariția Sebastian, un tânăr care se trage și el dintr-o familie de vrăjitoare. Povestea lui de viață este una destul de dramatică. Părinții și bunica lui au fost omorâți, într-o noapte, iar el, copil la acea vreme, după ce a asistat la moartea lor, a fugit și a ajuns la o mânăstire, în munți. Acolo și-a petrecut copilăria și adolescența, pierzând orice legătură cu rudele lui. Menirea lui Sebastian era să caute cele douăsprezece discuri, să le împrăștie și să le ascundă pe teritoriul României, astfel încât niciodată să nu fie găsite și folosite. Urmase chemarea discurilor, și așa se face că ajunsese acum în localitatea din apropierea Bucureștiului, la casa familiei Brădulescu.

,

,Toate simțurile lui erau îndreptate către casa de lângă pădure, unde, în acea noapte ploioasă, surprinsese cele cinci fete care făceau un ritual. Le simțea puterea. Puterea mult, mult mai mare decât a lui. Puterea lui venea de la disc și de la viața pe care o dusese în pustiul muntelui alături de bunul călugăr. La ele simțea ceva mult mai puternic pentru înțelegerea lui.”

   Sebastian trebuia, sub o formă sau alta, să se împrietenească cu fetele familiei Brădulescu. Trebuia să intre în casă și să găsească discul. Știa clar ce avea de făcut. Dar între el și Natalia se produce o atracție sexuală instantanee. Din primul moment a simțit o conexiune cu ea, la un nivel pe care nu și-l putea explica. Avea senzația stranie că o cunoaște dintr-o altă viața. Ce decizie va lua până la urmă? Îi va mărturisi ce urmărește?

   Din acest moment lucrurile o iau razna. Au loc dezvăluiri șocante. Una dintre fete va fi răpită. Își vor face apariția rudele lui Sebastian, și nu toate îl vor accepta cu drag. Nu vă spun mai multe, pentru că nu vreau să vă stric plăcerea de a descoperi ce se întâmplă mai departe.  Între timp, eu îmi rod unghiile așteptând să-și facă apariția următorul volum.

Lectură plăcută!  

Mulțumesc, Nicoleta Tudor!

Verifică disponibilitatea cărţii Triunghiul de foc, de  Nicoleta Tudor, în librăriile online: Librex, libris, elefant, cartepedia

Recenzii cărţi fantasy

 

 

 

Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago