Categories: Recenzii carti

Un nou inceput de Mazo de la Roche-Editura Lider

Un nou inceput de Mazo de la Roche-recenzie

Titlul original: The building of Jalna

Numar pagini: 288

Editura Lider

Traducere: Elvira Chirila

Anul 2012

Seria Whiteoaks of Jalna Saga: 1. Jalna (Jalna -1927) 2. Fratii Whiteoak (Whiteoaks of Jalna -1927 aka Whiteoaks), 3.Mostenirea lui Finch (Finch’s Fortune -1931), 4. Stapanul din Jalna (The Master of Jalna -1933), 5. Rasplata (Young Renny -1935), 6. Cariera lui Wakefield (Whiteoak Harvest -1936), 7. Reintoarcere la Jalna (Whiteoak Heritage -1940), 8. Fiica lui Renny (Wakefield’s Course -1941), 9. Vrajile Jalnei / Un nou inceput (The Building of Jalna -1944), 10. Centenarul Jalnei (Return to Jalna -1946), 11. Nasterea Jalnei / Mary Wakefield (Mary Wakefield -1949), 12. Dimineti la Jalna (Renny’s Daughter -1951), 13. Mary Wakefield (Variable Winds at Jalna -1952), 14. Tineretea lui Renny (The Whiteoak Brothers -1953), 15. Mostenirea familiei Whiteoak (Centenary At Jalna -1958), 16. Zile fericite (Morning At Jalna -1960)

Una dintre cele mai de succes scriitoare ale secolului al XX-lea, Mazo de la Roche a castigat premii importante si si-a atras faima internationala datorita romanelor din seria Jalna aparute in 11 milioane de exemplare si traduse in 93 de limbi.

Daca sunteti atrasi de genul clasic, presarat cu putin umor si personaje autentice, atunci aceasta este cartea potrivita pentru citit. Este prezentata de autoare in forma unui jurnal cu insemnari periodice din viata familiei Whiteoak.

Mi-as fi dorit cu mai multa actiune, suspans, dar am constientizat ca acesta este stilul si trebuie sa-l iau ca atare.

L-am indragit pe Philip pentru ca a dat dovada de maturitate de fiecare data in relatia cu sotia sa, Adeline, probabil datorita diferentei de zece ani dintre ei. Calmul sau si dragostea ce i-o poarta l-au transformat intr-un model pentru restul femeilor ce il inconjurau, iar pe sotia sa o femeie demna de invidiat.

Adeline in schimb a dat dovada de stari schimbatoare, in general s-a remarcat ca o femeie tanara, dornica de viata sociala, sa fie in centrul atentiei. S-a straduit ocazional sa isi arate si latura materna, insa a surprins si datorita neglijentei sale in ce priveste cei doi copii ai sai. Probabil timpurile au favorizat acest aspect, insa mi-as fi dorit mai mult de la ea.

Adeline Court  pleaca din Irlanda sa isi viziteze sora ce se casatorise in Indii, in oraselul Jalna cu un ofiter de garnizoana. Aici il intalneste pe Philip Whiteoak, ofiter din corpul de husari, un barbat atragator si ajung sa se indragosteasca fulgerator. Se casatoresc imediat si se bucura de fiecare moment petrecut impreuna. La cei 22 de ani, Adeline ramane imediat insarcinata spre surprinderea lor care isi doreau sa mai amane putin acest moment. Philip deja se gandeste la familia sa si ii spune sotiei de posibilitatea de a pleca in Canada, mai exact in Quebec, o zona recomandata de unchiul sau. Adeline este incantata de idee si imediat decid sa plece dupa nasterea fiicei lor Augusta. Drumul pe mare este plin de dificultati, dar profita de fiecare clipa pentru a vizita Londra, dar si pe sora lui Philip, Augusta aflata intr-o alta localitate. Calatoria lor continua inclusiv in Irlanda, in locurile natale ale Adelinei. Aici se va patrunde in spiritul autentic al zonei, temperamentul familiei Court va fi la loc de onoare.

Adeline va redeveni pentru scurt timp sora mai mare ce isi cearta fratii, dar si fiica ce isi infrunta parintii.

Tatal sau, Renny Court este un barbat vulcanic, de cele mai multe ori violent, obisnuit sa obtina ce isi doreste de la cei din jur, in schimb mama sa, Lady Honoria este o femeie puternica ce a ramas sa creasca 6 copii.

Despartirea de familie a fost dureroasa, dar ei si-au continuat drumul catre Canada, insa nu singuri. Au reusit sa cucereasca cu entuziasmul lor inclusiv pe Patsy O’Flynn, vizitiul, dar si doi dintre fratii mai mici ai Adelinei-Conway si Sholto.

De data aceasta drumul pe mare rezerva alte surprize, unele chiar neplacute. Vor ajunge sa lege prietenii durabile si unele chiar sa le schimbe cursul vietii. Fratii sai vor simti atractie pentru Mary, o tanara insotita doar de mama ei, doamna Cameron. Tristetea acestei femei care era in perioada de doliu a determinat-o pe Adeline sa incurajeze prietenia fratilor sai cu Mary, fara sa constientizeze ca ar putea sa se apropie prea mult.

Din pacate raul de mare din randul pasagerilor, starile de agitatie ale lui Gussie, fiica sotilor Whiteoak, zgomotul facut de papagalul lor parca ar prevesti dezastrul. Furtuna ce s-a abatut asupra corabiei a produs daune si apa a patruns in interiorul vasului. Eforturile tututor pasagerilor au facut ca totul sa se termine cu bine si sa se intoarca pentru reparatii din nou in portul din Irlanda. O dezamagire pentru majoritatea celor care isi doreau sa uite pentru totdeauna acest taram, dar o bucurie imensa pentru fratii Adelinei care planuiau altceva. Dupa o perioada de stat in port corabia se intoarce din nou pe mare cu si mai multa forta, dar din randul pasagerilor lipseau Mary si fratii Court. Scrisoarea scrisa de Sholto este clara, Conway s-a indragostit de fiica doamnei Cameron si au decis sa se casatoreasca imediat.

Adeline este revoltata, ar vrea sa intoarca imediat vasul in port, dar realizeaza ca isi doreste imposibilul si trebuie sa se impace cu ideea. Singura care sufera foarte mult este doamna Cameron.

Neplacerile continua si Adeline pierde inclusiv pe bona lui Gussie. Ii este greu, tocmai acum cand constientizeaza ca este din nou insarcinata. Philip va da dovada de intelegere si va face tot ce se poate sa isi ajute sotia care se imbolnaveste, sa fie un tata eficient cu Gussie, dar pana la urma in disperarea sa va cere o mana de ajutor si la alte persoane. Adeline se va reface si va relua activitatile sale, mentinand prieteniile create cu James Wilmott, D’Arcy si Brent. Afectiunea d-nului Wilmott va fi atat de puternica incat va deveni de nedespartit familiei Whiteoak.

Ajung in Quebec cu bine. In noua lor casa isi vor gasi loc inclusiv papagalul Boney si caprita Maggie. Isi construiesc o viata sociala, participa si organizeaza evenimente, dar temperaturile scazute ajung sa le dea batai de cap. De indata ce se naste si Nicholas se hotarasc sa paraseasca zona si sa ajunga in zona Lacurilor Ontario, cunoscute pentru terenul fertil.

Se muta cu mic cu mare, intr-un alt peisaj primit cu clima calda, perfect pentru casa lor. Simt ca aici isi vor gasi locul potrivit. Descrierile facute de colonelul Vaughan, prietenul lui Philip sunt adevarate. Philip cumpara un teren ce era situat langa o padure deasa, perfecta pentru planurile lor si sa aleaga numele pentru casa, Jalna. Asa isi vor aminti tot timpul de inceputurile lor si modul cum s-au cunoscut in Indii.

Construirea casei se va face in luni, dar vor beneficia de caldura si ospitalitatea familiei colonelului Vaughan, oameni deosebiti care le vor fi alaturi in toate planurile lor.

Chiar si Wilmott pare sa-si fi gasit locul perfect, alaturi de ei. In continuare prefera sa ramana confidentul Adelinei, sa o incante cu complimente si sa isi marturiseasca sentimentele. Este o iubire ce nu va avea un final, insa desi aparent pare sa fie un barbat linistit, lipsit de mister, trecutul lui ascunde secrete ce ii vor fi marturisite doar bunei sale prietene.

Desi lasa impresia ca este un celibatar convins, se pare ca este doar un fugar abandonandu-si sotia si fiica cu ani in urma.

Ce aventuri vor mai avea de trecut Adeline si Philip pana se vor instala la casa lor? Ce le rezerva viitorul? Cine este Wilmott cu adevarat? Va fi descoperit secretul sau si de alte persoane sau va ramane doar invaluit in mister? Ce evenimente se vor mai petrece in Ontario?

O carte ce prezinta viata sociala presarata cu intrigi, altercatii si triunghiuri amoroase.

Multumesc Editura Lider pentru sansa de-a citi aceasta carte. Aceasta poate fi comanda aici.

Mili - Literatura pe tocuri

Drăgan Milica (Mili) - Membru Fondator / PR / Editor coordonator - Admin. grup Facebook - Literatura pe tocuri

View Comments

  • Pare interesanta povestea lor...chiar sunt 16 volume din colectia Jalna???Mi-a placut recenzia facuta de tine, Mili, sa traim cu speranta ca imi voi cumpara si eu aceste volume :))

  • Felicitari Mili pentru recenzie! locco_smiley_10 Nu a citit aceasta saga de familie ,ar macar stiu acum cate ceva

  • Frumoasa recenzia, Mili! Ca intotdeauna! :) Cartea, inca sta, si isi asteapta randul, alaturi de altele.

  • Mili, 10 cu felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10
    Ai surpins foarte bine spiritul cartii locco_smiley_20 , care nu este, intr-adevar, o carte antrenanta, dar este o carte frumoasa, relaxanta si categoric o saga de familie foarte bine construita!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago