Carti thriller

Văduve – Lynda la Plante – Editura Litera – recenzie

Văduve, de Lynda la Plante – Editura Litera – recenzie

Titlu: Văduve

Autor: Lynda la Plante

An apariție : 2018

Editura: Litera

Număr pagini: 456

Traducător: Andreea Nastase

 

Un jaf asupra unei autospeciale blindate pentru transport de valori eșuează lamentabil și trei femei rămân văduve. Când Dolly Rawlins descoperă planurile soțului său pentru jaful ratat, o idee prinde contur în mintea ei…

AR PUTEA EA ȘI CELELALTE SOȚII SĂ TERMINE TREABA PE CARE SOȚII LOR AU ÎNCEPUT-O?

Pe măsură ce femeile pun la cale jaful, devine clar că altcineva trebuie să fi fost implicat. Dar numai trei cadavre au fost găsite la locul faptei.

CINE A FOST CEL DE-AL PATRULEA BĂRBAT? ȘI UNDE ESTE ACUM?”

   Lynda la Plante s-a născut la Liverpool, în anul 1946.  A fost actriță la National Theatre, dar marea sa pasiune s-a dovedit a fi scrisul. O parte din romanele sale au devenit ulterior ecranizări. Se pare că scriitura Lyndei la Plante a cucerit inimile cititorilor din peste 21 de țări, iar scriitoarea a fost recompensată cu prestigiosul Emmy și premiul Edgar Allan Poe Writers. Ecranizările au fost și ele adevărate succese, cu o popularitate imensă.

   Și în cazul acestei cărți, după ce cartea a fost foarte apreciată de către cititori, ecranizarea face și ea furori printre fanii de thriller… dar, să vorbim despre carte!

Văduveeste o pledoarie pentru ideea de continuitate, de schimbare a valorilor în circumstanțe radicale. Mesajul transmis este acela că legăturile afective pot deturna sensul cuvântului „moralitate”.

   Harry Rawlins, Joe Pirelli și Terry Miller jefuiesc bănci… și o fac în stil mare, astfel încât sunt imposibil de prins. Harry e șeful acestei echipe și coordonează totul în cele mai fine detalii. Totul mergea strună… până când ceva a mers prost. Hoții sunt uciși la finalul unei operațiuni, în urma unei explozii.

   Dolly Rawlins, Linda Pirelli și Shirley Miller sunt soțiile celor trei hoți. Ele au o existență efervescentă, se tem pentru soții lor, și-ar dori ca aceștia să înceteze ceea ce fac și să înceapă o viață normală. Dacă până atunci, viața era trăită mereu la limită, acum cele trei s-au găsit în ipostaza de înfrunta viitorul singure. Îndurerată de pierdere și înfricoșată la gândul că fiecare zi se va desfășura după un scenariu care nu-l va mai avea ca protagonist pe soțul său, Dolly descoperă în depozitul soțului său o armă, bani și planurile detaliate ale unui jaf. Dolly le propune celorlalte două văduve să continue munca soților lor. Primită cu reticență la început, propunerea se dovedește a fi cea mai efervescentă variantă de revenire după evenimentul emoţional care le-a tulburat viața.

   Atunci când a găsit planurile, Dolly a analizat perspectivele oferite de opţiunile pe care le avea. Dacă ar fi predat planurile detectivului care-l vâna la Harry de mult timp, viața sa și a celorlalte două văduve ar fi rămas o eternă și lipsită de savoare existență. Dacă ar fi vândut planurile unor hoți care îl invidiau pe Harry și ar fi dat orice ca să pună mâna pe astfel de informații, atunci ar fi trăit restul zilelor simțindu-se că și-a trădat. A treia variantă era aceea de a pune în aplicare planul jafului, împreună cu celelalte două văduve. După ce le convinge pe celelalte două, trec la aprofundarea planului și descoperă că strategia este concepută pentru patru membri. Dolly o convinge pe Bella O’Reilly (o prostituată) să se alăture operațiunii.

   Suspansul crește gradat, țesut pe temerile, dar și pe îndârjirea fiecărui personaj. Informații surprinzătoare ies la iveală pe măsură ce Dolly înaintează cu planul său. Astfel, află că în urma exploziei care le-a ucis soții, au fost descoperite doar trei cadavre. Cine era bărbatul care supraviețuise? Să fi fost unul din soții celorlalte două văduve? Să fi fost soțul ei? Întrebarea aceasta se insinuase în mintea sa și începuse să o chinuie.

   Acțiunea se complică atunci când detectivul Resnick – care făcuse o adevărată obsesie din a-l vâna pe Harry – începe să o urmărească pe Dolly. Din fericire, Dolly are flerul de a se adapta rapid noilor situații și de a reacționa precum un adevărat strateg.

   Arnie și Tony Fisher, sunt și ei în căutarea de indicii despre planul lui Harry, așadar Dolly înfruntă, împreună cu noua sa echipă, situații limită. Ea trebuie să fie mereu cu un pas înaintea detectivului și cu un pas înaintea rivalilor lui Harry, să le intuiască mișcările, astfel încât planul său să meargă până la capăt, așa cum a fost stabilit. Dacă vor fi ele prinse de către detectivul Resnick, dacă planurile lor vor fi sau nu date peste cap de urmăritorii Arnie și Tony Fisher, veți afla citind acest minunat thriller, unde nicio situație nu e definitivă.

   Cartea are un ritm alert, cu tensiuni, cu momente limită, cu răsturnări de situație. Personajele sunt puternice, fiecare are crezul său, obsesiile sale, obiectivele sale și motivele întemeiate de a lupta.

   Dolly este dovada faptului că omul reacționează surprinzător în situații limită. Ea trece peste bariere fizice și psihice pentru o idee inițiată de către soțul său.

   Un atu în plus al acestei cărți este coperta. Imaginea te duce cu gândul la fragilitate, suferință, mister, dar și putere… caracteristici ale personajului principal.

Iată un citat:

„Linda Pirelli rămăsese pironită în mijlocul morgii reci, cu părul brunet încadrându‑i faţa pământie. Şi‑ar fi dorit să aibă pe cineva alături, şi‑ar fi dorit multe lucruri, dar ceea ce‑şi dorea mai presus de orice era ca totul să se dovedească doar un coşmar oribil, din care avea să se trezească peste câteva secunde.

– Amprenta dentară sugerează că ar putea fi vorba de soţul dumneavoastră, doamnă Pirelli, dar, cum n‑am putut găsi toţi dinţii, am dori să aruncaţi o privire, îi spuse legistul. O parte a feţei nu este arsă complet, aşa că dacă rămâneţi acolo unde sunteţi, l‑aţi putea identifica. Sunteţi gata? ”

  Recomand cartea iubitorilor de thriller și nu numai. Este una dintre acele cărți imposibil de lăsat din mână. Nu e de mirare că până în prezent s-au vândut mai mult de 2,5 milioane de exemplare.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

 

 

 

 

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

  • Am tot vazut cartea, dar nu stiam daca ar fi pe gustul meu. Dupa recenzia ta, tind sa cred ca mi-ar placea.

  • Multumim dragă mea,m-ai pus pe iar! Trebuie sa imi dai neapărat toate detaliile! Nu am reusit inca sa achizitionez cartea aceasta!

  • Am auzit de cartea asta si de film! In perioada cand rula "Bohemian Rapsody", aratau mereu trailerul la cinema. Dupa recenzia ta, chiar imi doresc s-o citesc, este fix pe gustul meu! Pacat ca n-am vazut ieri articolul, cu toata nebunia de Revelion.

    • Am văzut și eu trailer-ul, tot când am fost la „Bohemian Rapsody”. Nu am apucat încă să văd filmul, dar sunt curioasă să văd dacă se ridică la înălțimea cărții.

  • Multumesc pentru recomandare, Ro! Imi place cum scrie autoarea. Am mai citit carti scrise de ea - Vinovata si Bella Mafia.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago