Titlu: Vila
Autor: Rachel Hawkins
Editura: Trei
Nr. pagini: 320
Anul apariției: 2024
Titlul original: The Villa
Limba originală: Engleză
Traducător: Ioana Vacarescu
“Emily și Chess, două scriitoare de succes, sunt prietene din copilărie și vor să-și reia relația la maturitate, plecând într-o vacanță în Italia.
Când află despre istoria complicată a vilei, Emily începe să creadă că n-a fost doar o poveste cu sex, droguri și rock & roll, iar indiciile s-ar putea găsi în cele două opere acum clasice. Pe măsură ce ies la lumina secrete din trecut, apar și trădări din prezent – iar vila mai face o victimă.
Inspirată de Fleetwood Mac, crimele lui Charles Manson și vara petrecută de Percy și Mary Shelley cu Lordul Byron la castelul de la Lacul Geneva – locul de naștere al lui Frankenstein -, Vila te întâmpină cu moștenirea ei letală.”
Când am citit prezentarea am avut emoții crezând că e o poveste horror, dar a fost o surpriză plăcută. “Vila” este o poveste interesantă, scrisă cu un pic de umor și cu ușoare accente horror. Vila Aestas, un loc de cazare luxos din localitatea Orvieto- Italia își va dezvălui secretele în fața locatarelor ei.
Emily McCrane și Chess Chandler, două scriitoare de succes, prietene din copilărie, vor să-și reînoiască relația dar și să se “vindece”.
Chess scrie cărți de dezvoltare personală, are emisiuni la TV, dar acum e într-un “blocaj,” și simte că lipsește ceva din viața ei.
Emily s-a căsătorit cu Matt, a publicat o serie polițistă, avându-i ca protagoniști pe Petal și Dex. Acum ar trebui să scrie o nouă carte Petal, dar nu are inspirație. Trece și printr-un divorț traumatizant, o luptă pentru bunuri și mai ales pentru munca ei, pentru că Matt vrea o parte din câștigurile ei, trecute dar și cele viitoare, din cărțile din serie pe care urmează să le scrie. Este supărată și debusolată, iar invitația lui Chess vine la timp. Acceptă și merg amândouă la Orvieto.
Vila o va impresiona de la prima vedere, în minte venindu-i cuvintele “casele nu uită!”, așa că, pe lângă binefacerile prieteniei și ale soarelui, vor încerca să afle și istoria locului.
Orvieto este un loc cu multă istorie și mistere, dar cea mai importantă pentru localnici este ceea ce ziarele au numit “Oroarea de la Orvieto”. Este povestea, sau poveștile vilei care inițial se numea Vila Rosato. Legenda spunea că acolo a stat cândva o familie, a cărei fiică, Victoria, s-a îndrăgostit de Colin, preotul din sat, dar respinsă fiind de el și-ar fi ucis întreaga familie. Dar în 1974 acolo s-a petrecut o adevărată tragedie, de care oamenii își amintesc și acum cu groază, mai ales că unii au lucrat la vilă.
Vila era deținută de Noel Gordon-cunoscut muzician. În vara aceea locuia la vilă cu Johnnie, și el un muzician în devenire, prietenul lui. Noel o cunoscuse pe Lara și o invitase împreună cu sora ei vitregă Mari și soțul acesteia Pierce.
Pierce cânta și compunea muzică, așa că Noel îi propune să facă amândoi un album. Mari plecase de acasă la 16 ani pentru Pierce, care se despărțise de soție și de copil. Au avut împreună un băiețel Billy, care murise la un an, pentru că nu au avut banii necesari să-l ducă la doctor. Totuși Mari îl iubea și-i rămăsese alături..
Lara, sora vitregă a lui Mari, o urma peste tot, avusese chiar o scurtă idilă cu Pierce, dar acum “îl vâna” pe Gordon.
La vilă, Mari speră să găsească o idee ca să-și scrie romanul, Lara cânta și dorea ca băieții să-i dea o șansă, să arate ce poate.
Dar traiul împreună, încurcăturile amoroase, decepțiile, deziluziile, vor duce la neânțelegeri și uciderea lui Pierce de către Johnnie. Acesta va fi închis, Noel își va pierde încrederea în viitor și în viață.
Mari va scrie un roman de mare succes “Lilith Mânioasă”, iar Lara va deveni foarte cunoscută cu albumul de muzică compus de ea și numit “Aestas”. Doar că relația lor va deveni inexistentă după acea vara. Lara va ajunge proprietara vilei, pe care Mari o va moșteni și o va mai vizita o dată după moartea ei. Atunci se pare că Mari a mai scris câteva capitole de carte despre acea vară, ceea ce se întâmplase cu adevărat nu ce era în “Lilith Mânioasă”, care era mai mult ficțiune. Dar nu le va publica ci le va ascunde în diferite locuri din vilă, lăsând să le găsească altcineva.
Emily găsește câteva pagini de manuscris și va începe să scrie o carte, reticentă încă la ideea de-a o coopta și pe Chess ca autoare, așa cum planificaseră cândva în copilărie.
Dar Matt o urmărește încontinuu, vrea bani, chiar și din noul ei proiect, de care aflase de la Chess cu care ținea legătura. De fapt Chess, necunoscând toate faptele, credea că o ajută pe prietena ei. Până la urmă Emily îi spune lui Chess toată povestea, toate amănuntele sordide ale luptei ei cu Matt și a pretențiilor acestuia. Dar…
Ce se întâmplă cu Emily și Chess? Vor scrie împreună cartea? Ce se întâmplă cu Matt și pretențiile lui?
Care va fi viața lui Emily ca femeie singură? Dar a lui Chess? Vor mai colabora?
Va găsi Emily și celelalte părți din manuscrisul lui Mari? Va afla ce s-a întâmplat cu adevărat în 1974 la vilă?
Cartea este structurată pe capitole povestite de Mari despre viața ei, a lui Pierce și vara anului 1974, și capitolele scrise de Emily despre întâmplările recente de la vilă, prietenia cu Chess și despre Matt.
Paginile din manuscrisul lui Mari, pe care le găsește, memoria oamenilor din Orvieto și legendele alimentate de diferitele referiri din ziarele vremii, dar și povestea celor două prietene Emily și Chess te conduc la aceași concluzie „Casele Nu Uită”.
Iată și păreri avizate :
“Inteligentă și cu un umor malițios, Vila e un roman ca un labirint capricios, consolidat de cunoștințele evidente ale lui Hawkins despre convențiile gotice: manuscrise dispărute, aristocrați desfrânați, locuri izolate și altele la fel.”(Washington Post)
“Hawkins reușește să realizeze ceva aparent imposibil: un roman inspirat din Frankenstein care pare și nou, și unic”. (Kirkus Reviews)
“O tragedie alimentată de prietenie și gelozie profesională (…) Personaje puternice întregesc intriga alertă, care se mută curgător între prezent și 1974.”(Publishers Weekly)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Vila
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
Martorul durerii - Paul Cleave - recenzie Titlu: Martorul durerii Autor: Paul Cleave Editura Niculescu…
Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) - Andrzej Sapkowski - recenzie Titlu: Luptătorii lui Dumnezeu…
Ducele și Trandafirul - Maria Philip - recenzie Titlu: Ducele și Trandafirul Autor: Maria Philip Editura: Editura Petale…
Aventură la Odesa - Clive Cussler și Dirk Cussler - recenzie Titlu: Aventură la Odesa…
Povestiri din aeroport și de pe lângă. Cartea I - Adrian Voicu - recenzie Titlul:…
Vârsta fragilă - Donatella Di Pietrantonio - recenzie Titlu: Vârsta fragilă Autor: Donatella Di Pietrantonio…
View Comments
Pare a fi o lectura foarte interesanta!