ZBOARĂ, BUBURUZĂ, ZBOARĂ!
O poveste adevărată de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial
Carte ecranizată
Titlul original MAIKAFER, FLIEG
Mein Vater, das Kriegsende, Cohn und ich
Traducere de Ioan Lăzărescu
Editura – METEOR Publishing, 2022
Numărul de pagini – 222
Despre autoare
„Christine Nostlinger(1936-2018) a trăit la Viena.
După ce a obținut diploma de bacalaureat, a studiat grafica la Academia de Artă Aplicată din Viena și a început să colaboreze la cotidiene și reviste.
În anul 1970 a scris și ilustrat prima ei carte, pentru copii, care a avut imediat un succes răsunător. A publicat poezii, romane, scenarii de film și numeroase cărți pentru copii și tineret.
Pentru activitatea ei, Christine Nostlinger a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Internațional Hans Christian Andersen, Premiul de Onoare al Librarilor din Austria, precum și Premiul Memorial Astrid Lindgren.”
În ultimul timp se citesc tot mai mult romanele care au ca subiect războiul. Scrise recent, ca urmare a războiului dintre Ucraina sau Rusia, dar și cărțile scrise de mult, aducându-ne o viziune asupra războiului pe care o înțelegem mai mult având în minte imaginile cutremurătoare surprinse în timp real în prezent. Având tehnologia modernă, fotografiile cu un impact emoțional puternic ne ajută să vizualizăm mai bine cărțile scrise pe subiectul războaielor anterioare.
Zboară, buburuză, zboară! – este un roman realistic din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, chiar spre sfârșit, văzut și povestit de un copil. Impactul asupra copilăriei și toate evenimentele petrecute în viața unei familii și a vecinilor lor este puternic și foarte bine conturat.
Cartea a fost publicată în anul 1973
„Povestea, pe care am să v-o spun, s-a petrecut cu peste douăzeci și cinci de ani în urmă. Acum douăzeci și cinci de ani, atât îmbrăcămintea, cât și automobilele arătau altfel. Străzile arătau altfel, de asemenea și mâncarea. Noi toți eram altfel. Desigur că în urmă cu douăzeci și cinci de ani și copiii din Viena cântau cam așa:
Zboară, buburuză, gata!
La război se duse Tata…
Și astăzi încă mai cântă copii mici:
Zboară, buburuză, gata!
La război se duse Tata…
Doar că, pe atunci, copiii știau prea bine cea ce cântau.
Tatăl lor chiar se afla în război.
Mama-i acas’ acu’
Mama era, într-adevăr, acasă. Și noi, împreună cu ea.
Dar țara scrum se făcu.
Însă niciodată nu erau buburuzele de vină, dacă țara se pârjolea; nici acum douăzeci și cinci de ani nu eraau.
Povestea, pe care am să v-o spun, este o poveste dintr-o țară pârjolită.”
Pe copertă este chiar Christine, copilul curajos, prin ai cărui ochi vedem acum viața pe timpul războiului.
Nu am să vă povestesc despre personaje pentru că sunt puține, părinții fetei, sora ei mai mare, o văduvă și copiii ei, Gerald și Hildegard, apoi mai sunt câțiva vecini. Alte personaje care nu pot lipsi din poveste sunt soldații ruși și nemți. Partea cea mai importantă în această carte este cea în care ne sunt transmise sentimentele oamenilor simpli. Frica, foamea, încertitudinea zilei de mâine, dar și curajul prostesc al copilăriei. Un curaj care de multe ori puneau viețile tuturor în pericol.
Lipsa mâncării te poate face să furi, să economisești fiecare conservă, să calci în picioare oameni care îți stau în cale, dar și prietenii cu cei pe care ar trebui să-i consideri dușmani. Copiii pot fi uneori puntea spre pace a doi sau mai mulți oameni chiar și atunci când limba vorbită e diferită. Limba omeniei poate încălca reguli și poate crea armistiții temporare.
Zboară, buburuză, zboară! – este un roman realistic cutremurător care detaliazî amănunțit câte lucruri pot face oamenii atunci când familia este pusă în pericol. Minciunile, frica, umilința, curajul, văzute prin ochii unui copil forțat să se maturizeze prea devreme și care încearcă să înțeleagă logica deciziilor adulților și rolul puterii exercitate peste măsură. O carte excelentă, scrisă în ritm alert și captiv.
Romanul a fost nominalizat pentru Premiul de Literatură pentru Tineret (Deutscher Jungendliteraturpreis) și a primit distincțiile „ Buxtehuder Bulle” și premiul olandez pentru cărți de tineret „ Condeiul de argint”.
Carte disponibilă pe Meteor Press
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Cutremurator! Felicitari Vero!
Mulțumesc Arci
Multumesc pentru impresii, Vero!
Cu drag, Alina