Zilele si noptile amantilor de Corina Ozon

Zilele şi nopţile amanţilor de Corina Ozon

Editura: Herg Benet

Cele două cărţi ale Corinei Ozon: Zilele amanţilor (192 pag.) şi Nopţile amanţilor (240 pag.) comprimate într-o prezentare.

Sincer, am auzit şi am citit atât de multe păreri despre cărţile Corinei Ozon, încât am fost de-a dreptul intrigată şi m-am hotărât să le citesc înainte de târgul de cărţi Gaudeamus.
A fost ca o gură de aer proaspăt, întâmplări pe care le vedem în jurul nostru în viaţa de zi cu zi, foarte veridic descris modul în care gândesc bărbaţii şi femeile (din ambele categorii) aşa încât am vizualizat personajele de parcă m-aş fi uitat la un film şi am râs cu lacrimi.
Hai să vorbim întâi despre bărbaţi, dacă vreodată aţi fost în preajma unui grup de bărbaţi fără consoarte, aţi fi auzit acelaşi mod de a vorbi şi a gândi ca cel descris de autoare. Unii ca Mircea (căsătoriţi de tineri pe considerente mai mult de aspect fizic decât de compatibilitate) tată tânăr, plictisit de viaţa de familie şi de nevastă, căutând mereu altceva. De fapt caută o femeie cu care să poată şi râde şi vorbi (altfel nu ar alerga imediat ce Cati are probleme). În acelaşi timp nu ar renunţa la căsnicie, dar e trist că doar copiii sunt liantul dintre el şi soţie (deşi încearcă). Dar asta e rezultatul unei căsnicii încheiate în grabă doar pe “privit”c um s-ar spune. Spre acelaşi drum se îndreaptă din păcate şi Alex, pe când Nelu e tipul burlacului convins, care e sigur că la un moment dat se va aşeza la casa lui, dar până atunci îşi trăieşte viaţa.
Teo (soţia) din păcate este tipul femeii (greşit educate de altfel de mamă) care-şi foloseşte atuurile fizice, prinde un soţ, pe care în felul ei îl iubeşte, îi face doi copii şi consideră că aici obligaţiile ei s-au terminat şi el trebuie să-i fie etern recunoscător. Uită de-a dreptul să fie femeie, considerând că doar treaba în casă şi copiii sunt obligaţia ei şi-a lui să întreţină familia şi gata. Şi totuşi, ciudat, când pleacă în delegaţie, când întâlneşte alţi bărbaţi ştie să fie elegantă şi plăcută…şi asta este greşeala pe care o fac multe femei din păcate.
Şi acum amantele-de fapt nişte femei care-şi caută perechea începând cu compatibilitatea la pat, care-şi repetă că nu vor să fie neveste, dar care de fapt în forul lor interior exact spre asta tânjesc. Fiecare, în felul ei, vrea stabilitate, doar că unele au standarde mai ridicate sau nu, şi normal în căutarea lor dau de tot felul de ciudaţi. Dar important este că în ciuda tuturor diferenţelor dintre ele şi a concepţiilor lor, ştiu să fie foarte bune prietene şi să se ajute la nevoie.
Şi acum Cati, o fată cu şcoală, care pare axată numai pe distracţii şi viaţă uşoară, dar care chiar îşi face bine treaba la serviciu şi este o prietenă de nădejde. Chiar dacă inconştient caută şi ea o legătură solidă, îl găseşte pe Mircea, un om de care nu profită material, dar cu care râde, vorbeşte se simte bine. Şi iată cum devine din ce în ce mai greu să fie a doua şi să-l vadă foarte rar. Apare o căsătorie, o soacră, o altă relaţie a lui Mircea, dar am să vă las să citiţi cărţile pentru că merită.
Şi acum gurile rele vor spune că e prea multă depravare, poate, dar numai dacă priveşti lucrurile la suprafaţă. Şi parcă văd că am să aud iar sintagma ”pe vremea mea”, dar nu uitaţi că întotdeauna au fost oameni cu probleme, duplicitari, doar că din cauza educaţiei rigide divorţurile erau “tabu” şi auzeai ”trebuie să accepţi că aşa sunt bărbaţii şi femeile trebuie să suporte“ sau “stai pentru copii”. Greşit nu faci nici un bine nimănui crescându-ţi copiii într-o relaţie lipsită de căldură sufletească şi înţelegere (şi nu uitaţi, copiii sunt cel mai sensibil barometru).
Sau veţi spune că putea folosi alt limbaj, dar până la urmă de ce? Nu e cu nimic mai normal să pui prima literă a cuvântului şi în rest puncte, puncte. Să ne gândim că nume mari de scriitori din literatura clasică nu s-au ferit de cuvinte.
Aşa că, în ciuda subiectului nu uşor, a limbajului frust, Corina Ozon reuşeşte să facă o frescă reală a relaţiilor interumane şi o face cu mult umor.
Eu aştept cu nerăbdare volumul 3.

Recenzie cititor: autor Arci

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Felicitari Arici, imi place mult recenzia ta ! Multe relatii nu merg datorita neglijentei si a modului cum sunt privite. Grija pentru cel de langa tine si un zambet cald in fiecare zi, fac minuni!

  • Arci esti formidabila. Intotdeauna sincera si super funny
    Te pupacesc
    Felicitari....acum ramane sa o cumpar.....

  • Inca o tentatie pe lista... Arci, felicitari! Desi, plâng de mila portofelului meu...

  • As vrea sa mi le cumpar si eu. Umorul se pare reprezinta avantajul numarul unu pentru mine.

  • Felicitari Arci ! O recenzie minunata, punctata cu adevaruri despre viata si nu numai ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  • Eiii, cele 3 volume le voi cumpara. De fapt sunt in capul listei de achizitii. Sper sa o fac pana la sfarsitul lunii. Mai ales ca autoarea este romanca :)

  • Am terminat Zilele...... iar acum sunt la vol.2 . Wow!!!Are Corina Ozon un stil aparte, simplu, direct dar interesant. A reusit sa surprinda realitatea care ne inconjoara foarte bine. La primyl volum m-am distrat la maxim: hilar, cinic, frapant.
    Vol.2 este pe masura: dur dar realist, simplu dar complicat, dramatic fara a exagera.
    Imi place. De abia astept si vol.3 sa il citesc.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago