Carti fantasy

Argintul preschimbat de Naomi Novik – Editura Nemira – recenzie

Argintul preschimbat, de Naomi Novik – Editura Nemira – recenzie

Argintul preschimbat

Naomi Novik

Titlu Original: Spinning silver

Traducător: Dan Nicolae Popescu

Editura: Nemira

Colecţie: Armada

Număr pagini: 488

An apariţie: 2019

Gen: Fantasy, Young Adult, Romance

  Argintul preschimbat de Naomi Novik fantasy, romance.

,,Miryem provine dintr-o familie de cămătari, dar incapacitatea tatălui ei de a recupera datoriile îi aduce familia în pragul sărăciei. Așa că Miryem trebuie să preia inițiativa și devine imună la încercările sătenilor de a o îmbuna. Când bunicul ei îi împrumută o pungă cu bănuți de argint, Miryem se întoarce cu ea plină de aur.
Dar reputa
ția că poate transforma argintul în aur îi aduce mai multe necazuri decât bucurii, mai ales când destinul ei se leagă de cel al creaturilor de gheață care bântuie pădurile și al căror rege vrea s-o exploateze din motive ce-i rămân lui Miryem necunoscute.”

    De această dată, scriitoarea Naomi Novik își surprinde cititorii cu o poveste complexă, migălos concepută, despre familie, loialitate, iubiri imposibile și sacrificiu, și în care magia își face simțită prezența peste tot. 

   Îmi plac poveștile magice pigmentate cu un strop de dragoste, dar și poveștile care mă trimit cu gândul la basmele scrise de frații Grimm. Așadar, nu-i de mirare că mi-am îndreptat privirea spre romanul ,,Argintul preschimbat”. Faptul că are la bază basmul popular Rumpelstiltskin, cules de frații Grimm în colecția lor de basme din 1812, a cărui protagonistă era o fiică de morar, parcă mi-a sporit atracția față de această carte. Din păcate, pe tot parcursul lecturii, am făcut greșeala să fac comparații între ea și Aleasa dragonului, cealaltă carte semnată de Naomi Novik, și nu am reușit să o savurez sau sa o apreciez cum trebuie. Voiam să simt și aici puternica chimie dintre protagoniști, să savurez umorul lor ironic, dar povestea de față era țesută complet diferit, fiind mult mai complicată, mai serioasă, mai spinoasă.

   Mi-a plăcut mult maniera de scriere, modul în care autoarea a îmbinat cele trei fire narative, caracterul puternic al personajelor, cele două povești de dragoste (Miryem și regele Străvechi; Irina, fiica ducelui de Vystia și țarul Mirnatius) și finalul absolut demențial. În schimb, numărul prea mare de personaje, dar și faptul că povestea este spusă din perspectiva  mai multor personaje principale și secundare, nu au făcut decât să creeze confuzie în mintea mea. Trecerea de la o perspectivă la alta, în cadrul fiecărui capitol, m-a cam derutat. Nu mi-a fost greu să urmăresc firul acestei povești, dar a necesitat o foarte mare atenție.

  Cu toate că există șase narațiuni, povestea se învârte în jurul a trei fețe: Miryem, fiica cămătarului din sat, Wanda, fiica fermierului, Irina, fiica ducelui. Trei caractere diferite, medii sociale diferite, dar toate sunt loiale și curajoase. Fiecare prezintă o poveste de viață complicată și emoționantă, dar nu am să vă vorbesc despre acest aspect. Vreau să îl descoperiți voi.

  Interesant e că viața uneia depinde de acțiunea celeilalte, punctul de legătură fiind chiar argintul preschimbat. Wanda nu poate scăpa de sărăcie și de tatăl abuziv dacă Miryem nu reușește să îndeplinească doleanța regelui Străvechi, de a preschimba argintul în aur. La rândul ei, Irina nu îl poate determina pe țar să o ia în căsătorie dacă nu dispune permanent de argintul luat de la Miryem. Dar, din cauza acestui argint, Miryem riscă, ori să își vadă familia transformată în sloiuri de gheață, ori să se mărite cu Regele Străvechi. Ulterior, toate acțiunile lor susținute, fie că e vorba de învoieli, manipulări, alianțe sau vrăji, vor duce la confruntarea dintre Regele Străvechi și Zeul negru. Regele de gheață și Demonul de foc. Două creaturi care aduc distrugerea, atât în Lithvas, cât și pe tărâmul Străvechilor, și numai dragostea i-ar putea salva.

 

,,- Așadar, ție argintul ți-a adus drept soț un monstru de foc, iar mie unul de gheață. Ar trebui să-i aducem împreună  într-o cameră și să-i lăsăm să ne facă văduve pe amândouă.”

   Miryem este fiica cămătarului din sat, un bărbat mult prea îngăduitor cu datornicii, așa că toți banii stăteau binișor prin casele altora, iar familia lui mai mult flămânzea. Atunci când a văzut că nu-și pot permite tratamentul medical pentru mama ei, Miryem ia frâiele afacerii în propriile mâini și începe să meargă pe la toate familiile care le datorau bani. Desigur, oamenii au încercat să o ducă cu vorba, ba chiar s-au stropșit la ea cu chef de ceartă, dar fata nu s-a lăsat înduplecată. Unii dintre ei i-au dat câțiva bănuți, alimente sau mărfuri, însă un fermier datornic îi oferă lui Miryem pe propria lui fiică, pe Wanda, ca să lucreze ca fată în casă, până când se stingea datoria.  Între cele două tinere se va crea o puternică legătură de prietenie.

   Părinții lui Miryem au încercat cu disperare să o smulgă din lucrul la care se înhămase, spunând că nu-i o slujbă potrivită pentru o fată, dar au renunțat atunci când au văzut că averea familiei sporea. Acest talent pentru afaceri, îl determină pe tatăl fetei să se laude oricui avea urechi să asculte, că Miryem poate preschimba argintul în aur, ceea ce atrage atenția călăreților Străvechi (creaturi magice care pot aduce iarna veșnică) care încep să dea târcoale casei.

  Întreg ținutul era lovit de sărăcie, din cauza iernii care parcă nu avea sfârșit, dar și a călăreților Străvechi care veneau și prăduiau de pe la oameni. Străvechii stăpâneau asupra pădurii și tânjeau după aur, năvălind odată cu furtunile de iarnă ca să și-l însușească. Nimănui nu i-a păsat nici cât negru sub unghie de omorurile și silniciile comise de ei din simplă plăcere. Oamenii nu erau îndeajuns de puternici să îi împiedice. Așadar, nu e de mirare că Regele Străvechi era interesat de talentul fetei de a preschimba argintul în aur, fiind convins că aici e vorba de magie.

   Într-una din zile, Miryem găsește în mijlocul pridvorului un săculeț ce conținea șase monede de argint. Nu era un dar, pentru că Străvechii nu ar fi făcut niciodată așa ceva. De fapt, aceștia voiau ca fata să le preschimbe argintul în aur. Folosindu-se de proverbiala ei istețime și talentul în ale negustoriei, Miryem reușește să îndeplinească doleanța regelui de gheață. Dar la următoarea întâlnire, Străvechiul i-a adus un alt sac de arginți, dar de zece ori mai mare. Dacă fata va da greș, în sloi de gheață se va preschimba, iar dacă izbutește, mâna și coroana lui va dobândi.

  Miryem nu poftea să ajungă regina Străvechiului, după cum nu poftea nici să-i fie slugă sau să o prefacă în sloi de gheață. Întrebarea e… la ce i-ar fi fost de trebuință o femeie muritoare unui domn fermecat și de ce un oarecare renume ar fi făcut-o pe fată vrednică de măritiș, chiar dacă putea strânge în pripă o zeste de șase sute de galbeni?

   Cel de-al treilea fir narativ o prezintă pe dulcea și sfioasa Irina, fiica ducelui de Vyustia, cea care fusese o dezamăgire pentru tatăl ei încă de la început, din simplu fapt că s-a născut fată. Nici nu este suficient de frumoasă ca să-l atragă în mrejele ei pe actualul țar, Mirnatius, așa cum își dorește ducele, în ciuda relei potriveli politice a unei asemenea însoțiri. Până la urmă, onoarea îi dictează țarului că trebuie să o ia de soție, doar așa îi făgăduise, dar n-avea să-l oprească să o ucidă la puțin timp după căsătorie. Dar în loc să o ucidă, el o cruță. De ce? Ce planuri are cu ea? Cine este creatura de foc care îl posedă pe țar? De ce vrea demonul să îl prindă pe Regele Străvechi? Cum se va termina povestea de dragoste dintre Miryem și regele de gheață? Dar cea dintre tânărul țar și Irina? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

    ,,Argintul preschimbat” – o poveste de iubire și magie care merită să fie descoperită de toți împătimiții genului fantasy. O carte numai bună de citit iarna, la gura sobei.

Cartea o găsiţi pe site-ul Cartepedia

Recenzii cărţi

 

 

 

 

 

 

Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

Recent Posts

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

2 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

3 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

6 zile ago

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

o săptămână ago

Dezrădăcinații – Cătălin Ceaușoglu – fragment

Dezrădăcinații - Cătălin Ceaușoglu - fragment Titlu: Dezrădăcinații Autor: Cătălin Ceaușoglu Design copertă: Andrei Gamarț Nr.…

2 săptămâni ago

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) – Stephen King – recenzie

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) - Stephen King - recenzie Titlu: Pistolarul (seria TURNUL…

2 săptămâni ago