Titlul original: Beautiful You
Traducerea: Mihaela Negrilă
Editura: Polirom
Număr pagini: 244
Charles Michael „Chuck” Palahniuk născut pe 21 februarie 1962, în Pasco, Washington este scriitor american de ficțiune și jurnalist independent. Cunoscut publicului în primul rând pentru controversatul roman Fight Club, câștigător a numeroase distincții și ecranizat în 1999, avându-i pe Brad Pitt, Edward Norton şi Helena Bonham Carter în rolurile principale.
„Tot ce se petrece în Beautiful You, ultimul roman al lui Chuck Palahniuk, are legătură cu sexul, ale cărui reprezentări depăşesc orice limita, cam tot ce ar fi trebuit să fie 50 Shades of Grey, dar n-a fost…Totul e desacralizat, ars pe rug, de la cultura pop la celebrităţile contemporane.” USA Today
„Chuck Palahniuk ne propune prin romanul său un discurs satiric, o Lysistrată reinterpretată, o poveste despre care cititorii vor vorbi mult timp.” San Francisco Chronicle
„Beautiful You este o satiră a sexului şi a consumerismului….Fantezia lui Palahniuck se află în momentul ei de aur în acest roman burlesc.” Publishers Wekly
Nu contest calităţile scriitoriceşti ale autorului, chiar pot să spun că sunt demne de un Nobel, dar subiectul abordat în această carte este greu de digerat, cel puţin pentru mine aşa a fost. O carte rece, fără sentimente, aiuritoare, bulversantă şi cu tendinţe de SF. Nu am înţeles-o, mie cel puţin mi s-a părut un horror al sexului. Totul este foarte tehnic, calculat, ai acel sentiment de răceală transmis de personaje şi nu poţi să empatizezi cu cineva sau ceva.
Aşa cum bine au spus cei de la USA Today, totul este desacralizat, ars pe rug, în special actul frumos de dragoste dintre parteneri. Este evidenţiat actul sexual ca şi plăcere carnală, folosindu-se de obiecte, având diverse forme care să îţi creeze plăcere. Autorul asociază aceste tehnici cu amorul tantric. Wow! Aiuritor!
O altă parte peste care nu am reuşit să trec este senzaţia de greaţă. Scuze, dar nu îmi pot imagina că poţi avea un act sexual (nici nu mai contează, bărbat-femeie, femeie-femeie) cu o Babă din munţi, Maica Baraba-Sură uitată de Dumnezeu, ce umblă în pielea goală şi … Horror! O fi ea cunoscătoare în tehnicile plăcerilor, dar nu pot să cred, şi mă înfior şi acum numai când mă gândesc. Doamne…tipa folosea diverse oase umane, cornuri de animal, etc., pentru plăcere. Nu vă spun treaba cu degetul mamei ei moartă de nici nu se mai ştie când…Este scârbos, sau nu am înţeles eu treburile de genul asta. Se depăşeşte orice limită, şi cine a spus că: se va vorbi multă vreme de carte, cred că a avut dreptate. Ceea ce găsiţi în ea, poate să fie pe placul unora, şi respingător altora. Controversat subiect!
Începutul cărţii este ca o bulă de neînţelegere, acel capitol de intoducere, te ameţeşte efectiv, neştiind ce vrea să însemne. Mai târziu spre sfârşit înţelegi, dar până atunci trăieşti într-o nebuloasă.
Nu am empatizat cu niciun personaj, niciunul nu are calitatea de-a te face să vibrezi la ceva.
La un moment dat, după ce am trecut de acea intoducere, şi la felul cum se prezenta acţiunea, mai să spun: hai, că este de bine, nu am înţeles eu începutul. Dar a durat extrem de puţin până m-am confruntat cu adevărul bolnav al subiectului.
Ce are în comun, sau de ce s-a făcut referire la 50 Shades of Grey? Sunt mici asemănări: Personajul masculin-Linus Mxwell-multimiliardar, elicopter personal, ceva asemănător cu Grey în varianta blondă.
Personajul feminin: Penny Harrigan-provincială, stagiară, săracă, ducând cafele şefilor, fata bună la toate într-o firmă de avocatură.
Aterizează într-o zi pe burtă, aruncând cafelele pe pantofii de firma ai marelui Max.
A altă asemănare ar fi şi anumite obiecte, ce se întâlnesc şi în 50 de Shades, dar acolo este varianta palidă…şi din punctul meu de vedere asemănările se opresc aici.
Beautiful You, este o linie de jucării sexuale, create în special pentru plăcerea femeilor. Vor fi atât de căutate încât se va ajunge la o isterie în masă. Femeile lăsând totul,, singura lor ocupaţie fiind să îşi producă plăcere. Copii, bărbaţi, jobb, totul este uitat, în faţa ochilor şi în mintea lor nu există decât Beautiful You. La colţul străzii vezi femei, ce au orgasme, în supermarket, în case, etc. Totul este redus la plăcere. O plăcere mortală! La propriu.
Pe scurt povestea se prezintă cam aşa:
Penny, o tânăra cu aspiraţii şi visuri mari, stagiară într-un mare cabinet de avocatură, a picat la trei examene de a intra în Barou, şi singura variantă de existenţă este să lucreze ca fată bună la toate, făcând comisioane pentru şefi. Un proces de mare interes este pe rol în cadrul firmei de avocatură-Miliardarul Linus Maxwell şi actriţa Alouette D’Ambrosia fosta amantă a miliardarului. Se spune că toate relaţiile lui durează 136 de zile. Aşa se întâmplase şi în cazul de faţă.
Penny, cu gura căscată la paparazzii, şi la frumoasa actriţă, este orbită de fastuozitatea momentului, şi chiar se gândeşte ce norocoase pot fi unele. Cu cafelele în braţe pleacă în sala unde trebuia să le ducă. Nu intră bine în încăpere că se împiedică şi cafelele zboară, aterizează pe covor şi în dreptul nasului ei vede o pereche de pantofi eleganţi stropiţi cu cafea. Ups! Ridicând timidă ochii şi în urechi cu vocea şefului ei strigând că este o incompetentă, îl vede în faţa ei pe nimeni altul decât pe marele Maxwell.
Aşa fac cunoştinţă cei doi, şi din acest moment micuţa Penny devine următoarea victimă pe lista lui Linus Max. Bucuroasă nevoie mare că este în atenţia, superbului om de afaceri, se afişează cu el pe la restaurante sau diverse evenimente. Deja, de acum toţi o îmbrăcau pe credit, fiind o sursă de publicitate. După câteva săptămâni în care nimic nu se întâmplă între cei doi, decât întâlniri publice, Penny se gândeşte că, ceva nu este în regulă. Şi iată că se întâmplă şi inevitabilul, iubitul celor mai frumoase femei din lume, îi oferă plăcere. Dar, ceva chiar este în neregulă, Max ia notiţe în pat. Scrie într-un carneţel, vorbeşte, cercetează, studiază, ca şi cum Penny ar fi un cobai. Asta şi devine, cobai pentru construirea unei linii de jucării sexuale pentru femei-Beautiful You. Doamne, omul meşterea la Penny, mai ceva ca un ceasornicar, introducea obiecte, scotea obiecte, îi cerceta reacţiile, etc. În tot acest timp el nu făcea altceva decât lua notiţe, calcula, inspecta: Subiectul nr. 1777, se comportă bine, pulsul s-a mărit, plăcerea este imensă, etc….
Aşa vor fi construite cele mai eficiente şi puternice jucării, încât milioane de femei devin dependente de prietenii lor cu baterii. Totul face parte dintr-un plan diabolic a lui Max. Lumea se va schimba, iar el o va controla! Cu ajutorul femeilor, pe care le monitoriza şi cărora le plasează nişte nanoboţi în interior, el era cel care printr-o simplă apăsare de buton putea să omoare prin plăcere.
Penny acceptă toate astea ca o mare tâmpă, dar după cele 136 de zile este izgonită, marele om nu mai avea nevoie de ea, îşi dă seama că totul este un mare rău. Va încerca să îi dejoace planul, dar va fi foarte greu, atâta vreme cât în ea are un sistem cu care poate fi controlată şi distrusă.
O parte din acţiunile lui Penny mi-au plăcut, o altă parte în schimb nu am înţeles-o. Cel puţin finalul, m-a făcut să cred că şi ea este puţin dusă.
Nu vă spun mai multe, cartea este înţesată de tot felul de scene, de evenimente, şi las la latitudinea voastră să constataţi despre ce este vorba. Poate vor fi cititori cărora o să placă această carte şi vor înţelege mai bine decât mine.
Între Beautiful You şi 50 de Shades este o diferenţă ca de la cer la pământ. Dacă în 50 Shades avem o poveste de dragoste, aşa cum este ea, este totuşi evidenţiată. Aici avem povestea unei minţi diabolice, un subiect tehnic, înclinat către SF. O altă diferenţă este scriitura. James vs. Palahniuk, clar, câştigă Palahniuk, asta pentru că nu se compară ca şi stil literar cu James, care, cu tot respectul (mi-a plăcut Grey) este mult mai comercială, decât literară şi nu dă importantă la cum scrie, ci la ceea ce se transmite.
Cartea este oferită pentru recenzie de libraria online Libris. Cartea poate fi de pe libris.ro şi beneficiaţi de transportul gratuit prin curier rapid indiferent de valoarea comenzii. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Ce-am mai râs citind recenzia ta :))
Multumesc pentru recenzie! Mi-am facut o idee despre subiectul cartii si ii spun pas din prima, indiferent cat de bine e scrisa.
De acord cu tine , Tyna. Mersi pentru recenzie, Yasmy.
MERSI DE RECENZIE IASMY!CLAR NU CRED CA O VOI CITI PREA CURAND!IN SCHIMB MI-A PLACUT MULT RECENZIA!
Multumim si felicitari pentru recenzie. Datorita ei, o sa stiu sa evit cartea asta pentru ca nu prea ma atrage.
Pe mine deja ma intriga. Chiar daca nu ma dau in vant dupa pretiozitati si dupa ”socant” de dragul socantului, Palahniuk nu poate fi trecut cu vederea. Cam cum e cazul lui Lars von Trier. Nu pricep si pace idolatrizarea lui si totusi ii vad toate filmele, tocmai pentru ca vreau sa inteleg.
Pare intriganta... mmmm ... si mi-a placut faza cu "placere mortala"... :) M-a amuzat recenzia. Evident cartea a reprezentat un soc si cred k tocmai socul e scopul ei ... Iasmy, NU MAI AM BUGET!!! NU MA MAI ISPITI K TERMIN SI SALARIUL VIITOR SI NICI NU L-AM LUAT!!! :)
Foarte interesanta recenzie! Ma intriga tot ce ai scris, desi nu sunt tentata sa citesc cartea. Recenzia, in schimb, e de nota 10!
Multumesc de recomandare Iasmy. Recenzia ta transmite totul, cel putin pentru mine. Clar voi ocoli cartea. Culmea, mi-a placut "50 shades..." dar aceasta nu ma atrage.
Diferenta majora intre cele doua, Mirela. Subiectul abordat de Palahniuk este ceva aiuritor, iar stilul tehnic al autorului nu m-a incantat.