Carti fantasy

Botezul focului (Witcher – cartea a V-a) de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Botezul focului (Witcher – cartea a V-a), de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Botezul focului (Witcher – cartea a V-a)

de Andrzej Sapkowski

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2019
Titlu original: Chrzest ognia (1996)
Traducere: Mihaela Fiscutean
Număr de pagini: 352

  Botezul focului este al cincilea roman din seria The Witcher, scrisă de Andrzej Sapkowski, și continuă povestea vânătorului de monștri Geralt de Rivia, captivanta saga plasată într-o lume medievală încărcată de magie și creaturi mitice periculoase.

  După evenimentele dramatice de pe insula Thanedd, Triss Merigold l-a dus pe Geralt în pădurea Brokilon, unde tămăduitoarele driadelor i-au salvat viața, acesta fiind grav rănit în urma confruntării cu vrăjitorul Vilgefortz din Roggeveen.

  Aici are parte de o lungă convalescență, timp în care face cunoștință cu arcașa Maria Barring, cunoscută sub numele de Milva, ce de luni de zile ajută comandourile elfilor Scoia’tael să scape din ghearele milițiilor oamenilor.

  Milva îi aduce vrăjitorului vești despre lumea exterioară și în special despre soarta protejatei lui, Ciri. Potrivit informatorilor ei, tânăra prințesa Cirilla a fost în cele din urmă capturată cumva de nilfgaardieni și a ajuns la Curtea Împăratului Emhyr var Emreis, cu care va fi forțată să se căsătorească.

  Aflând veștile de rău augur, Geralt hotărăște să plece imediat în inima imperiului, pentru a încerca s-o salveze pe fată, deși încă nu și-a revenit complet. Lui i se alătură trubadurul Jaskier, Milva și o ceată foarte pestriță de personaje întâlnite pe drum.

  Pe parcursul călătoriei sale, witcher-ul mutant se confruntă cu provocări morale, decizii dificile și cu ființe malefice care îi pun la încercare calitatea sa de vânător de monștri.

  Andrzej Sapkowski reușește să creeze – și în acest volum – o poveste captivantă, cu acțiune tensionată și personaje efervescente, prinse în vârtejul unor aventuri pline de suspans.

  Universul său este marcat de conflicte politice sau sociale care-i dau profunzimi suplimentare și  dimensiuni realiste. Descrierile detaliate și ambientarea bine realizată plăsmuiesc o lume credibilă, ce îi atrage pe cititori și îi face să dorească să exploreze mai mult.

  Atât personajele cărților lui Andrzej Sapkowski din seria The Witcher, cât și cele din serialul Netflix care le-a ecranizat au multe trăsături similare, dar există și diferențe semnificative între ele.

  În cărți, Geralt este prezentat ca un protagonist mai complex, cu gânduri și sentimente mai profunde și o istorie personală mai bogată, decât în serial.

  În ceea ce privește personajele relativ secundare, Ciri și Yennefer au un rol mai important în romane, decât în varianta filmată.

  În general, serialul Netflix se axează pe acțiune și pe prezentarea vizuală impresionantă a lumii fantastice, în timp ce cărțile se concentrează mai mult pe dezvoltarea personajelor și povestea lor. Acestea oferă o înțelegere completă a motivațiilor și gândurilor acestora, inclusiv detalii despre trecutul si viitorul lor.

  Botezul focului e o carte care se adresează fanilor fantasy ce apreciază o intrigă bine scrisă și atent construită. Este o lectură recomandată pentru toți cititorii care au parcurs până acum aventurile lui Geralt, dar și pentru cei ce doresc să testeze seria chiar cu ea, fiind  în căutarea unei povești pline de acțiune și emoție.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Marius Andrei

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago