Categories: Retete culinare

Bunica Arci-Meniul zilei

Bunica Arci-Meniul zilei

Bună,

Fetele de la site-ul Literatură pe tocuri mi-au propus să scriu câteva reţete pe care le ştiu, dat fiind faptul că le-am mai spus câte ceva în privat. Să nu înţelegeţi greşit, nu sunt bucătăreasă de meserie (asta pentru cei care nu mă cunosc), nu vă scriu reţete din cărţi, că sunt destule de altfel. Vă scriu reţetele învăţate de mine („de nevoie”) de-a lungul timpului, de prin diferite locuri pe unde m-a dus viaţa, şi mai ales reţete adaptate după gustul meu şi al familiei mele.
Să ştiţi că nu sunt reţete grele şi ca să vă încurajez, vă mărturisesc că la 19-20 de ani ştiam doar să frig un pui şi să fac eventual o supă. Am avut o copilărie şi o adolescenţă în care „grija” mea principală a fost să merg la şcoală, să citesc şi să mă distrez cu gaşca.
Să ştiţi că şi eu am învăţat după ce m-am măritat de la persoane mai în vârstă, de la colege de serviciu sau prietene, aşa că am să vă scriu câteva reţete care mie mi-au plăcut (atât pentru rapiditatea cu care se prepară, dar şi pentru rapiditatea cu care se consuma de familie şi musafiri)
Aşa că alegeţi ce vă place!

Arci

Pentru că e toamnă, hai să facem un meniu de toamnă.

1. APERITIV-BULGĂRI DE BRÂNZĂ

-1/2 kg brânză de vaci (sau 300 gr. brânză de vaci şi 200 gr brânză telemea nu foarte sărată şi dată pe răzătoarea fină)
-200 gr. unt sau margarină Rama (cub)
-sare, piper, curry după gust, o linguriţă de chimen praf şi tot după gust mărar (sau pătrunjel)
-200 gr caşcaval-dat pe răzătoare.

Se mixează brânză, untul şi condimentele, până se omogenizează. Se pune castronul în frigider cel puţin 1/2 ora până se întăreşte compoziţia.
Punem caşcavalul într-un castron, formăm bile de brânză (cu mâinile ude ca la chiftele, iar mărimea cum vă place) pe care le dăm prin caşcaval, şi le aşezăm pe un platou pe care îl punem la frigider.
Putem orna platoul cu felii de roşii sau ardei, gogoşari proaspeţi toamna şi iarna cu felii de castraveţi sau gogoşari muraţi.

2. CIORBĂ DE LEGUME

– aici am să vă spun că pun toate legumele posibile: morcovi, pătrunjel, păstârnac, o ceapă mică, o bucăţică de ardei, cartofi, gulie, conopidă, un dovlecel şi frunze.

-morcovul îl dau pe răzătoare şi-l dinstui cu foarte puţin ulei, pun restul legumelor tăiate cât mai mici, conopida o las bucheţele, dar şi pe ele le tai mai mici, apă, şi le pun la fiert.
-1-2 linguriţe de vegeta (eu o prefer pe cea naturală se găseşte la DM), puţin curry, 1/2 linguriţe boia, sare după gust.
– când ciorbă este aproape gata pun frunzele. Eu obişnuiesc să fac o combinaţie de: lobodă verde, roşie, măcriş, frunze de pătrunjel, ţelină, leuştean, tarhon (pe care o fac şi pentru iarnă şi pun în congelator într-o punguţă cam cât pun la o ciorbă din fiecare), loboda şi măcrişul acresc, deci puneţi cât vă place de acru.
La final dacă vă place o puteţi drege cu smântână simplă sau smântână şi ou după preferinţe, dar este foarte bună şi aşa simplă.

3. GORDON BLEU-DIN VINETE

-1-2 vinete foarte mari (din acelea mai groase)
-şuncă presată, sau muşchi file, sau muşchi ţigănesc, prefer să le felieze la alimentară, trebuie tăiate subţiri şi luaţi atâtea felii câte gordonuri veţi face.
-caşcaval felii ( e bun cel pentru sandwishuri)
-vinetele se spală şi se taie felii (cam de 5mm-jumătate de deget) cu tot cu coajă, se sărează şi se lasă să se scurgă într-un strecurător.
-pregătim într-un caston un amestec foarte-foarte subţire ca pentru clătite (adică ou bătut cu puţină făină) şi un castron cu pesmet (de pâine)
Punem tigaia cu ulei pe foc.
-punem o felie de vânătă, peste ea una de şuncă, peste şuncă caşcaval şi a 2-a felie de vânătă
-prindem cu degetele în părţi şi trecem produsul prin amestecul de ou, pe urmă prin pesmet, şi-l punem la prăjit
-când s-au prăjit scoateţi-le pe prosop de hârtie să mai absdoarbă din ulei
-garnitura merge bine de cartofi (piure sau prăjiţi cum vă place) sau chiar numai o salată de roşii, castraveţi etc.

4. PRĂJITURĂ CU MERE

-10 linguri (mărime lingură de supă) de lapte+10 linguri de ulei+10 linguri de zahăr se freacă să se topească zahărul+5 gălbenuşe de ou+1 praf de copt+500 gr de făină, se face un aluat potrivit din care să puteţi întinde foi.
-se coc pe dosul tăvii (uns şi presărat cu făină) 3-4 foi, depinde de mărimea tăvii; se pot coace foile şi cu o zi înainte cum aveţi timp.
-2,5-3 kg de mere se dau pe răzătoarea mare (direct într-o cratiţă) se pune zahăr şi scorţişoară după gust şi se dinstuie (până se fac mai păstoase)
-se pun merele fierbinţi între foi: foaie-măr-foaie-măr-foaie (merele în loc de cremă)
-albuşul de la cele 5 ouă se bate pe abur cu 200 gr. zahăr şi 1 linguriţă de oţet până se întăreşte
-când prăjitura umplută este rece se pune deasupra albuşul şi se presară ciocolată rasă.
– se ţine prăjitura la frigider, îmi pare rău că nu am poză, dar credeţi-mă este aspectuoasă (deci merge şi la sărbători) şi este foarte bună.

Sper să vă placă meniul, dacă aveţi întrebări vă răspund cu plăcere.

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Multumesc Arci! Mi-a atras atentia ideea aperitivului: ingenios si usor de preparat. Ciorba de legume la fel o fac si eu, dar adaug si rosii date pe razatoare (obtin miezul pasat)!

  • MULTUMIM ARCI!CIORBA LA FEL FAC SI EU,NUMAI CA EU O ACRESC CU BORS LA PLIC DIN COMERT.
    MI-AI DAT IDEE SA FAC O CIORBA DE PERISOARE,BAIATULUI MEU II PLACE.

  • Multumesc bunicuta!Astazi eu vreau sa fac spanac cu sos de usturoi si carne,terminat cu putin lapte-mmmm,foarte bun si cu mult fier in el.

  • Arci yumiiiii super fain meniu. Si cine zice ca nu esti bucatar?????
    Te pupacesc. Multumim de idei

  • Eu am constatat ca este exact reteta bunicii mele pentru praji cu mere!!! Sa stiti ca e foarte buna. Curand o sa imi incerc si eu mana cu ea..

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago