Ce ai făcut în ultimii 4 ani? Interviu cu scriitorul Bogdan Hrib autori români.
În 2016 am demarat campania promovăm autori români – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri.
În 2016 când ne-am cunoscut și am stat la povești eraţi după primele cărţi publicate. Acum, 4 ani mai tarziu (deși eu v-am urmărit) vreau să le spunem cititorilor ce aţi făcut în acest timp.
Aşa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.
Azi, scriitorul Bogdan Hrib.
Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ţi s-au împlinit (cărți traduse, concursuri, publicații afară, premii, înființare de editură)
Bogdan: Păi, nici nu știu cât de multe sunt… probabil că foarte multe, mari și mici, amestecate în cap… În plan personal: am o fiică studentă și sunt foarte mândru de ea, soția mea a terminat un doctorat și a publicat o carte academică (ghici unde?) și am reușit să fiu profesor (lector universitar, adică!) cu normă întreagă… mai sunt multe altele, dar sunt modest, familia mea și prietenii apropiați știu foarte bine. Profesional… aici sunt mai multe realizări vizibile, cred. În primul rând am supraviețuit împreună cu Tritonic și mica echipă de colaboratori pe care o avem… Și mai ales cu minunatul ”Val al autorilor Tritonic”… Sper că i-ați citit pe Teodora, Tony, Anamaria, Monica, Lucian, Daniel…și mai sunt mulți. Concursuri? Am scris două piese de teatru, una dintre ele a câștigat o mențiune, cealaltă… încă nu am aflat rezultatul. Înființare de editură? Poate demisie… Tritonic are un nou redactor șef – Rebeca Cojocaru, iar eu sunt doar consilier editorial, ceea ce este minunat pentru că citesc doar ce-mi place… și nu numai romane, ci și volume academice. Ar mai fi un proiect internațional – Corylus Books, o nouă editură în Marea Britanie, care va publica autori români… Deja au apărut acolo Anamaria Ionescu, Teodora Matei și Bogdan Teodorescu. Dar mai multe detalii într-o altă conversație…
Arci: Ce cărți ai mai publicat?
Bogdan: Nu prea multe. Am coordonat două volume colective: „Noir de București” și „Gastro Noir”, într-o serie în care a mai apărut „Noir de Timișoara”, coordonat de Daniel Timariu. Am publicat un volum oarecum academic „Editor de unul singur. Management în industia cărții” cu multe exemple și explicații despre drumul oarecum greșit al acestei mici industrii în spațiul nostru românesc… Se poate citi și ca o poveste, dar nu prea veselă. Iar acum o lună jumătate, în plină izolare pandemică a apărut „Reziliență”, un nou roman cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade… După „Patimile doamnei ministru”, al cincilea volum al seriei credeam că mă voi potoli… dar am recidivat. Vom mai vedea mai departe.
Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ele
Bogdan: Greu de spus. Nu prea pot să mă laud. „Reziliență” e un roman complet, o anchetă polițistă clasică, un thriller politic, un pic de romance și ceva conspirații, în câteva cuvinte – totul ca-n viață!
Arci: Am să spun eu pentru că am citit toată seria, inclusiv “Reziliență” și Stelian Munteanu este un personaj pe care mi-a făcut plăcere să-l regasesc în fiecare roman.
Pe fondul frământărilor politice și economice, al lăcomiei, al dorinței de putere, Bogdan Hrib scrie un roman incitant, atractiv și plin de adrenalină.
Un roman care vorbește nu numai despre situația din țară și din Europa, dar și despre viața privată a personajelor implicate, despre gândurile și trăirile lor, ceea ce-l face cu atât mai interesant. Recenzia aici
Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărți?
Bogdan: Nu știu cum au fost primite… De la cine să le fi primit? Glumesc, sper că au fost cumpărate. Cred că e cam devreme să trag concluzii. Așa că, stimați cititori, sper că v-am trezit curiozitatea și veți comanda romanul „Reziliență”…
Pot să vă zic că „Noir de București”, deși un volum gros și scump, a avut și are parte de multă atenție și vânzare bună…
Gata cu laudele… restul e scris în cărți!
Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piața de carte? În bine, în mai puțin bine?
Bogdan: Piața de carte începuse să-și revină, apoi a venit pandemia. Cât de grave vor fi consecințele? Încă nu putem estima….
Mă îngrijoarează un pic și piața de carte self-publishing… Apar multe volume noi, fiecare are dreptul să publice, sper totuși ca cititorii să nu amestece cărțile apărute la companii care doar prestează servicii, cu cele apărute în colecții, serii, programe editoriale coerente la edituri. Desigur fiecare citește ce vrea și, mai ales, publică ce vrea. Mi-e frică de noi etichete și generalizări. Am avut o vreme când publicul zicea „Nu citesc autori români!” și atât. Sper să nu vină clipă când o să exclame „Nu citesc autori români pentru că scriu prost!”
Arci: Ce urmează? Ce povești? Ce planuri? Ce vise/visuri?
Bogdan: Planuri și vise? Nu prea am… Nu e un moment bun. Mi-aș dori să am timp, chef și poftă pentru un roman nou pe an, dar nu pot promite. Sunt două proiecte care așteaptă într-o fază destul de avansată: un nou roman cu Stelian și Tony – „Free Titan” și continuarea de la „Ultima fotografie”… Vom vedea…
Arci: Ce vești bune!!! Le aștept cu nerabdare pe amândouă.
Arci: Câteva cuvinte pentru cititori și echipa Literatură pe tocuri.
Bogdan: Cu tot dragul: Citiți doar ce vă place, fără compromisuri! Și după aceea povestiți și celorlalți despre ce ați citit. Citiți mult – s-ar putea să fie calea spre salvarea fiecăruia dintre noi. O confesiune: tare mi-aș dori niște cluburi de carte, muuulte cluburi de carte (măcar online) în care să se vorbească mult, cu argumente și povești despre tot felul de cărți… Poate că visez prea mult!
Arci: Nu visezi și mi-a șoptit mie cineva că vor urma…cluburi de carte ! Mulțumim Bogdan Hrib pentru interviu și mult success cu tot ce ți-ai propus.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Multumim si succes in tot ceea ce faceti!
Dl Bogdan Hrib merita respectul și considerația noastră pentru activitatea și implicarea sa în acest domeniu . Felicitări ! Mult succes în continuare!
Felicitări si succes