Reziliență de Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Reziliență de Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Ce ai făcut in ultimii 4 ani? Interviu cu scriitorul Bogdan Hrib

Reziliență, de Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Reziliență

Bogdan Hrib

Editura Tritonic – 2020

Număr pagini: 354

Un roman cu Stelian Munteanu si Tony Demetriade

Colecția:Thriller & Mystery

Reziliență de Bogdan Hrib – mystery thriller.

  “Bogdan Hrib s-a născut și trăiește în București. Inginer constructor fără să fi lucrat o singură zi, fotojurnalist în anii 1990, are un doctorat în media și cinema, a publicat articole despre piața de carte și jurnalism; este lector universitar la Facultatea de Management a SNSPA.
În 1993 se numără printre fondatorii editurii Tritonic și de atunci, fără întrerupere, este editor de carte.
În 2007 apare prima ediție a romanului polițist “ Filiera grecească”, avându-l ca personaj principal pe Stelian Munteanu, urmat de alte patru volume din aceeași serie: “Blestemul manuscrisului” (co-autor Răzvan Dolea), “Somalia, Mon Amour” (co-autor Sofia Matei), “Ucideți generalul”, “Patimile doamnei ministru”.
Romanul “Ultima fotografie” nu face parte din serie și este mai curând un roman social sau de dragoste.
A mai publicat două volume de povestiri și a editat două volume colective: “Noir de București” și “Gastro Noir”. Experiența lui în zona editorială se află adunată în volumul “Editor de unul singur. Management în industria cărții”.

  “Angajat să elucideze moartea fiicei unei important baron local, Stelian Munteanu este prins într-o complicată pânză de păianjen cu grave implicații geopolitice. Împreună cu experimentatul Tony Demetriade și tânăra Anabella Păduraru, poliția britanică și serviciile secrete românești investighează o serie de evenimente care par să ducă spre o criză fără precedent în Estul Europei. Personaje noi și vechi, răsturnări de situație, politică, corupție, iubiri și trădări, mistere aparent imposibil de rezolvat – toate se amestecă cu doze potrivite în acest nou roman semnat de Bogdan Hrib.”

  Inițial am crezut că este un roman legat de meseria de bază a lui Bogdan Hrib.

   Mărturisesc că am căutat  termenul, dar cel mai bine l-am înțeles din explicațiile pe care autorul le dă cuvântului, într-un pasaj, înainte de fiecare parte a cărții, mai ales că acțiunea concordă cu înțelesurile.

Dar indiferent de titlu m-a atras cartea deoarece este din “Seria Stelian Munteanu”.

Recunosc că așteptam cu nerăbdare un nou roman din serie.

   Cei care ați citit celelalte romane îi cunoașteți pe Stelian Munteanu, ziaristul care este mereu în mijlocul unor cercetări și mai ales vede oriunde conspirații mondiale, pe Tony Demetriade, capabilul polițist și prietena lui tânăra polițistă Anabella, pe Sofia Matei, soția lui Stelian după povestea din Somalia și pe Ionescu, omul Serviciilor.

Acțiunea începe în South Shields, Northumbria, Marea Britanie.

   I.C.R-ul organizase acolo un vernisaj. România deținea Președenția U.E., erau și 30 de ani de la Revoluție, așa că institutul organizase un val de proiecte culturale, fără nici o legătură cu ce i-ar fi interesat pe cei din Anglia, fără să fie adaptate la specificul țării gazdă.

  Expoziția prezenta imagini cu scriitorii români în timpul revoluției și Ana Coman primise sarcina s-o organizeze. Abia aștepta să se termine să-și ia câteva zile de vacanță.

A două zi pe malul mării este găsit corpul Anei Coman.

Crimă sau sinucidere?

   Deși poliția britanică stabilește că a fost sinucidere, părere întărită și de autopsie, tatăl Anei, Paul Coman, un afacerist influent este convins că a fost ucisă.

  La recomandarea lui Ionescu, Paul Coman îl angajează pe Stelian Munteanu să afle adevărul. În același timp îl trimite și pe omul lui de încredere King să-l ajute și chiar să-l supravegheze.  King părea genul de “gorilă” americană, obișnuit cu bătăile, deși dacă voiai să afli ceva despre el informațiile erau puține, mai multe de când lucra pentru Coman.

  Pentru Stelian Munteanu este și o ocazie de-a ajunge mai repede la Londra, unde lucra și locuia de câțiva ani soția lui, Sofia.

  La început, intruziunea lui King îl deranjează, dar așa află că Sofia o cunoscuse pe Ana și chiar ieșiseră împreună la pub. Sigur că Sofia nu acceptă să-i spună secretetele Anei Coman.

   Stelian mai stă de vorbă cu alte două colege ale Anei de la I.C.R., toată lumea vorbea frumos de ea. Ana învățase foarte bine, reușise să ajungă într-un post pe care și-l dorea și chiar îl merita. Ana avusese o relație scurtă cu un “șmecheraș” , Sergiu Gologan, dar tatăl ei nu fusese de acord și nici ea nu fusese prea încântată de atitudinea lui, așa că se despărțise. În ultimul timp părea mai tristă și apăsată de ceva.

  Împreună cu King merge la locuința Anei, de unde iau fotografii, laptopul și alte hârtii. Fotografiile printate erau instantanee făcute cu prietenele și colegele ei.

   Stelian nu găsește vreo urmă că ar fi vorba de altceva decât sinucidere, nici poliția britanică nu avea nimic nou. Așa că stabilește o întâlnire cu King și Paul Coman unde urmau să tranșeze lucrurile.

  La ora întâlnirii Stelian vede poarta și ușa casei deschise, cheamă poliția și-l găsesc pe Paul Coman, mort, hăcuit cu o macetă.

Oare cine l-a ucis? În ce afaceri era implicat și cu cine?

King dispare, Ionescu pare că lasă să scape niște indicii, dar cam atât.

   La Londra Sofia este atacată, rănită destul de grav și ajunge la spital. Abia acum, când Stelian stă cu ea la spital, îi spune că Ana Coman îi mărturisise că e lesbiană și era cam debusolată, așa că ea credea în sinucidere.

   În acest timp și fetele care erau cu Ana în poze sunt rănite ușor, împușcate.

E același atacator ca în cazul Sofiei sau nu?

   Pare că cineva dă un avertisment sau că vrea să-l scoată vinovat pe Stelian, singurul care vorbise cu toate.

   Aproape la fiecare incident în zonă este un ziarist (sau cel puțin așa se prezintă) Andrew Burston, care lucrează la o carte referitoare la situația Post Brexit.

Atacurile asupra lui Stelian și al lui Andrew ridică noi semne de întrebare.

   Fosta soție a ziaristului, Agnieska, o profesoară poloneză, a scris o carte “Intermarium” și face o serie de conferințe în care explică de unde s-a născut ideea, care este istoria sa și care ar putea fi rostul ei într-o societate modernă.

   Sofia susține însă că “Intermarium” poate fi un proiect periculos: o uniune fără Marea Britanie, cu o alianță puternică Polonia-România pe flancul estic ar putea fi vulnerabilă. Mai mult între Polonia și România este Ucraina cu o mulțime de probleme politice și economice, cu influența Rusiei, iar partidul “Polonia Mare” susține uniunea cu Lituania, cu părți din Ucraina (părți ce au aparținut cândva regatului polonez) . “Mișcarea Moldova Mare” de la Iași, susținută de cercuri din Chișinău și de la Moscova se raliase şi ea proiectului.

   Partidul “Polonia Mare” era reprezentat de Kamil Kostov, amantul profesoarei poloneze. El îl va angaja pe Gologan și amicii lui de pe darknet, care sub perdeaua unei asociații fabricau petiții, chemau la demonstrații și manifestații.

   Până la urmă iată și conspirația pe care o prevăzuse Stelian Munteanu, care e convins că moartea Anei, a lui Paul Coman și rănirea fetelor trebuie cercetate separat.

În București și Iași demonstrațiile eșuează.

   În ecuație, pe lângă poliția și Serviciile românești intervine un comisar din Anglia, de fapt o reprezentantă a Mett Intelligence, apoi  King, care se dovedește a fi agent F.B.I., infiltrat pe lângă Paul Coman.

  Cu toate piedicile puse de Ionescu și de Servicii, ceilalți își pun abilitățile și cunoștiințele la un loc și găsesc rezolvarea crimelor și a atacurilor. Și rezultatele sunt șocante și surprinzătoare.

  Dacă vreți să aflați ce s-a întâmplat cu Kostov, Gologan și ceilalți implicați în complotul politic citiți cartea.

Așa veți afla răspunsul și la alte întrebări.

S-a sinucis Ana Coman sau nu?

De ce au fost atacate Sofia și colegele Anei?

Cine le-a atacat ?

Cine l-a ucis pe Paul Coman și de ce?

Ce urmărea King?

Ce se întâmplă cu ceilalți protagoniști și cu viețile lor?

Citiți romanul și veți primi toate răspunsurile și explicațiile.

   Pe fondul frământărilor politice și economice, al lăcomiei, al dorinței de putere, Bogdan Hrib scrie un roman incitant, atractiv și plin de adrenalină.

   Un roman care vorbește nu numai despre situația din țară și din Europa, dar și despre viața privată a personajelor implicate, despre gândurile și trăirile lor, ceea ce-l face cu atât mai interesant.

   Felicitări Bogdan Hrib, mult succes și inevitabila întrebare: ”pe când un alt roman cu Stelian Munteanu “?

Carte disponibilă pe site-ul Editura Tritonic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

Reziliență de Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

  1. Arci, primele cărți polițiste le-am cumpărat după ce am citit recenziile tale. Cei de la Tritonic au cărți foarte bune, atât de autori străini, dar și români. Am citit „Ultimul papă” și „Papa trebuie să moară”, de Luis Rocha, iar de la autori români, Dănuț Ungureanu. acum urmează, cu siguranță, Bogdan Hrib, mai ales după această frumoasă recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.