Autori romani

Cealaltă jumătate de vis de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Cealaltă jumătate de vis, de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Cealaltă jumătate de vis

Monica Ramirez

Editura UP

Numar pagini: 369

Cealaltă jumătate de vis de Monica Ramirez aventură, romance, fantasy.

   Monica a reușit să contureze o poveste destul de diferită. O poveste de dragoste să îi spunem atipică, în comparație cu ceea ce a scris până acum. Și de data aceasta a reușit să mă surprindă cu ceva plăcut. De fiecare dată când anunță că scrie ceva, eu aștept să văd ce aduce în peisaj, pentru că este o sursă inepuizabilă de imaginație și schimbări. Un artist naturalist și în același timp expresionist, care  trăiește în interior, dar și în exterior în timp ce creația devine experiență de sine. Monica nu este autor balzacian, flaubertian și nici proustian, este un autor modern, de actualitate, care a reușit să contureze o poveste ce poate fi citită de oricare dintre noi. Prin experiența directă transpune subtil ceea ce a trăit (mă refer la viața pe mare în cazul de față), un fel de garanție de adevăr ce vine să întărească veridicitatea fanteziei dincolo de adaptarea unor tehnici specifice genului, care se preschimbă, făcând loc semnificativ evidenței.

   O carte dinamică! Trăirile metafizice, evoluția sentimentelor, aventura, constituie substanța unui roman care prinde pulsul unor lumi paralele.

   Scene de alcov, seducție reală sau în spațiul visului, contemplația ființei iubite…căutare, descoperirea de comori, toate aceste elemente unifică registrele tematice – Lumea reală și lumea visului, acțiune în trecut și prezent, peisaje marine, tradiții, legende, comori subacvatice și eterna iubire.

  Eu aș fi tare bucuroasă dacă ați începe cu nota autoarei de la final. Cred că veți înțelege mult mai bine povestea.

   Romanul este o combinație de romance, fantasy, aventuri. Descoperim comori, legende străvechi și magia iubirii. Povestea are calitatea de a fi înțeleasă cu ușurință de cititor, are  accesibilitate, fără a fi formalistă, nu restrânge accesul cititorului la conținut. Claritatea este un element puternic în această carte pentru că avem expresii ușor de înțeles, bine plasate în fraze, astfel încât ideile să poată fi reținute de cititor. Culoarea locală redă cadrele unei lumi actuale, unei lumi din trecut și lumea viselor.

   Autoarea sondează subconștientul, ne prezintă latura tainică a personajelor, după care propulsează libertatea prin străpungerea existenței. Contrastul imaginar într-un spațiu câteodată lipsit de granițe, altădată îngrădit, face ca povestea să capete accepțiuni nuanțate.

   Pot spune că este un roman ,,cinematografic… Dacă s-ar pune pe pelicula conținutul romanului, am putea vedea figurile personajelor, gesturile, auzi replicile, am trăi aventura. Singurul lucru care ar rămâne în umbră ar fi ceea ce autorul a dezvoltat în sufletul personajelor și asta nu se poate exprima decât în cuvinte scrise, pentru că altfel nu am avea posibilitatea să analizăm. Fluxul narațiunii, evenimentelor, peisajelor, legendelor, se conjugă pentru a reconstrui o imagine completă prin pasaje vizuale. Asta, de fapt, este una dintre calitățile Monicăi, indiferent de carte, gen, te duce pe cărări cinematografice.

   Deși o să pară o poveste bizară, nu uitați că este un roman fantezist, dar în care sunt strecurate informații reale.

   Mi-au plăcut extrem de tare legendele. Fiecare comoară are o legendă în spate. Undeva într-una dintre ele veți întâlni o poveste legendară, un fel de Romeo și Julieta. Legenda îndrăgostiților din Aragon sau Los amantes de Teruel. Merită să descoperiți această legendă.

   Un mare plus îl atribui constuirii personajului feminin, Petra. Puternică, autoritară, luptătoare, autoironică și chiar ironică câteodată este piesa de rezistență a acestei povești. Se alătură ei căpitanul fantomă sau spectrul Edmond Gilberte, pe care l-am îndrăgit, pentru că este un gentleman seducător și protector. Dar toate personajele acestei cărți sunt evidențiate într-o formă sau altă ajungând să empatizezi cu ele. Spre exemplu: îmi place familia McFey. Petra și frații ei. Mi-a plăcut echipajul de pe Trident, prins în blestem. Avem și personaje nesuferite, pe care îți vine să le bați atunci când se intersectează în poveste. Nu vă spun despre ele pentru că nu este frumos să dezvălui.

   Blestemul unei mamei auncat asupra fiului sau face că acesta împreună cu echipajul sau să fie prins într-o lume fantomatică și să străbată universul mării timp de 400 de ani. Încercările de a desface blestemul de-a lungul timpului nu au reușit, toate soldându-se cu tragedii. Acum, povidența o aduce pe Petra în vizorul căpitanului. Petra, care încerca să își salveze compania, fiind un vânător de comori subacvatice. Epava galionului spaniol Nuestra Senora de Atocha se spune că ascunde comori nebănuite, așa că este șansa ei de a salva bătrâna navă Utopia și compania McFey Treasures fondată de tatăl ei, de la faliment, dar și mai rău de a nu fi preluate de Christofer Hanken, unchiul ei.  Atunci când se scufundă să cerceteze comoara, are prima întâlnire cu căpitanul fantomă.

   Din acel moment începe un prim joc de-a bau bau, pentru că numai ea îl vede și îl aude. Încep să dezvolte o conexiune, o relație în lumea viselor, dar încep să se petreacă și evenimente ciudate, unele care ar putea să ducă la tragedii. Împreună, în vise, cei doi călătoresc pe mare, în timpuri și locuri imprevizibile, făcând salturi în trecut prin intermediul viselor. Conexiunea dintre ei fiind foarte puternică.

   Hermann Bahn spunea că omul își cere urlând sufletul, un singur strigat de suferință sau disperare se înalță din timpul nostru sau timpul trecut. Ceva de acest gen se petrece și cu cele două suflete, Petra și Edmond. Dar, este suficientă dragostea să dezlege blestemul unei mame, chiar daca așa a lăsat să se întelegă? Sau se ascunde ceva mai mult în el, care nu este luat în coniderare? În ce lume vor rămâne prinși cei doi? Sau fiecare va rămâne în lumea lui și își vor aminte totul ca pe un vis sau poate nici măcar nu își vor mai duce aminte. Câte și ce comori sunt descoperite și care sunt legedele lor? Dar cel mai important ce se întâmplă și ce evenimente au loc în timpul descoperirilor?

   De ce a fost blestemat Edmond Gilberte? Are povestea lui în trecut, pe care vă las să o descoperiți pentru că și aici lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, așa cum de altfel se întâmplă în toate cărțile scrise de Monica Ramirez. Când îți spui că, gata ai prins firul, și știi despre ce este vorba, vine autoarea și îți dă cu barosul și schimbă macazul. Îți dă așa…o picătură, care tu crezi că se va transforma într-o ploicică fără să te aștepți că poate deveni un uragan. Da…nimic nu este ceea ce pare a fi în cărțile ei.

 

Blestemul: – Vei plăti pentru nenorocirea care s-a abătut peste familia noastră până când îți vei recunoaște greșelile, Edmond Gilberte. Vei naviga etern într-o lume fantomatică pe-o mare a disperării până când vei dobândi iubirea neondiționată a unei femei. Nimeni nu te va putea ajuta și nimeni nu-ți va putea curma suferința pentru că vei rămâne nevăzut pentru ochii muritorilor. Blestem ochiul care-ți zărește corabia. Ai vrut să-ți trăiești viața pe mare și mi-ai răpit unicul fiu care-mi era alinare. Nemărginirea apelor să-ti învăluie existența fantomatică pentru eternitate.

O lume misterioasă, o iubire dincolo de timp și spațiu, un blestem puternic de mamă.

   Eu, să fiu sinceră mă așteptam din moment în moment ca Monica să transforme pe cineva în ceva. Dar a fost mai mult de atât…a dezlănțuit taifunul imaginar. Cred că mă opresc aici vă las să descoperiți voi.

Dacă vreți legende și aventură porniți în călătorie alături de ,,Cealaltă jumătate de vis,,.

Carte disponibilă pe site-ul Editura UP.

Autori români

Recenzii cărți Monica Ramirez

Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

  • Foarte interesanta abordarea, total diferit si in acelasi timp, incitant. Din tot ce citit la tine, imi vine sa spun din start - a mea. Mai dureaza putin pana am parte de carte, dar chiar sunt curioasa.

  • Incitanta si interesanta carte.Frumoasa recenzie Iasmy se vede ca ti-a placut.
    Felicitari Monica !

  • Monica știe să ne ispitească cu subiecte interesante. Mă bucur că am cartea. Mulțumesc pentru recomandare!

    • Da, asa este! Cu siguranta o sa iti placa, pentru ca are si chestii fantasy :-)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago