Cinder de Marissa Meyer-Editura Epica-recenzie

Cinder, de Marissa Meyer-Editura Epica-recenzie

Seria: „Cronicile lunare”

Editura: Epica

An apariție: 2017

Număr de pagini: 367

   Când eram mici ne doream un viitor cu mașini care zboară, cu roboți care să ducă la îndeplinire tot ceea ce le ordonă oamenii, fără război sau boli, cu călătorii pe alte planete… Acest vis pare să ne fie pus direct pe tavă de către autoarea Marissa Meyer, dar să fie aceasta exact ceea ce ne doream? Ea creează în volum o lume a „Cenușăresei” cum nu am mai întâlnit…imaginați-vă…o cenușăreasă jumătate cyborg jumătate om și jumătate extraterestră? Un adevărat amalgam! Autoarea ne duce, într-adevăr într-un viitor, dar mult prea diferit de ceea ce ne-am fi așteptat.

   Marissa Meyer locuiește în Tacoma, Washington, cu soțul ei și cele două fiice ale lor. Este o fană înfocată a Sailor Moon și Firefly și adoră să-și aranjeze rafturile de cărți după culori. S-a îndrăgostit de basme încă de când era mică, un lucru de care nu intenționează să se plictisească niciodată. Cinder este prima carte din seria Cronicile lunare, devenită la scurt timp după apariție un bestseller New York Times. Seria mai cuprinde încă șase volume, ultimul fiind un roman grafic.

   Cinder nu este doar titlul romanului, dar și numele personajului principal: o fată care locuiește în Noul Beijing, cu 126 de ani după Al Patrulea Război Mondial când oamenii și androizii mișună pe străzile orașului, iar călătoriile pe Lună nu mai sunt realitate doar pentru astronauți. Cinder are 16 ani, este cyborg și cel mai bun mecanic din oraș. Aceasta locuiește împreună cu mama și cu surorile sale vitrege – un adevărat tipar al Cenușăresei moderne. Nu își cunoaște adevărata familie, nu își amintește nimic din copilărie, doar că a fost găsită de un bărbat și că de atunci locuiește cu soția și fiicele sale.

   Cartea se deschide cu un nou client pentru Cinder și anume prințul Kai, moștenitorul Comunității Orientale. Acesta îi cere să îi repare androidul care i se oprise din funcționare. Protagonista va accepta. Nu după mult timp Iko, androidul lui Cinder se întoarce și…izbucnește un foc nu departe de taraba acesteia. Boala de nevindecat care amenință această lume lovise din nou: încă o persoană în carantină care va muri destul de repede.

   Lumea aceasta, din păcate nu este una perfectă: există o molimă despre care se zvonește că ar fi originară de pe Lună și care ucide oamenii unul câte unul. Cinder, ca mai toți ceilalți speră că nu va fi răpusă, androizii putând fi în egală măsură afectați. Cu toate acestea, deși nu ea va fi ținta bolii, sora sa vitregă cu care se înțelegea cel mai bine va fi cea care va fi doborâtă. Din această cauză mama sa vitregă va lua o decizie pripită, considerând că vina este a lui Cinder pentru toate cele petrecute: va chema autoritățile să o ridice ca voluntară pentru testările făcute asupra androizilor în vederea descoperirii unui antidot. Fiind tutorele legal al eroinei, putea face aproape orice cu aceasta… Cinder încearcă să riposteze, dar totul este în zadar; e luată și transportată la palatul regal. Medicul va descoperi ceva foarte interesant: Cinder este imună la boală și, mai mult decât atât, este lunară. Da, lunară. O locuitoare a  Lunii care posedă puteri și care nu prea ar trebui să se uite în oglindă. I se va da voie să fie din nou mecanic, se va apropia din ce în ce mai mult de prințul Kai, aflând secrete și iar secrete. Se redescoperă mult prea târziu…pentru că apare în scenă regina cea rea din Albă-ca-Zăpada, Levana, domnitoare peste ținuturile Lunii. Lumea este la un pas de război, ițele destul de încurcate stau în mâinile unei tinere care abia dacă știe 10% din ce  și cine anume este și al unui prinț pe care sperăm că dragostea nu îl va fura atât de ușor. Nu știu ce va urma, dar cert este că m-a luat prin surprindere acest volum. Balul Cenușăresei nu prea este dorit de micuța Cinder, iar muzica va cânta nu a veselie ci…a război.

   Cartea m-a atras de la primele rânduri „în vreme ce surorile ei primiseră rochii frumoase și conduri eleganți, Cenușăreasa avea dor un combinezon murdar și o pereche de pantofi din lemn…șurubul din glezna lui Cinder ruginise”. Autoarea creează un altfel de basm cu un prinț care nu își vrea tronul și care se îndrăgostește de dușman, cu o soră bună, dar cu un viitor incert, cu o regină rea care nu se poate privi în oglindă și dorește dominarea Pământului. Puțin complicat, dar de nelăsat din mână până la ultima filă.

Lectură plăcută!!!

Notă:10/10

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

 

Sursă imagini: pinterest.com

Crina Stanciu

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

View Comments

  • Am mai citit versiuni ale Cenusaresei, iar asta e chiar interesanta. Cat despre deschia cu androizii, asta imi aminteste de Baiatul Echo de Matt Haig. Trebuie sa citesc si eu cartea ! Multumesc pentru recomandare!

  • Îmi doresc foarte tare acest volum. Recenzia ta minunată îmi întărește convingerea că trebuie să fie a mea... Mulțumesc pentru recomandare! <3

  • Crina, recenzia ta m-a convins! Voi citi și eu această carte :)

    Mulțumesc pentru ispită!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago