An publicare: 2015
Număr de pagini: 191
Editura: Tracus Arte
Daca treci podul Soweto – Monica Săvulescu Voudouri – recenzie
„Nimicul înspre care ne îndreptăm îl confundăm cu eternul întrupat într-un om străin; probabil, prezent şi-n această viaţă.” (Nicolae Cornescian), frază care prezintă cel mai bine viziunea Monicăi Săvulescu Voudouri. Nu am crezut sau nu am vrut să cred în antonimul sentimentului de apartenenţă, înstrăinarea… dar a trebuit să mă confrunt cu el în toate paginile acestui volum. Am văzut în lexeme bunătatea sau, dimpotrivă, răutatea unor persoane, cum este să fugi din propria-ţi ţară pentru aţi găsi una nouă, să fugi de tot ceea ce îţi e cunoscut pentru a te arunca în cuşca leilor: STRĂINĂTATEA. Considerată de mulţi colacul de salvare…oare chiar asta să fie? Îţi dă cineva vreo garanţie că odată plecat din odaia copilăriei, de lângă ceea ce iubeşti, vei găsi un nou început? Descurajaţi nu trebuie să fim, ci să privim spre viitor; să mergem spre acel aeroport numit ŞANSĂ şi să o jucăm. Zarurile au fost aruncate, iar acum vă propun să aflăm cine este mintea din spatele podului Soweto.
Cum anume a început totul? Probabil v-aţi aşteptat ca volumul să se deschidă cu o anume imagine – podul Soweto, dar v-aţi înşelat şi m-am înşelat! Cartea debutează cu un citat al lui Ioan Alexandru pe care ţin să vi-l redau „Cine are Pustia e mort/ Cine n-o are-i steril”. Din cele citite mi-am dat seama că Pustia sălăsluieşte în fiecare dintre noi şi aşteaptă momentul prielnic să izbucnească. Aflăm, mai apoi, cine este personajul principal, Marisa. Ea are un coşmar despre fiica ei, Nadia, şi familia acesteia „urlu, dar nu ştiu dacă mi se aude glasul…Simt că mă sufoc”, despre „bărbatul meu. Şi mai realizez că de acest moment mi-a fost frică de când mă ştiu”. Visul acesta ascunde, în fond, temerile femeii: de a nu-şi pierde fiica şi aceea de a-l revedea pe soţul său. De ce îi este atât de teamă de el? Nu vom şti decât mai târziu… Marisa se trezeşte, dar urmele nopţii nu s-au retras, pare că o vede pe mama sa înmânându-i o carte „cu colţuri îndoite” şi care îi spune că „ţi-e terfelită viaţa…Scrie-o din nou!”. Mă gândesc şi eu acum: cum ar fi să putem şterge greşelile trecutului, să o luăm de la capăt pur şi simplu? „Cum ar arăta o asemenea carte? O realiate-n fâşii.”. Am putea face acest lucru fără a-i afecta pe cei din jur? Răspunsul se află în paginile următoare: nu. Marisa îşi va scrie şi rescrie la nesfârşit viaţa, plecând, mai întâi, dintr-o Românie a comunismului. Această nevoie de eliberare, putem spune, a prins contur în mintea sa de mică, de la prima vizită în cortul circului „LUNA PARC DIN PARIS”. Tatăl ei s-a opus acestei vizite, dar unul din prietenii de familie i-a făcut o surpriză fetiţei, dându-i banii necesari pentru a merge.
„Dacă treci podul Soweto” este o lucrare memorialistică, formată din amintirile unor persoane care, vrând-nevrând, se vor întâlni şi se vor lega de protagonistă, Marisa. Acţiunea este realatată la persoana I, dar de naratori diferiţi. Acest fapt conferă originalitate operei, pe de o parte, iar pe de alta, bulversează cititorul. În plus, frazele sunt prea comprimate, se amestecă unele cu altele descoperind o lectură ceva mai complicată „încadrându-i doar ochii. Parcă numai ei, prin curte, aleargă de-a lungul zidului…Merg cu capul în pământ. Să nu mă uit la ea, să nu mă uit la casele de peste drum”. Descrierile m-au impresionat prin cromatica lor „era şi nu era întuneric. Fiindcă cerul nu era negru. Sau negrul lui se spărgea de pereţii din tablă ai caselor. Feerice. Strălucitoare. În toate culorile. Un uriaş linţoliu albastru închis, un mov bleumarin…pe cer, aici, strălucea luna. În bătaia ei, pereţii din obloane scânteiau ca într-o imagine de basm.”. Este o carte a cunoaşterii, unde aflăm cum era în comunism, cum s-a simţit valul lui 1989, când oamenii alegeau calea Occidentului şi suntem, apoi, aduşi în prezent, în 2015 când au loc atentatele din Franţa şi criza din Grecia.
Soweto e încă la picioarele noastre şi am devenit pe nesimţite nişte martori, am intrat în psihicul personajelor şi simţim şi vedem cum se luptă indivizii cu rasismul „simţeam sufletul unei naţii”, cum apare o nouă viaţă. La final ştim că „miraculosul şi inconturnabilul EXISTĂ, acesta e singurul adevăr. Chiar dacă el se manifestă în realitatea palpabilă, în lumea reală, sau în imaginaţie, în vis, în halucinaţii. EXISTĂ, deci este un dat al vieţii, nu e o construcţie falsă. Fiindcă are o acoperire pe un plan existenţial, oricare ar fi acela.” Tu vei fi un martor sau un erou din SOWETO?
Lectură plăcută!
Nota mea: 7/10 stilouri
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Interesanta!
Frumoasa recenzia!
O recenzie foarte buna Crina, felicitari, desi cartea nu ma tenteaza in mod deosebit...
Crina ai punctat foarte frumos, desi se simte ca nu te-a impresionat cartea. Probabil tema sau continutul n-au fost pe placul tau.