Ziua în care m-am iubit cu adevărat de Andreea Săvulescu dezvoltare personală.
Nici nu știu cum să încep să vorbesc despre cartea Andreei. Atâtea emoții, o analiză psihologică minuțioasă… Mai ales, o admir pe Andreea pentru curajul de a-și dezvălui cu sinceritate trăirile și experiențele, de a se da pe sine ca exemplu. Nu este ușor și nu ar face-o oricine.
„Ziua în care m-am iubit cu adevărat” este un fel de jurnal, o serie de experiențe povestite din copilărie până de curând și analizate psihologic în profunzime. Este o carte de vindecare, în care probabil mulți dintre noi ne regăsim.
Ideea că problemele de atașament provin din copilărie este destul de cunoscută. Perpetuăm aceleași tipare de comportament în relațiile de mai târziu și ne întrebăm cum de ajungem întotdeauna în aceleași situații, cum de suntem atrași de același tip de partener.
„Unde e omul ăla de care m-am îndrăgostit? Pe nicăieri, căci te-ai îndrăgostit de propriile proiecții, nu de omul în sine, nu de cum e el.”
„Cu cât sunt mai mari proiecțiile asupra unui om, cu atât mai mare e dezamăgirea când el nu se ridică la așteptări, de aia despărțirile dor atât de tare, ne zdruncină din temelii, de aia durează ani buni ca să procesăm o pierdere, ca să o acceptăm.”
Autoarea abordează mai multe aspecte, explicându-le din punct de vedere psihologic, pe înțelesul tuturor. De aceea, cartea este potrivită atât pentru specialiști, cât și pentru orice persoană interesată de explorarea propriului psihic. Aflăm de ce nu este bine să reprimăm durerea și cât este de important să ne dăm voie să plângem.
„Asta le spun și clienților mei, asta le spun și prietenilor mei: bucurați-vă de durerea voastră, dați-i voie să fie, luați ce e mai bun din fiecare experiență, durerea înseamnă creștere, înseamnă expansiune și, dacă nu înțelegi cum e să te doară, nu înțelegi nici cum e să fii fericit!”
Am devorat cartea, se parcurge foarte ușor și te face să dai pagină după pagină, capitol după capitol.
Ce îmi place, printre altele, la această carte? Că este demitizată imaginea psihologului. În mintea multora, psihologul este un om perfect, care nu se supără, nu se enervează, deține cheia tuturor problemelor emoționale. Ei bine, Andreea ne explică natura umană a psihologului: și el suferă, și el se enervează, și el înjură, și el plânge. Ba din contră, trecând prin anumite experiențe, îi poate ajuta pe ceilalți mai mult. Și se confirmă o teorie a mea de prin facultate, cum că persoanele care aleg această profesie nu o fac întâmplător…
„Să fii psiholog vine la pachet cu o multitudine de așteptări și o mare presiune din exterior. Pentru mulți, psihologul este întruchiparea lui a fi perfect, unii cred că dacă ești psiholog, ești un fel de robot fără emoții, cum să te simți tu trist? Cum adică ești nervos? Păi cum de ridici tonul, dar de ce te cerți? Cum adică ești gelos? Vai, ai fost în depresie? Nu se poate să faci atacuri de panică, cum să te gândești că tu o să mori? Păi și de ce nu te scoți singur din asta cu toate lucrurile pe care le-ai învățat? Și cum, divorțezi? Păi eu credeam că psihologii sunt perfecți.”
Mă unge pe suflet! Având aceeași profesie ca Andreea, m-am întâlnit de multe ori cu credințe de acest tip. Era timpul să pună cineva punctul pe „i”!
Mai multe nu are rost să vă spun, cuvintele sunt de prisos. Citiți cartea!
Despre autoare:
Andreea Săvulescu este psiholog, psihoterapeut, are propriul cabinet și scrie articole publicate pe site-ul www.artaeducatiei.com. A publicat cărțile „Trăiește autentic” și „Ziua în care m-am iubit cu adevărat”.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Multumim pentru impresii, Sorina!
Multumesc si eu!
Ma bucur tare mult ca a reusit sa te surprinda placut cartea/jurnalul. Multumesc pentru impresii, Sorinache!
Merci si eu!
Suna tare interesant! :) Psihologia, in general, e fascinanta. :)
Mda... Vrei sa vorbim despre asta? :)))))
:D
Frumoase si interesante impresii.Multumim Sorina!
Multumesc si eu!
O carte interesantă! Felicitări!
Multumesc!