Destinaţii romantice

Destinaţii romantice

   Fiind în luna iubirii, ne-am propus să plecăm într-o călătorie… virtuală pentru că nu mai avem bani de cea reală… Iar când echipa romantică visează, ei bine, pregătiți-vă pentru un tur pe măsură. Ne răsfățăm în Paris, visăm printre colinele Irlandei, facem un hop peste ocean și vizităm New York-ul ca mai apoi, să ne întoarcem acasă și să ne (re)amintim de ce ne iubim țara.
   Orașele și cuplurile celebre se împletesc într-un articol ce vă va purta pașii pe străduțe lăturalnice cu secrete bine păzite sau la înălțime pentru a asista la gesturi romantice în văzul tuturor.

Vă dorim călătorie plăcută!

   Vom vizita întâi Parisul – orașul iubirii și al cunoscutului și mult-practicatului, sărut franțuzesc.

Când eram studentă, am citit o carte a lui Jarod Kintz care nu știu dacă a fost tradusă în română, dar titlul său original este “Love quotes for the ages. Specifically ages 18-81”. Aici am găsit următorul citat:
Don’t just stand there with your Eiffel Tower smile. Tell me you love me, and tell me in French.” / Nu sta acolo cu zâmbetul tău de Turnul Eiffel. Spune-mi că mă iubești și spune-mi-o în franceză.
Fără îndoială, un „je t’aime” e plin de muzicalitate, de sens, de senzualitate – franceza doar e limba dragostei. Iar Parisul, capitala Franței, este (par excellence) orașul iubirii!
Ce-ar fi să ne începem plimbarea, nu cu Turnul Eiffel – e minunat, dar toți fac asta! Hai să începem cu o plimbare așa cum a făcut Aurelie Bredin din “Ingredientele iubirii”:
„[…]mergeam prin Grădina Tuileries, o siluetă plăpândă și tristă […] ce traversa legănându-se pe picioare aleile pustii ale parcului, proaspăt măturate, apoi ieșea și se îndrepta spre Luvru, luneca de-a lungul malului Senei […] trecea pe lângă Île de la Cité, […] pe lângă toate luminile orașului, care licăreau și se-aprindeau una după alta, până când se oprea în sfârșit pe micul Pont Louis-Philippe.”
După așa o plimbare, ce-ar fi să ne tragem puțin sufletul? Ce ziceți de catedrala Notre Dame? Această minuăție arhitectonică „este și astăzi, fără îndoială, o clădire măreață și sublimă. […] Pe fațada bătrânei regine a catedralelor noastre, lângă un rid se găsește întotdeauna o cicatrice.” (Victor Hugo, Notre-Dame de Paris). Destinaţii romantice

   Apoi, unde-ați vrea să mergem? Turnul Eiffel? Champs Elysees? Arcul de triumf (cel original)? Pont des Arts – faimosul pod unde îndrăgostiții își „încuie” iubirea? Parisul abundă de locuri de vizitat în doi și nu numai! Sau cum ar fi o sesiune de cumpărături la galeriile Lafayette?

   Sunt atâtea de văzut… o singură zi nu e suficient. Hai să ne refacem bateriile! Unde? Păi tot vorbeam de “Ingredientele iubirii” a lui Nicolas Barreau mai sus, ce ziceți de un Curry d’Agneau servit în faimosul La Coupole? Apropo, rețeta e la finalul cărții!

   Sau, dacă și voi sunteți precum Aurelie, și acest faimos restaurant în stil Art Deco, vi se pare un pic prea… comercial – mai avem o sugestie pentru voi: La Palette! Localul acesta este ceva mai… „boem” (dacă se poate spune așa). „[…] cu mesele lui de lemn, curate lună, și cu pereții împodobiți cu tablouri, este foarte popular printre artiști, proprietari de săli de expoziție, studenți sau chiar redactori.”

   Ah, nuuu! Am uitat, dar mai e și mâine o zi. Am citit eu (tot în “Ingredientele iubirii”) despre o librărie micuță înțesată cu cărți pe care trebuie neapărat să o vizităm!

   Și câte n-ar mai fi de văzut. Cred că nu ajungi să vezi Parisul într-o viață – e în continuă schimbare. Nici de citit nu prea merge, e o fântână nesecată de inspirație pentru autori… Iar de ce reprezintă pentru îndrăgostiți – nu mai zic! (Diana) Destinaţii romantice

  Pentru că am stat suficient pe continent, propunem să facem o escală în insulele irlandeze, la Ardmore, în comitatul Waterford.
“Irlanda este locul unde poți să-ți privești inima și vezi ce contează cel mai mult” (Nora Roberts)

   Când a venit vorba despre alegerea unei destinații romantice din cărți, nu a trebuit să mă gândesc prea mult și asta pentru că sufletul/gândul meu are o singură destinație – Irlanda. De vină pentru că sunt fascinată de această țară este scriitoarea mea de suflet, Nora Roberts. Datorită ei am învățat să iubesc Irlanda, să închid ochii și să mă visez în Galway, Ardmore sau pe râul Shannon, să „văd” colinele verzi, imposibil de verzi cum numai aici întâlnim. Visez la ruinele diferitelor abații și toate însemnările în limba celtică și dacă sunt atentă, sigur aud și muzica lui Sharon Shannon, autentica muzică irlandeză.

   Cu toate că autoarea reușește să picure magie în fiecare scriere a ei, făcându-ne în același timp să visăm la niște peisaje mirifice, destinația mea preferată este satul Ardmore (An Aird Mhór) ce stă cuibărit pe coasta de sud a Irlandei, în comitatul Waterford, cu Marea Celtică întinsă la picioare. Aici s-au petrecut evenimentele din “Diamantele vin din cer” (volum 1, trilogia Irish Gallagher‘s Pub/ Gallaghers of Ardmore), loc în care Jude Frances Murray poposește pentru a vedea zona natală a bunicii sale, având “norocul“ să locuiască într-o căsuță (căsuța de pe dealul zânelor) bântuită și ajungând într-un final să se îndrăgostească atât de Aidan, cel mai mare dintre frații Gallagher, de frumusețea peisajului, cât și de folclorul irlandez. Se știe doar că atmosfera din întreaga țară “favorizează formarea și perpetuarea miturilor, de la pagânism, cu micile sale altare și sacrificii aduse zeilor, folclorul celtic, cu avertismentele și recompensele sale, adăugarea culturii aduse de invazii vikinge și normane”.

   Deși m-am lăsat vrăjită de legenda irlandeză – povestea lui Lady Gwen și a lui Carrick cel din neamul zânelor, de acele diamante culese din razele soarelui sau safire smulse din inima mării, trebuie să recunosc că ceea ce mi-a făcut sufletul să vibreze cu adevărat și să văd totul într-un cadru cât mai romantic, a fost modul cum a fost descris acest colțișor de țară.

“Valuri-valuri de coline verzi scânteia în lumina soarelui, strălucitoare ca partea interioară a unor scoici, întinzându-se cât vedeai cu ochii spre umbra munților îndepărtați…Niște picturi, zugrăvite atât de minunat, încât, dacă le priveai destul de mult timp, simțeai că alunecai în ele, contopindu-te cu culorile, formele și scena pe care un maestru o crease …”

  “Ce-ai simți dacă ai traversa câmpia și ai urca pe treptele netede și alunecoase rămase în picioare printre pietrele acelea dărâmate? Ai simți-ai putea simți-secolele de picioare care au călcat pe aceleași trepte?”

  “Se spune că această casă stă pe o colină a zânelor, una dintre nenumăratele ridicături de pământ din Irlanda, sub care locuiesc zânele, în palatele și castelele lor. Se spune că dacă te apropii de un deal al zânelor, poți auzi melodiile cântate în marea sală a castelului, sub iarbă de un verde intens. Iar dacă te urci pe un deal, îți asumi riscul de a fi răpit chiar de zâne, pentru a fi silit să le îndeplinești poruncile.”
“Aceea era Irlanda, culoarea, dramatismul și pacea ei. E vorba de țară, de colinele și stâncile ei. De aerul ei.”(Alina)

V-am invitat să mergem în călătoria iubirii prin Europa, vizitând Parisul – orașul iubirii eterne, am poposit și în Florența, urmându-i pașii lui Dante și a lui Beatrice printre clădirile învechite de timp, am făcut o escală în Irlanda pentru a cutreia Ardmore-ul cu colinele-i verzi și apele șuierătoare. Însă, înainte de a ne întoarce acasă pentru a ne descoperi legendele și poveștile de dragoste, vă propun să facem un salt peste ocean. Unde, vă întrebați?! Păi… pe continentul tuturor posibilităților, în orașul ce nu doarme niciodată – New York.

   Atunci când ne-am gândit la această idee de articol… să călătorim în timp și spațiu, prin lumi și culturi diferite, să ne pierdem în poveștile de dragoste ale romanelor mult-iubite… New York-ul a fost primul și singurul oraș care mi-a venit în minte. Contrar a ceea ce am spus mereu despre București – că nu-mi place, că e gălăgios, că e aglomerat… uite că New York-ul e pe primul loc în coloana viselor personale. Destinaţii romantice

   Oare câte povești de dragoste a văzut orașul care suferă de insomnie?! Oare câte prime-săruturi, câte vise spulberate, trădări, secrete se ascund la fiecare colț de stradă?! Câți milionari din Manhattan s-au îndrăgostit de fetele din Brooklyn sau câți băieți din Queens au ajuns să-și întrețină amante secrete în Long Island?! Mă întreb câte iubite au avut norocul de a fi cerute în căsătorie în vârful lui Empire State Building… sau câți bărbați au îndrăznit să facă gestul în mijlocul stadionului echipei de baseball New York Yankees. Câte cupluri s-au întâlnit la alergarea de dimineață din Central Park?! Sau câți tineri s-au văzut pentru prima dată în vacanțele pe plaja din Coney Island?!

  Să vorbim despre câte filme s-au filmat aici?! Nu mi-ar ajunge spațiul, nici timpul… sunt convinsă că fiecare dintre noi a văzut măcar… 50?! Mda… Am suspinat la „Miracolul de pe strada 34”, am visat cu ochii deschiși în “Sex and the City”, am zâmbit dulce la “Când Harry a întâlnit-o pe Sally”, am stat cu sufletul la gură urmărind “The Godfather”, am râs cu lacrimi la “Singur acasă: pierdut în New York”, ne-am îmbătat cu “Parfum de femeie” și nu mai spun câte lacrimi s-au scurs la “Întâlnire cu Joe Black”. “Kate&Leopold”, “Serendipity”, “Cum să scapi de un tip în 10 zile”, “Eat Pray Love”, ”Letters to Juliet” și unul din preferatele mele, “The Proposal” sunt doar câteva din filmele ce ne arată fărâmițe din celebrul oraș, săruturi pătimașe și regăsiri pline de emoții.

  Iar când mă gândesc la universul romanelor a căror acțiune a avut loc în New York… nici nu știu despre care să vă scriu mai repede, ce să las, căruia să-i ofer locul de onoare și ce cuplu să primească coronițele de Rege și Regină a balului.

  “Marele Gatsby” este primul care-mi vine în minte – una dintre cele mai puternice și mai tulburătoare povești de dragoste din întreaga literatură a sec. XX-lea, scrisă în 1925 de Scott Fitzgerald.

  “Gatsby crezuse până la urmă în luminiţa aceea verzuie, într-un viitor fremătător, care se îndepărtează însă cu fiece an în faţa noastră. Ne-a scăpat o dată, dar ce importanţă are… mâine o să fugim mai repede, ne vom întinde braţele mai departe… Şi tot aşa, până într-o dimineaţă… Şi tot aşa, trecem de la o zi la alta, barci împinse de curent, împinse fara încetare, tot mai înapoi, în trecut.”

   Oare cine n-a citit sau n-a văzut “Mic dejun la Tiffany”…?!

-Ce înseamnă călătoare?
-A, cartea mea de vizită, zise ea descumpănită. Crezi că e ridicolă?
-Nu, nu ridicolă, ci doar provocatoare.
-La urma urmei, cum pot să știu unde am să trăiesc mâine, zise ea, ridicând din umeri. Așa că le-am spus să scrie Călătoare.”

   E cineva pe aici care n-a citit sau n-a văzut “The Princess Diaries”?! Povestea dintre Mia și Nicholas au adus mii de suspine și la fel de multe zâmbete pe marile ecrane, dar sunt convinsă că cine n-a citit seria, nu știa că Mia este îndrăgostită, de fapt, de fratele lui Lilly, prietena ei cea mai bună.

   “Gossip Girl” – o altă serie de mare succes ecranizată – ne poartă pe străzile New York-ului, ne îmbată cu versalitatea tinerilor și ne amețește cu poveștile întortocheate de dragoste. Câte dintre voi nu v-ați dorit să fiți Blair sau Serena?!

  Ah, și dacă tot sunt eu la cârma acestei plimbări, să nu uităm de “Orașul Oaselor” al scriitoarei Cassandra Clare, unde facem cunoștință cu Clary, Simon, Jace, Izzy, Alec și Magnus și intrăm într-o lume fantastică unde tot ce ai crezut că e imaginar se transformă într-o realitate de coșmar.
Ce spuneți, mă însoțiți într-o excursie în care vom merge până la epuizare?! Dacă m-aș lua la întrecere, oare cine ar adormi mai repede… eu sau… New York-ul?! (EmM)

   Și dacă tot am terminat cu visarea, propun să ne întoarcem acasă, dar nu înainte de a ne bucura de farmecul plaiurilor mioritice.

   Câte țări cu destinații romantice cunoaștem? La o astfel de întrebare mulți ar răspunde Parisul cu Turnul Eiffle sau Londra sau Veneția. Dar câți oare s-ar gândi că și România are destinațiile sale romantice? Câți dintre noi cunoaștem locurile romantice ale țărișoarei noastre?

  Să încep cu Brașovul care datorită istoriei sale e unul dintre cele mai romantice orașe din țară. Aici dăinuiește și o legendă, legenda marelui Dracula care a avut o mare iubire cu care nu s-a căsătorit niciodată. Vorbim despre frumoasa Katarina, fata care i-a furat inima contelui Dracula iar pentru ea era în stare să facă moarte de om. Iubirea lor a stârnit multe revolte în vremea respectivă și deși Vlad Țepeș a mai fost căsătorit de 3 ori niciodată nu a iubit atât de mult pe cineva; nu a putut accepta un alt bărbat în viața Katarinei și tăia cu sabia pe oricine se apropria de ea. Istoricii spun că după moartea domnitorului, frumoasa femeie s-a retras la mănăstire și nu a mai vorbit niciodată.

   Pentru a rămâne tot la Brașov unde întâlnim una dintre cele mai romantice locații din țară, Strada Sforii, cunoscută ca fiind punctul de întâlnire al îndrăgostiților de pretudindeni. Strada Sforii este cunoscută ca fiind cea mai îngustă strada din Europa de Est.

  De la Brașov, mergem la Moldova, mai exact la Iași, unde și acolo avem parte de locuri romantice. Cine nu a auzit de Teii lui Eminescu? Este locul unde Mihai Eminescu o plimba pe Veronica Micle și îi jura dragoste eternă. Și acum locul respectiv este frecventat de tineri cu iubitele de mână chiar dacă foarte puțini dintre ei îl mai recită azi pe Eminescu. Istoria spune că cei doi s-au iubit atât de mult, încât după moartea lui Eminescu, Veronica s-a retras la mănăstire, unde a supraviețuit doar trei săptămâni (s-a otrăvit cu arsenic). Destinaţii romantice

  Trecem în vremuri moderne și spunem că în prezent în țara noastră sunt multe locuri romantice care îi inspiră pe fotografii sau pe scriitorii noștri. Avem, de exemplu, răsăriturile de pe Malul Mării Negre sau apusurile de pe vârful Ceahlăului; un loc în care mulți dintre cei îndrăgostiți și-au jurat iubire veșnică.
De asemenea, o croazieră pe unul din afluenții Dunării este o escapadă romantică datorită cadrului sălbatic în care te afli. Este ideală plimbare prin pescăruși și nuferi care îți încântă absolut toate simțurile.
Dacă tot este anul lui Brâncuși, zic că Poarta sărutului și Masa tăcerii sunt locuri romantice unde poți să poposești liniștit și să îți tragi sufletul ținând persoana iubită de mână.

  Bucureștiul este iarăși un oraș romantic. Parcul Cișmigiu unde te poți plimba liniștit cu vaporașul, te îmbie la iubire. Sau Centru Vechi cu străzile sale înguste care te trimit cu gândul în secolele trecut, este potrivit pentru a te pierde împreună cu persoana iubită.

   Vrei romantism la înălțime? Poți opta pentru Sibiu cu Turnul din Biserica Evanghelică, loc din care, poți admira în voie orașul de sus și crestele munților acoperite cu zăpadă. Veți fi doar voi doi și un aer tare de munte. Nu e așa că e minunat?

  Avem o țară minunată, romantică care te îmbie la o iubire pură, nemuritoare, exact ca legedenele pe care le ascunde. Fie că optezi pentru unul dintre orașele istorice, un vârf de munte sau un cort pe plajă, fiecare moment trăit poate fi unic prin romantismul său. (Măli)

Iubirea este aceeași oriunde ne-am afla!

Echipa Romantică

Alina, Diana, EmM, Măli

Destinaţii romantice

Surse foto: pinterest.com

Echipa Romantica

View Comments

    • Doamne, Geo, cat imi doresc acum un concediu!!! Dar conducerea scolii a spus ca avem interzisa rostirea cuvantului "concediu". :P :)

  • Felicitări un articol superb,destinați de vis,mă BUCUR ca am călătorit alături de voi și virtual!

  • "Oraşul e o seducătoare. Când te sărută eşti pierdut, fie că eşti om de rând sau rege" , "Irlanda este locul unde poți să-ți privești inima și vezi ce contează cel mai mult." Superbe citate ! Sunteti minunati ! Articolul vostru este pentru mine cam asa " exista multe lucruri in viata ce iti pot lua vederea, dar numai cateva pot ajunge pana la inima ta "! Articolul vostru a atins-o si pe a mea ! Felicitari, Echipa romantica ! locco_smiley_10

  • Va multumim pt aprecieri. Ne bucuram din suflet ca v-am plimbat chiar daca numai virtual, prin niste locuri romantice si ca am reusit sa producem putina emotie in luna dedicata iubirii. Kisses!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

o zi ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

3 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

6 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

6 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

7 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago