Recenzii carti

Dragoste de mamă de Dani Atkins – Editura Publisol – recenzie

Dragoste de mamă, de Dani Atkins – Editura Publisol – recenzie

Titlu: Dragoste de mamă

Autor: Dani Atkins

Titlu original: A Million Dreams

Editura: Publisol

Traducător: Dana Dincă

Număr pagini: 376

Anul apariției: 2021

  Prima carte pe care am citit-o de Dani Atkins a fost „Vieți paralele”, o minunată incursiune în sufletul uman din prisma capacității de  decizie în momentele cheie ale vieții. Povestea dramatică, atât de frumos descrisă de autoare m-a făcut să-mi doresc să citesc și alte cărți ale sale. Iată că acum, am ajuns la o altă cartea a sa, „Dragoste de mama”.

  Și de data aceasta, povestea scrisă de Atkins este una plină de o emoție care te lasă, fără îndoială, cu sentimentul că vrei să arunci o privire asupra propriei vieți și poate vei constata că timpul e prea scurt pentru menținerea conflictelor.

   Cartea descrie povestea lui Beth, o femeie fericită alături de soțul ei, Tim, cu un vis minunat, acela de a avea o florărie și o căsnicie armonioasă. Crazy Daisy este numele florăriei care îi va ocupa lui Beth cea mai mare parte a timpului. Pentru că visul său a fost împlinit, Beth se implică cu tot sufletul în această mică afacere. Chiar dacă din acest punct de vedere, totul pare să decurgă perfect, Beth și soțul său nu se simt pe deplin împliniți, pentru că nu reușesc să-și mărească familia, deși își doresc enorm un copil. Cei doi apelează la o clinică de fertilizare. Aici primesc speranțe, însă nimic nu decurge conform planurilor pe care cei doi soți le construiră.

  Povestea celor doi soți alternează cu povestea unui alt cuplu,  Izzy și Pete, fericiți și ei, mai ales pentru că au un copil, micuțul Noah, pe care îl văd ca pe un adevărat miracol în viețile lor. Fericirea lor este pusă la încercare atunci când Izzy dezvoltă o grijă excesivă față de copil, o teamă exagerată că sănătatea acestuia ar putea fi pusă în pericol. De aici, până la adevărate furtuni, n-a mai fost decât un pas. Răbdarea și încercările repetate ale lui Pete de a o face pe Izzy să vadă lucrurile altfel, nu reușesc să readucă lucrurile pe un făgaș armonios, iar căsnicia lor devine un adevărat câmp de luptă.

  Destinul împletește ițe ciudate, iar cele două femei se întâlnesc în circumstanțe care par fără ieșire pentru amândouă. Este punctul din care încep să țâșnească adevărate drame pentru ambele femei.

  Cartea este structurată pe capitole de tip mărturisire, povestea lui Beth alternând cu povestea spusă de Izzy. Am mai spus și în alte recenzii, cât de mult apreciez scrierile de tip mărturisire. Folosindu-se de această tehnică, apropierea dintre personaj și cititor este foarte mare, iar emoția se transmite mult mai ușor. Deasemenea, cititorul poate detecta aspecte fine, din comportamentul emoțional al personajului, fiind frapat de atașamentele dezvoltate și de traumele sufletești.

  Te apropii, așadar, inevitabil de Beth și în aceeași măsură, de Izzy, le înțelegi frământările și eforturile de a avea o viață împlinită. Cele două personaje, diferite prin unele aspecte ale vieții lor, poartă, totuși, încărcături emoționale care le aseamănă. Cu alte cuvinte, circumstanțele pot fi diferite, dar luptele și năzuințele sunt aceleași.

  La fel ca în „Vieți paralele”, suspansul urcă până la cote maxime, de aceea, odată ce începi cartea, este imposibil să o lași din mână.

Iată câteva indicii de pe coperta cărții:

  „O poveste captivantă, plina de emoție și exaltare, la finalul căreia îți vei îmbrățișa cu siguranță, mama! Beth Brandon și-a dorit întotdeauna să dețină o florărie însă, astăzi, buchetele de bujori și strălucitoarele flori de primăvară nu reușesc s-o calmeze. Asta pentru că trebuie să-i comunice soțului ei o decizie care le va schimba viața.

  Izzy Vaughan visa că ea și soțul ei vor fi împreună mereu însă în ultimul timp dragostea lor a început să pălească. Își găseau bucuria în creșterea fiului lor, Noah – dar era suficient pentru a-i ține împreună? Cu opt ani în urmă, acestor două femei li s-a întâmplat ceva. Ceva ce le va aduce împreună într-un fel care părea imposibil…

Superb scris, acest roman e o sfâșietoare poveste de dragoste despre pierdere și sacrificiu” – Heat

„O uimitoare poveste, spusă din suflet, despre extraordinara dragoste de mamă, despre sacrificiu și despre șansele pe care ni le oferă viața” – Alice Peterson

„Această carte te ține cu sufletul la gură! Nu veți uita niciodată acest roman” – Penny Parkes

  Cu siguranță, cartea aceasta va atinge inimile tuturor cititorilor, nu doar al mamelor, însă este foarte posibil ca acestea din urmă să aibă o sensibilitate mai mare la subiectul cărții. Așa cum o spune și titlul, dragostea de mamă este un sentiment unic, unul care însuflețește ființa cu puteri nebănuite și care poate muta și munții din loc… dar asta o știu doar mamele…

  Pe de altă parte, cartea este o pledoarie psihologică pentru echilibru, pentru păstrarea discernământului în condiții de emotivitate escaladată, un apel la rațiune în situații limită și la cântărirea deciziilor. De altfel, despre psihologia cântăririi deciziilor a fost și cartea „Vieți paralele”, de unde se vede clar că autoarea este nu doar o iscusită maestră a penelului, ci și o fină observatoare a sufletului uman și a labirinturilor de emoții care ne inundă viețile.

  Dincolo de dramă și tristețe, de povestea tulburătoare pe care o veți descoperi citind, cartea este despre modalitatea omului de a se raporta la noțiuni precum dreptate și destin, despre gestionarea evenimentelor, despre fatalitate, modul în care fiecare percepe iubirea și mai ales despre păstrarea echilibrului.

Iată câteva citate:

  „Felul în care l-am privit spunea totul. Medicii nu te sună pur și simplu, vineri seara târziu, despre rezultatele unor analize, decât dacă e un motiv de îngrijorare.

  • Trebuie să trecem acest pod, atunci când ajungem la el, mi-a spus Pete și mi-a pus o mână pe umăr.

  Am făcut inconștient un pas în spate și mâna lui a căzut în abisul dintre noi; o prăpastie care se întindea așa de mult, că nu îl mai puteam vedea de cealaltă parte.”

  „L-am cuprins cu un braț, bucuroasă de râsul lui care trecea prin mine. Fuseserăm odată mereu așa. Două jumătăți ale aceleaiși persoane. Iar acum, în sfârșit, eram gata să recunosc cât de mult îmi doream din nou acest lucru.”

Recomand cartea celor care preferă poveștile pline de emoție, din care se revarsă izvoare de introspecții.

carte disponibilă pe site-ul publisol

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago