Lansare de carte

Dublă lansare de carte-Târgul de Carte şi Muzică Libris Braşov

Dublă lansare de carte – „Ce mult te-am iubit!”, de Cezar Pârlog și „Viața la 40 de ani”, de Cosmin Neidoni

Antonela Lungu

   Cea de a XV-a ediţie a Târgului de Carte şi Muzică Libris Braşov, desfăşurată în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universității „Transilvania”, în perioada 22-25 martie 2018, a fost un prilej de reunire a mai multor edituri din ţară, venite cu apariții noi dar și cu volume deja cunoscute. Pe parcursul celor patru zile, într-un program bogat, am avut posibilitatea să participăm la lansări de carte, expoziţii, recitaluri de poezie şi muzică, aşa după cum ne-a obişnuit echipa Libris, de ani buni.

  Târgul de Carte şi Muzică Libris este un eveniment la care întâlnim sau reîntâlnim scriitorii preferați şi cărţile lor, dar și o ocazie de revedere cu prietenii care împart cu noi bucuria lecturilor de calitate.

  Vineri 23 martie, ora 17 am fost părtași la un moment inedit și captivant, acela rezervat autorilor Cosmin Neidoni și Cezar Pârlog, respectiv cărților „Viața la 40 de ani” și „Ce mult te-am iubit!”, editate de Libris Editorial, care, la propunerea editurii, au avut o lansare comună.

    Dana Anghelescu, director Libris Editorial a amintit despre faptul că prin manifestări de tipul acestui târg se dorește crearea unui contact nemijlocit între autor și cititor. Apoi a făcut o scurtă prezentare a celor doi scriitori, spunând că sunt iubitori de arte, de frumos, de literatură, doi oameni titrați, cu preocupări multiple, adevărați profesioniști în domeniile în care activează – care nu au neapărat legătură cu lumea literară – însă ei și-au extins talentul în lumea literară și nu au făcut acest lucru oricum ci prin scrieri de calitate. Nici unul nu este la primul volum apărut ci doar la primul editat de Libris Editorial. Cărţile le recomandă tuturor persoanelor, „Viața la 40 de ani” pentru că îndeamnă la o reflecție asupra vieții, indiferent la ce vârstă suntem și conține eseuri cu valoare de adevăr general, care se pot raporta ca vârstă și înainte însă și după 40 de ani, iar „Ce mult te-am iubit!” este o colecție inedită, plină de candoare și gingășie, pe care nu au reușit să o încadreze într-un gen literar dar până la urmă nu acest lucru este important ci faptul că toate minipovestirile, pastiluțe de dragoste, de iubire au o întorsătură specială, care te lasă uimit, într-o stare de bine și de fericire. Sunt două cărți care aduc multă bucurie și  propune lecturarea lor în special doamnelor și apoi domnilor, considerând că vor fi privite din perspective diferite.

   A urmat un dialog între Cosmin Neidoni și Cezar Pârlog, având ca subiect cărțile lor, cei doi adresându-și întrebări unul altuia.

   Cosmin Neidoni a povestit că titlul cărții „Ce mult te-am iubit!” l-a dus cu gândul la melodia Ilenei Șipoteanu, la romanul lui Zaharia Stancu, dedicat iubirii de mamă dar și la iubiri trecute, pe care le avem fiecare dintre noi. Consideră că Cezar Pârlog a scris o carte de proză ultrascurtă cu niște texte asemeni unor pastile homeopate care creează o dispoziție benefică. Cartea se poate citi oriunde și oricând – în mașină, în tramvai, în metrou, dimineața sau seara, savurându-se pe deplin.

  Cezar Pârlog a răspuns că nu va ridica mănușa aruncată pentru că ar lua din plăcerea cititorilor, dar a apreciat misterul feminin – prezent și în cartea „Viața la 40 de ani” – căruia toți bărbații îi ridică ofrande, dar a preferat să nu spună mai mult ci să rămână o „șmecherie”, până la postfața cărții. Prin structura cărții a încercat, printr-un exercițiu de măiestrie literară, să fie cu un sfert de pas înaintea vremurilor pe care le trăim, în postmodernitate. De asemenea a apreciat că forma eseistică în care este scrisă „Viața la 40 de ani” cere un exercițiu de gândire, mult mai mult decât o carte polițistă sau un roman. Fiecare fragment în sine este o cugetare.

   Deși Cosmin Neidoni îl cunoștea pe Cezar Pârlog din scrieri, cam de acum doi ani, cei doi s-au întâlnit abia cu o lună în urmă, dar au legat o frumoasă prietenie. Consideră amândoi că cele două cărți sunt opuse dar se completează iar elementul comun este acela că toată construcția gravitează în jurul eternului feminin.

La finalul evenimentului, Cosmin Neidoni a recitat poezia „Izvorul nopții”, de Lucian Blaga:

Frumoaso,

ți-s ochii-așa de negri încât seara

când stau culcat cu capu-n poala ta

îmi pare,

că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul

din care tainic curge noaptea peste văi

și peste munți și peste șesuri,

acoperind pământul

c-o mare de-ntuneric.

Așa-s de negri ochii tăi

lumina mea.

   A urmat o sesiune de autografe și fotografii.

   Sunt bucuroasă că am avut ocazia să mă aflu între cititorii prezenți la lansarea celor două cărți și le mulțumesc autorilor pentru dezbaterea interesantă.

Cărțile se găsesc aici:

„Ce mult te-am iubit!”, de Cezar Pârlog

„Viața la 40 de ani”, de Cosmin Neidoni

   Cezar Pârlog s-a născut în  23 februarie 1970 la Cluj-Napoca. Absolvent al Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, profil Căi Ferate, Drumuri şi Poduri a Institutului Politehnic Iaşi, (1999). Master în Infrastructuri pentru transporturi (2002). Master în Relaţii internaţionale şi sisteme de securitate (2009). Doctor în ştiinţe militare (2013). Între anii 2003-2005 a activat la Trustul de Presă al Armatei. Din 2010 este lector universitar la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

   A debutat în 2014 cu volumul Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte, pentru care a primit Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” 2015, la secţiunea Proză. În 2014 i s-a acordat premiul „Marin Preda” şi premiul revistei „Luceafărul de dimineaţă”. A urmat în 2016 Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte iar în 2017 a publicat „volumul Electric Puzzle, la Editura Neuma.

   Antologii: 1312 Sirene, (Editura Neuma, 2017), Cartea copilăriilor (Editura Polirom, 2016), Cele mai frumoase proze ale anului (Editura Adenium, 2014).

   Cosmin Neidoni s-a născut în 8 martie 1975 la Timișoara. A absolvit Facultatea de Filosofie în cadrul Universității de Vest, fiind apoi bursier Erasmus al Universității din Köln, Germania. A făcut studii de Politică Europeană în cadrul școlii masterale Jean Monet cu o teză de absolvire despre problematica războiului rece. Scrie și publică în limba română și germană, fiind citit și citat de reviste și pagini culturale din Austria, Germania și Elveția.

            Alte cărți publicate: „Poeme. Cugetări” – 1995, „Das Schattenspiel” – 2004, „Scrisoare către fiul meu” – 2014, „Raport către Don Quijote” – 2017.

Autor: Antonela Lungu

Credit foto: Dan Străuţi – La pas prin Braşov

Dublă lansare de carte-Târgul de Carte şi Muzică Libris Braşov

Dublă lansare de carte-Târgul de Carte şi Muzică Libris Braşov

 

 

 

Literatura pe tocuri

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago