Life stuff sau invataturi pentru Andreea de Cezar Parlog
Life stuff sau învățături pentru Andreea de Cezar Pârlog
Titlul: Life stuff sau învățături pentru Andreea
Editura: Tracus Arte
Colecția: Proză scurtă
Categoria: Literatură română
Anul apariției: 2016
Nr. de pagini: 194
Nota mea: 10/10
După ce am citit cartea de debut, nu am încetat să mă întreb-De ce nu mai este citit acest gen de cărţi?De ce nu este apreciat genul acesta de scriere? De ce un autor ca Cezar Pârlog nu este mai cunoscut, mai apreciat și de ce nu este în topul celor mai citiți autori autohtoni și contemporani?
Eu m-am întrebat și tot eu mi-am dat răspunsul: suntem prea obișnuiți cu lecturi și cărți contemporane, cu tot felul de povești fantastice și fanteziste–care ne pun imaginația la încercare, și ne depășesc imaginația cea bogată. Ne-o depășeșc cu mult, ce-i drept. Puțini autori mai scriu despre trăiri din realitate, puțini mai scriu cu suflet despre viață. Puțini își lasă sufletul pe hârtie, dorind doar să scrie, să dăruiască o parte din suflet, din poveste, din viață, nepunând accent pe cât de comercială va ieși cartea la final.
Unii autori, care scriu așa cum am spus mai sus, chiar atrag atenția. Cum? Prin simplitate, originalitate, unicitate, cumințenia scrisului, care transmite atât de multe sau evidențierea sensibilității prin toți porii. Așa mi-a atras atenția Cezar Pârlog atenția, prin sensibilitate, originalitate, umorul și autoironia din scrierile sale.
Am fost foarte curioasă în privința acestei cărți înainte de a se lansa, iar motivele au fost diverse. Prima care m-a atras a fost frumusețea de copertă. Apoi m-a atras ca un magnet titlul cărții. Și dacă-s geamănă, se știe că mă arde curiozitatea ceva de speriat. Eram foarte curioasă și nerăbdătoare să o cunosc pe Andreea, să aflu cine este această Andreea și ce rol joacă în viața autorului. Cea mai mare curiozitate a mea, însă, a fost să văd ce numește autorul defect la propria carte.
Și ca să nu mai fie nici o urmă de mister în privința ”copilului autist”, ei bine…cartea aceasta nu este deloc defectă, imperfectă, ”autistă”. Ea aude și simte, simte și se trăiește, se bucură precum un copil, iar un copil, indiferent de modul cum arată sau ce face, este perfect. Cartea Life stuff transmite, trezește, emoționează.
Cum ar putea fi o carte despre viață altfel decât specială? O carte atât de sensibilă, cu trăiri atât de reale, încât mi-am dorit să îmbrățișez tatăl trist și fiica mult prea inocentă pentru a ști de ce tati e trist și de ce nu este alături de ea mereu.
O carte adevărată despre un adevăr crud și poate nemilos: despărțirea unui copil de părinte. O carte adevărată, plină de adevăruri incomode, dar care nu jenează, ci eliberează, arată o persoană fix așa cum este: veselă, tristă, plină de umor, sarcastică, umilă, însingurată.
Life stuff este viață, speranță, frumusețe și iubire, este sensibilitate, dorință și nevoi. Dorința și nevoia unui părinte despărțit de propriul copil. Dorința și nevoia acestuia de a simți copilul aproape, chiar și atunci când este departe, fizic.
După lectură am rămas cu o întrebare, chiar și după ce am citit epilogul, care mi-a răspuns oarecum la întrebarea Este cartea asta ficțiune sau descrie realitatea (autorului) în totalitate? Habar nu am care este adevărul adevărat, dar eu am ales să cred ceea ce simt. Și anume că Andreea există, iar Life stuff spune adevărul unei realități actuale.
Life stuff – viața așa cum este ea, cu bune și cu rele. Viața din spatele scenei și realitatea neștirbită pe care merită să o cunoască Andreea. Life stuff este un jurnal necenzurat pentru Andreea, este modalitatea prin care copilul are oportunitatea de a ști adevărul, de a cunoaște pe tatăl cel de care stă departe, de a ști și cealaltă versiune a poveștii și a vieții.
Cartea este jurnalul scris de tată ce trăiește departe de copilul său. Este un mod în care tatăl își poate elibera furia, așa reușește oarecum să o simtă pe micuța lui aproape – un jurnal care îi este dedicat, un dar neprețuit pentru un suflet care trăiește cu inimioara îmbibată în durerea separării – chiar dacă ea poate nu înțelege asta la cei cinci anișori și șapte luni.
Cât despre ”Învățături pentru Andreea”, lucrurile sunt si mai clare pentru mine. Jurnalul pentru Andreea poate părea a fi scris haotic și fără noimă, iar mulți dintre cei care vor citi această a doua carte scrisă de Cezar Pârlog se vor întreba unde sunt învățăturile pentru micuța Andreea? Vă spun eu că acestea există, chiar dacă nu pare. Chiar dacă nu le veți citi și nu veți vedea cuvintele scrise negru pe alb. Învățăturile pentru Deea sunt în spatele cuvintelor. Ele nu se pot vedea și citi, dar o inimă și o minte deschisă le pot simți.
De ce învățăturile pentru Andreea nu sunt adaptate pentru vârsta ei și de ce a ales autorul să le ”ascundă” printre rânduri. Asta cred că ar fi o a doua întrebare a (unui posibil) cititor, iar răspunsul pe care îl pot eu oferi, după lectură și după modul în care am perceput eu această carte, este: un copil la cinci ani nu prea știe decât de joacă și zâmbet, de râset și culoare, de iubire și bunătate. De ce să-i furi, conștient fiind, toate acestea? Pentru ce? Pentru o realitate dureroasă pe care oricum nu o percepe așa cum trebuie la vârsta asta?
Un copil trebuie să știe că stă doar cu mami, că tati o iubește și va veni să o vadă. Trebuie să știe că tati nu va fi în fiecare zi cu ea la masă. Trebuie să știe advărul, dar adaptat pentru vârsta ei. Un copil nu ar trebui să poarte pe umeri greutatea faptelor părinților, nu trebuie să fie un pion care să asigure câștigarea războiului dintre părinți. Suferă destul pentru că tati nu este. Și e de ajuns. Va avea timp să aibă griji și probleme atunci când va crește. Din acest motiv un jurnal cu învățături pe care Andreea va fi capabilă să le simtă și să le înțeleagă, să le găsească și să le pună în practică.
În această a doua carte a lui Cezar Pârlog, sensibilitatea s-a amestecat frumos cu durerea și cu umorul specific autorului. De această dată umorul a fost trist, l-am simțit mai mult ca haz de necaz.
Andreea, dacă citești aceste cuvinte, peste nişte ani, te rog să scrii și tu, să te împrietenești cu hârtia și să scrii mai mult decât două pagini într-o carte. Peste ani, vei avea atât de multe de povestit și dăruit.
Vă recomand Liffe stuff sau învățături pentru Andreea. Eu aș numi cartea Life stuff- viața din spatele vieții vizibile. Cred că ar fi un al doilea titlu potrivit, după părerea mea.
Cartea Life stuff sau învățături pentru Andreea de Cezar Pârlog a fost oferită pentru recenzie de către Editura Tracus Arte. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.
Cartea poate fi achiziționată inclusiv din librăriile online agreate
Felicitări pentru recenzie, Laura locco_smiley_10
Am citit aceasta prezentare pe nerăsuflate. Îmi place ca nu ai povestit cartea. Abia aștept sa o citesc. Felicitari Laura pentru ca ai simțit cartea în felul tău!!!!!
Interesanta prezentare. Imi doresc sa citesc cartea.
wow !felicitari laura!zic si eu ca vero imi place ca va trebui sa citesc cartea si ca ai scris cu suflet tot ce ai simtit
sensibila prezentare si mult suflet in cartile lui cezar.felicitari autorului!felicitari laura! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Multumesc, Laura; multumesc, Arci.
Multumesc, Laura, multumesc, Arci
Pare o carte interesanta, desi probabil nu este neaparat usor de citit, fiind cu totul diferita de literatura cu care ne-am obisnuit. Poate uneori ar trebui, intr-adevar, sa ne deschidem sufletele si catre astfel de scrieri, pentru a avea o alta viziune asupra lumii in care traim.
Indraznesc sa ti raspund eu, Eva: cu voia ta… Da, poate este o carte interesanta, dar asta mai putin conteaza; cert este usor de citit. Da-mi voie sa te invit la e ei citire. De va dezamagi, consimt sa dau sama..
Eva, nu e greu de citit, dar are foarte multa emotie.. Mie m-a tremurat inima de multe ori..
Felicitari Laura!Imi place mult recenzia!
Felicitari pentru recenzie! Cartea pare destul de interesanta, insa nu stiu daca e pe gustul meu.
Si iata o carte ce merita citita, impotriva defectelor de tehnoredactare.
…merita pe deplin, Iasmy…
Laura, deja sint la a doua citire a rindurilor pe care le semnezi mai sus. Foarte faine! Si onorante. Ai surprins la perfectie mesajul „ascuns”, „dezvaluit” oarecum in final. Am zis „dezvaluit”?! Si daca nu e asa, daca este o carte autobiografica, fara legatura cu o anume Andreea? Daca este exact cum este scris in ultimele 2 rinduri ale cartii, foarte gresit lipite de un tehnoredactor neinspirat la Postafata, si anume: pina la un anumit punct, aceasta poveste esre riguros adevarata.Din acel punct incolo, este si mai adevarata.” ? De fapt, cine (sa) mai stie cum e, si care o fi adevarul?!… locco_smiley_2
Cezar, doar tu stii adevarul! Eu am simtit.. Mi-am lasat sufletul sa scrie ce simte. Si asta a iesit. 🙂
Laura, Laura…
Fara vreun cuvint in plus…
Prietenii stiu de ce.
Astept urmatoarea carte, urmatoarele scrieri
Cezar, te-ai gandit că poate nu intamplator s-a facut ”greseala” de tehnoredactare? E un mesaj: Un copil trebuie iubit indiferent de defectele lui perfecte, indiferent ca e aproape sau departe, indiferent de orice.. El tot copilul tau ramane, iar tu indiferent de cum este copilul il iubesti si vei continua sa-l iubesti. Cartea asta a ta vorbeste despre acceptare! 🙂
Stii, Laura, zilele trecute, cineva, un specialist in critica literara, mi a spus chiar asa: „de fapt, acel redactor imbecil ti a facut o favoare, a incurcat itele dind complexitate textului tau, dindu i o chestie fff importanta: ambiguitate postmoderna”…
ca si in realitate: copilul autist este un geniu…
sperind alaturi de tine, Laura, ca ele vor aparea…
Laurica, ai un stil aparte de a ispiti omul. Dupa asemenea recenzie, chiar vreau sa citesc cartea. Felicitari !!!! Felicitari si autorului !
Multumesc eu, in numele autorului, Alina.
Laura are cam multa dreptate in ceea ce priveste cartea…, si ii multumim, iara.
Asteptam impresiile de dupa citire.
Cezar mi-a fost coleg de banca: il cunosc bine, prea bine. Ii cunosc emotiile, ii stiu punctele sensibile, stiu de unde inspiratia ii vine…Viata sa este un roman si sper, ca intr-o buna zi o sa il expuna publicului mare. Ma bucur pentru a doua sa carte si astept cu nerabdare o a treia si cat mai multe! Interesant la el este faptul, ca nu ai crede, ca este autorul celor doua carti fiindca linia e …intrerupta, stilul se schimba!
multumiri, Liviu!
Chiar a fost o surpriza sa te aflu.. Si.. scuze pentru intirzierea descoperirii.
Da, cu totul altceva decit Flori, fete, fite…
Si… incercam a nu dezamagi.
Cu siguranta este o carte buna. Felicitari pentru prezentare!
Mi s-a făcut dor de scrierile lui Cezar, de doza de nebunie frumoasă!
[…] „Marin Preda” şi premiul revistei „Luceafărul de dimineaţă”. A urmat în 2016 „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte iar în 2017 a publicat „volumul Electric Puzzle, la Editura […]