Recenzii carti

Hărțile prevestitoare de Michael A. Stackpole-recenzie

Hărțile prevestitoare, de Michael A. Stackpole-recenzie

Titlul original: Cartomancy

Traducere din limba engleză: Silviu Genescu

Editura: Nemira

Colecția: Nautilus fantasy

Anul apariției: 2017 (ediția a II-a)

Număr de pagini: 496

    Michael A. Stackpole s-a născut în 1957, în Wassau, Wisconsin, și este un celebru autor de romane fantasy și science fiction. În 1979 a obținut diploma de licență în istorie la Universitatea din Vermont. Începând cu 1977, a lucrat ca designer pentru diferite companii producătoare de jocuri pe calculator, colaborâd în multe producții de mare succes. A scris primul său roman fantasy în 1986,Talion: Revenant, care însă nu a fost publicat decât în 1997, deoarece s-a considerat că un volum de 175 000 de cuvinte este prea mare pentru un autor necunoscut. Începând cu 1987, a semnat trilogia Warrior, ce i-a adus consacrarea și a stat la baza unui serial de animație televizat.

    Datorită popularității sale ca autor, a fost selectat să scrie mai multe romane în seria SF Star Wars. A semnat numeroase volume ce s-au bucurat de un real succes atât în rândul publicului, cât și printre critici, dintre care amintim revoluționara serie fantasy Dragon Crown War. Cea mai recentă trilogie, Epoca  descoperirilor, reprezintă o nouă abordare neconvențională a genului fantasy, creând un univers al magiei și fantasticului unic în întregul spațiu literar.

   Anul trecut am citit ,,Atlasul secret”, primul volum al trilogiei ,,Marile descoperiri”, o carte extraordinară, a cărei continuare am așteptat-o cu nerăbdare. Am pândit ocazia de a mă delecta în voie cu ,,Hărțile prevestitoare”, căci am prevestit că va fi o experiență de neuitat. Și nu m-am înșelat.

   Cel de-al doilea volum a reprezentat o lectură și mai plăcută și mai antrenantă și mai animată. M-am aventurat printre paginile înțesate de suspans, intrigi, răsturnări de situație și am citit. M-am lăsat prins în mrejele poveștii, bucurându-mă de fiecare rând, de fiecare fir al poveștii. Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri narative, fiind relatată din mai multe perspective. Deși, pe alocuri, am întâmpinat dificultăți din cauza acestui fapt, din cauza numărului mare de personaje, nu pot să nu recunosc că este o creație complexă, bogată în trăiri, emoții, dorințe.

   Michael A. Stackpole este, fără îndoială, un artist extrem de talentat, un virtuoz al cuvântului. Lumea fantastică ce ia naștere din condeiul său este nelipsită de magie. Au trecut 737 de ani de la Urgie, de la apocalipsa ce a schimbat înfățișarea lumii odată pentru totdeauna. Imperiul a fost salvat de împărăteasa Cyrsa, cea care l-a și divizat în Nouă Principate. Au trecut secole întregi de atunci fără ca cineva să mai știe ceva despre împărăteasă, însă unii speră în adâncul sufletului lor ca aceasta își va face apariția, fără întârziere, când o altă catastrofă va avea loc. Pacea dintre principate este instabilă. Întâmplări bizare au loc. Creaturi înzestrate cu forțe magice par să apară din neant…

   În primul volum, cei doi frați, Keles și Jorim, nepoții marelui cartograf Qiro Anturasi, au plecat în două expediții distincte. Keles primise drept misiune redescoperirea Drumului mirodeniilor dinaintea Urgiei și, astfel, a ajuns prin regiuni în care magia antică își face simțită și acum prezența. A fost capturat de prințul deseian Pyrust și obligat să facă niște schimbări în capitala principatului. În cel de-al doilea volum, Keles plănuiește să fugă împreună cu prințesa Jasai cât mai departe. Nu ai nicio clipă de pierdut în această închisoare.

  ,,Jasai își trecu mâna peste pântec.

-Copilul  meu se va naște în luna Șobolanului. După aceea viața mea nu mai face nici doi bani.

– Nu cred că am nici măcar atâta răgaz, rânji Keles cu tristețe.

– Iar șansele noastre de scăpare se vor termina chiar și mai repede. Odată ce începe să se vadă sarcina, abilitățile mele de evadare se diminuează.

– Știu, dar mă gândeam la ceva, bătu el în planurile orașului. Râul Negru se va revărsa aproximativ peste șase săptămâni. Ori o să scăpăm până atunci, ori nu mai ieșim de-aici niciodată.”

   Sufletul lui Nirati Anturasi, nepoata lipsită de abilități de cartograf a lui Qiro, ajunge după moarte în Anturasixan, un tărâm creat de bunicul ei pentru ea. Un tărâm ce prinde viață, ce devine dintr-un loc fictiv parte a mapamondului. În acest loc îl întâlnește pe Nelesquin, un personaj legendar, oponentul împărătesei Cyrsa, cel care plănuiește o invazie, sprijinită de Qiro, asupra principatelor. Singurul lui vis este acela de a reuni Imperiul și de a trece la conducerea acestuia…

 

,,Refuză să admită că o iubea. Nutrea o mare afecțiune pentru ea, însă, dacă-și recunoștea iubirea, suferința pe care izbutea s-o țină sub control l-ar fi consumat. Dar, pe cât era de hotărât să nege orice urmă de dragoste, nu alungă posibilitatea de a se ajunge în cele din urmă acolo, iar pierderea sentimentului de afecțiune l-ar fi vătămat la fel de greu.”

      Jorim, aflat în timpul expediției pe vasul Lupul furtunii, descoperă de la populația amentzutl că este încarnarea unui zeu, numit Tetcomchoa, și, brusc, situația sa se complică. Prințul Pryust începe o campanie de cucerire a principatelor, ajungând până la porțile Nalenyr-ului, guvernat de mult prea vulnerabilul prinț Cyron. Acesta primește o mână de ajutor de la o persoană de la care nu s-ar fi așteptat. De la o curtezană. În tot acest timp, un vechi ordin al misticilor se pregătește pentru iminenta confruntare dintre Cyrsa și Nelesquin, dintre forțele binelui și forțele răului.

,, – Îmi îngreunezi situația.

-Nu, te ajut să-ți definești problemele, îl străpunse Anaeda Gryst cu privirea. Dacă tu crezi că nu poți face față confruntărilor ca bărbat, n-ai vrea să ți se întâmple asta ca zeu/

– Nu cred că am de ales.

– Poate că nu, admise ea și îl luă pe Shimik de lăbuță. Dar ar fi mai bine să găsești în tine răspunsul provocării, pentru că eșecul ar fi urgia urgiilor.”

   Va reuși Jorim să-și îndeplinească misiunea divină? Cine este Doamna de Jais și Jad? I se va permite lui Nelesquin să-și atingă scopul malefic? În acest război al magiei și al iscusinței de tot felul, binele va mai putea învinge încă odată răul?

   Vă invit să citiți ,,Hărțile prevestitoare”! Cu siguranță veți fi fascinați de această poveste, de personajele atent conturate, de aventurile fără de seamăn. Dacă iubiți literatura fantasy, lumile conduse de forțe supranaturale, veți adora această carte. Și orice aș spune nu ar fi de ajuns…

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Cartea a fost oferită pentru recenzie de Editura Nemira. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

Cosmin

***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago