Autori romani

Ieși din viața mea! – Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Ieși din viața mea!, de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Ieși din viața mea!

Stelian Țurlea

Editura Crime Scene Press

Anul apariției: 2015

Număr de pagini: 129

    Despre Stelian Țurlea se poate afirma, după o singură lectură a unei cărți semnate de acesta, că este un scriitor excelent, și nu doar prin prisma experienței, ci și prin abordarea mai multor genuri de scriere, a viziunii realiste și relatarea poveștilor din perspectiva unor personaje care reușesc cu ușurință să atragă cititorul.

    „Ieși din viața mea!” este una dintre cărțile autorului care trezește simțurile prin vocea unor personaje feminine, o transpunere a unor fapte desprinse din cotidian care nu încetează să emoționeze. Prezența masculină a lui Stelian Țurlea este împletită cu măiestrie în acțiunea ce pune în prim plan viețile a patru femei, reușind să introducă totodată și elementele de suspans, mister și investigație care îi sunt caracteristice. În ciuda faptului că povestea nu se întinde pe un număr mare de pagini, aceasta este bogată și nu se simte nevoia de mai mult; autorul reușește să înglobeze într-un cadru restrâns un număr consistent de frământări și drame care creează o experiență reală, dură.

    Construcția cărții plasează punctul de interes, culminant, în prolog, însă fără toate datele care au condus la acel eveniment, intriga se arată plină de un suspans aparte, iar odată cu descoperirea personajelor resimți tragicul cu o putere neașteptată. Autorul insuflă poate în prezența personajelor feminine o energie care, venind din partea unui bărbat, impresionează. Cu o încărcătură culeasă din criza timpurilor actuale, a diferitelor tipologii de oameni și stările contrastante iscate de boală, stres cotidian, vicii, dramaticul poveștii este unul sensibil.

   „Ieși din viața mea!” este despre intersectarea unor drumuri, începuturi dar și finaluri de viață. Denisa, Tabita, Angela și Claudette sunt bune prietene încă din școală. Cele patru tinere femei au visuri, idealuri, dorințe, care în vremuri străbătute de criză nu li se împlinesc întocmai.

Denisa e convinsă că toate patru au rămas prietene pentru că au o disponibilitate totală de a se asculta și nu se bombardează cu observații usturătoare care le-ar face să le treacă cheful să se mai vadă. Deși după un pahar de vin nu-și ascund limbile ascuțite.”[/quote_box_center]

   Denisa este „copila” grupului, cea mai inocentă dintre prietene, însă copilăria ei ascunde traume și momente de rebeliune. Când într-o excursie la munte, Denisa, Tabita, Angela și Claudette, îi întâlnesc pe Alex și Andrei, soarta fiecăruia va fi marcată într-un fel sau altul.

[quote_box_center]

„O cerere în căsătorie neașteptată. Nu se gândise niciodată că așa se vor petrece lucrurile, deși își imaginase de nenumărate ori cum o să se îndrăgostească de un bărbat și cum o să-i cadă el la picioare și o să vrea să fie a lui și or să facă o nuntă cu sute de invitați care o vor conduce la caleașca alunecând ca-n basme prin mijlocul Bucureștilor. Orașul pe care nu-l cunoștea.

Nimic din toate astea nu s-a-ntâmplat, nici caleașcă, nici sute de invitați, doar o mână de oameni, iar ei nu-i săreau în ochi decât Claudette, Angela și Tabita, roșii de emoție în rochiile lor de mătase roșie, lila și verde praz, lungi până la glezne, cu decolteuri generoase, decupate din revistele glossy.”

   Concentrată mai mult pe întâmplările din viața Denisei, povestea se derulează implicând și perspectiva celorlalte personaje, fiecare având atribuit un capitol. De la relații periculoase, la a se complăcea sau la abuz, de la singurătate, la viața conjugală sau familie, de la pasiuni, la sacrificii sau neîmpliniri, protagoniștii cărții nu au parte de clipe liniștite. Iar dezastrul ce se abate asupra Denisei, în principiu, este poate cea mai crudă ironie a sorții.

Explozia mașinii care a luat foc în râpă a cutremurat toată valea. Femeia care servea la barul bodegii de la marginea drumului a ieșit înspăimântată să vadă ce se întâmplă. S-au repezit în urma ei, împleticindu-se ușor, cei doi mușterii care trăncăniseră până atunci cu berile în față. Pe buza râpei ședea, căzută în genunchi, tânăra care ieșise mai devreme val-vârtej din bodegă, cu lacrimile curgându-i șiroaie și urlând din toți rărunchii.”

   Stelian Țurlea știe unde să puncteze pentru a atrage atenția și pentru a o îndrepta spre lucruri care marchează societatea. Scriitura este nepretențioasă, dar estetică, actuală și de impact, un stil care nu te plictisește, te ține antrenat prin implicarea atâtor scene care vibrează și atacă empatia, accentuând un suspans bine clădit și neprevăzut. „Ieși din viața mea!” pe cât este de rapid lecturată, cu atât mai mult surprinde prin mesaje, compoziție, garantând o experiență plăcută.

Despre autor

   Stelian Țurlea a urmat studii de filologie și filosofie, la București, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă, a condus, după 1989, revistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. A lucrat la ProTv ca director editorial, din 2000 este și editor senior al „Ziarului de duminică”.

   Este autor a douăzeci de romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.

   A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociației Scriitorilor din București (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011).

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Autori români

Alice Dinu

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago