Recenzii carti

În orchestra de la Auschwitz. Secretul mamei mele –  Jean-Jacques Felstein – recenzie

În orchestra de la Auschwitz. Secretul mamei mele –  Jean-Jacques Felstein – recenzie

Titlul: În orchestra de la Auschwitz. Secretul mamei mele.

Autor: Jean-Jacques Felstein

Editura: Meteor Press

Anul apariției: 2024

Nr. de pagini: 240

Colecția: Biografii, Istorie

Plecat într-o lungă călătorie pentru a cunoaște supraviețuitoarele orchestrei de la Auschwitz-Birkenau, Felstein ne oferă o listă detailată a componentelor acesteia, începând de la dirijoarele și violonistele și terminând cu acordeonistele sau chitaristele. De asemeni, grație reconstituirii lui Felstein, știm astăzi că la Auschwitz-Birkenau se cânta Rossini, Strauss, Berlioz, Dvorak, Chopin, Verdi sau Puccin. ….autorul ne poate pune la dispoziție și o excepțională descriere a vieții (și morții) de zi cu zi în cel mai îngrozitor lagăr de anihilare din istorie…

  Momentul când decid să citesc relatări, pagini din biografia supraviețuitorilor de la Holocaust, mă pregătesc moral pentru ce urmează, impactul fiind de fiecare dată puternic și sfâșietor. Cred că toți încercăm aceste sentimente, și mai cred că informațiile deținute de aceste pagini de istorie trebuie să ajungă la fiecare dintre noi, indiferent de dificultatea parcursului acestora. Cunoscând trecutul putem schimba viitorul, îl putem face mai bun, fără să repetăm greșelile făcute, doar învățând din ele, atât cât se poate.

 În paginile acestei cărți, autorul ne prezintă o căutare a sinelui prin încercarea de a afla și înțelege suferințele prin care a trecut mama sa în locul cel mai cumplit din lume, acolo unde moartea era pe ordinea fiecărei zile. Dialogul terapeutic creionat astfel, este impresionant, dezvăluind profunzimea unor sentimente și trăiri datorate, în principal, traumei generaționale, denumire dată de psihiatrii pentru suferința pe care o putem moșteni, psihic vorbind, de la părinți. La finalul acestui proces de autocunoaștere, Felstein ne prezintă situația astfel:

Înțelegerea intelectuală a experienței lagărelor m-a ajutat să găsesc un răspuns la întrebarea crucială, la întrebarea de căpătâi pe care o punem de obicei părinților: “Cine sunt eu?” Răspunsul cu care am trăit mult timp, prea mult timp, era mereu același: “Vin de la Auschwitz, povestea mea a început acolo, viața mea s-a țesut acolo, personalitatea mea s-a construit acolo și originea mea rămâne acolo.”

 Faptul că mama sa a păstrat tăcerea despre perioada cea mai marcantă din viața ei, autorul aflând despre această etapă de la o rudă, la 15 ani după moartea acesteia, are un impact puternic care ii schimbă multe convingeri personale. Nu înțelege de ce această tăcere și mult timp, nu poate să accepte trista realitate. În consecință, va face toate demersurile necesare pentru a desluși misterul acesteia și ce poveste se ascunde în supraviețuirea acelor agonizante vremuri. De unde această putere pe care nu pare să o mai aibă ulterior în relațiile cu ceilalți, dar mai ales cu familia?

Rolul acestei stranii orchestre – care cânta Brahms lângă camerele de gazare unde erau exterminați zilnic mii de evrei, cu vioriile acoperite de cenușa umană împrăștiată de coșurile de fum ale crematoriilor…

  Capitolele următoare aduc în atenția cititorului poveștile de viață ale supraviețuitoarelor care au făcut parte din orchestră, cele care au cunoscut-o și îndrăgit-o pe mama lui, Elsa.

 Ajutor oferit de Elsa în aceea perioada, amintirile lăsate celorlalte femei, îl permite autorului să realizeze portretul complet al mamei sale. Povestea formării “trioului belgian”, cea a Almei, dirijoare a orchestrei, singura care reușea să le ridice când căderea părea iminentă, alungând din mintea lor spectacolul groazei cotidiene, povestea plină de durere și neputință a Helenei, drama vieții  Violettei și multe altele sunt prezentate cu multă considerație în cele ce urmează. Fiecare poveste denotă curajul acestor femei, lupta dusă de acestea în circumstanțe lipsite de umanitate și respect pentru viață, lupta pe care, în final, au câștigat-o. Cum a fost posibil, cum au reușit să supraviețuiască fiecărei zile, aflați citind aceste impresionante rânduri, această odă adusă lor, femeilor din orchestra de la Auschwitz.

   Recomand această impresionantă radiografie a sufletului uman, această luptă pentru supraviețuire în perioada cea mai neagră a istoriei. 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

Iliuta Raduti

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago