Autori romani

Interpolul transmite: arestați-l! – de Haralamb Zincă – Editura Publisol – recenzie

Interpolul transmite: arestați-l! – de Haralamb Zincă – Editura Publisol – recenzie

Interpolul transmite: arestați-l! 

Haralamb Zincă

Editura: Publisol

Serie de autor
Anul apariției: 1993, 2021
Număr pagini: 251
Gen: Polițist, Spionaj
Cotație Goodreads: 3,36

  „Interpolul transmite: arestați-l!” este continuarea romanului „Suspecta moarte a lui Mario Campanella”. 

  Dacă acesta se termina cam în coadă de pește, lăsându-ne cu multe incertitudini și nelămuriri, continuarea sa ne aduce răspunsul la multe întrebări, cum ar fi: „Cine este, de fapt, misteriosul om de afaceri Mario Campanella?”; „Cine este colonelul Crăciun, de care ne ciocnim la fiecare pas?”; „Ce rol au aceste personaje în desfășurarea acțiunii?”.

  Ne reîntâlnim cu locotenentul-major Mircea Dabu, din romanul precedent, cu modul de operare al țigărilor otrăvite, precum și cu un subiect destul de precoce pentru acele vremuri, traficul de droguri.

„totul face parte din una și aceeași afacere… o afacere cu droguri. Prima rețea de mare anvergură din România.”

„Organizarea în România nu numai a unor itinerare de penetrare a stupefiantelor către Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Rusia, ci și a unei piețe de traficare a drogurilor, apoi crearea unor laboratoare de prelucrare a cocainei.”

  În România proaspăt ieșită de sub dictatură, libertatea vine cu prețul haosului, al unei dezorganizări generale în structurile statului, al unei criminalități în continuă creștere. Autoritățile se confruntă cu probleme nemaiîntâlnite până atunci; dacă până la momentul Revoluției, lucrurile erau clare, perioada de tranziție a anilor 1990 aduce cu sine situații fără precedent și derutante: trafic de droguri, prostituție, crimă, jafuri.

El a studiat terenul, starea infracțională de după revoluție, vidul creat în siguranța statului după prăbușirea Securității, a mai studiat și căderea psihică a cadrelor de poliție. A acționat și acționează cu îndrăzneală, deoarece și miza pusă în joc e de zeci de milioane de dolari.”

  Așa-zisul colonel Crăciun, șeful unui serviciu secret fals al țării noastre, atrage în cursă anumite persoane, convinse că aduc un serviciu patriei. Cine este personajul și care scopul său?

  Locotenentul-major Mircea Dabu încearcă să pună cap la cap toate indiciile și să ne conducă spre rezolvarea cazului început în „Suspecta moarte a lui Mario Campanella”, ajutat fiind de plutonierul Avasilichii sau nea Tudorică, un om simplu, cu principii.

Tot ce vă tot spune este că enigmele se rezolvă la final, iar revelațiile sunt neașteptate.

  Două lucruri îmi plac în mod deosebit la romanele lui Haralamb Zincă: umorul și felul în care știe să ne introducă în atmosfera specifică…

„Te-a căutat duduia Antoanela și, dacă tot a dat de mine, mi-a cerut părerea, să ia de bărbat un polițist sau nu? Bineînțeles, am sfătuit-o să nu ia, să nu se bage la jug.

– Nea Tudorică! mă bosumflu eu.

– Mi-a cerut un sfat, i l-am dat. Ce i-am zis? Că în noaptea asta, cu siguranță n-o să dormi în patul tău. Ce, nu-i adevărat? Pe urmă… A, da, a telefonat un alt detectiv particular. Își aruncă ochii pe o hârtiuță și silabisește: Poa-rou… Domnul Poarou ți-a lăsat un mesaj: să nu-l cauți, că n-o să dai de dânsul nici cu Interpolul. O să te caute dumnealui de dimineață.”

„Dacă am să-ți transmit ceva și nu te găsesc, să las mesajul plutonierului tău?

– Chiar te rog. Însă fără Pinchertonescu sau Poarou. Spune-ți numele, ce dracu’!”

„Medicul mă privește înveselit.

– Îl iau cu mine. Ce-mi dai să ți-l pun pe picioare?

– Onorul întregii noastre unități…

– Ei, atunci merită să mă apuc de lucru, mă ia și el peste picior.”

Despre autor:

  Haralamb Zincă (1923-2008), pe numele său real Hary Isac Zilberman, este autorul a peste 50 de romane polițiste și de spionaj, considerat părintele literaturii de gen din România, „Sfârșitul spionului fantomă” fiind prima carte de spionaj scrisă de un autor român, iar „O crimă aproape perfectă”, prima carte polițistă.

  A fost unul dintre cei mai vânduți scriitori ai epocii sale, tirajele epuizându-se în câteva zile. De asemenea, anchetatorii profesioniști îi cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale.

  Pseudonimul „Haralamb Zincă”, pe care îl știm cu toții, i-a fost dat întâmplător, de către Miron Radu Paraschivescu, care în calitate de director al unei publicații, nu i-a înțeles scrisul și i-a semnat articolul „Haralamb Zincă”.

A fost distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru cartea-document „Și a fost ora H” și cu Premiul Uniunii Scriitorilor.

  Alte cărți: „Moartea vine pe bandă de magnetofon” , „Ochii doctorului King”, „Soarele a murit în zori”, „Un glonte pentru rezident”  , „Mapa cenușie” , „Suspecta moarte a lui Mario Campanella” , „Moartea m-a bătut pe umăr”, „Dragul meu Sherlock Holmes”  – recenziile aici

Carte disponibilă pe site-ul Publisol

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago