Interviu altfel cu Doina Roman

Interviu altfel cu Doina Roman

„Personajele Doinei Roman sunt naturale. Replicile, acţiunile, interacţiunile dintre acestea nu lasă a se ghici nicio forţare, în afară dramatismului reclamat de către naraţiunea însăşi.

A debuta cu un fantasy în România, în 2014, pare a fi un demers riscant luând în considerare piaţă în continuă descreştere a acestei specii literare, însă Pragul Doinei Roman poate reuşi. Are toate ingredientele unui fantasy autentic, piperat, în care dragostea şi ura, realul şi irealul, posibilul şi imposibilul, umanul şi animalul se îmbină într-o poveste ireproşabilă, ludic-vizionară şi lucid-intelectuală deopotrivă, sensibilă şi neprognozabila, în care destine şi false proiecţii ale acelor destine se împletesc într-o ţesătură narativă de excepţie.“ – Cosmin Perţa

1.Povesteşte-ne o amintire din copilărie care te-a emoţionat sau te-a marcat în vreun fel.

Mi-am folosit deja amintiri din copilărie pentru a-mi scrie romanul. Sigur, nu vreți să mă repet?! Dar, ca să nu spuneți că nu intru în joc, vedeți în volumul întâi din Pragul, grădina lui Crius sau, mai încolo, jocul cu mingea între două fete și un băiat…

2. Cum s-a integrat adolescentă în liceu, cum a fost prima întâlnire, dar primul sărut?

Am fost foarte bună la carte și, de asemenea, foarte bună la sport. De obicei, de la fete se aștepta să fie sau-sau. Așa că am citit foarte mult în timpul liceului, dacă mă înțelegeți… Iar de la prima întâlnire… Se pune și cea de la care am fugit sărind gardul din spatele școlii?

3. Ce vise aveai ca adolescentă şi dacă s-au împlinit sau nu?

Eram mai degrabă curioasă decât visătoare. Nu cred că m-am schimbat. Dacă mă interesează să fac un lucru, indiferent cât durează, îl fac sau îl obțin. Deci, în cea mai mare parte, da.

4. Cum vezi viaţa alături de un partener şi ce-ţi doreşti de la o relaţie?

Dacă ați ajuns deja parteneri înseamnă că mai trebuie să rezistați la proba timpului. O relație trebuie să reziste la proba timpului. Comunicarea între parteneri ajută mai mult decât romantismul, sexul torid, gusturile comune. Comunicarea și același simț al umorului sunt esențiale.

5. Ce crezi că ar trebui mamele să le împărtăşească copiilor la adolescenţă?

Dacă încă se află lângă copiii lor, trebuie să nu înceteze să comunice cu ei. Ceea ce înseamnă să și asculte… În fine, asta se potrivește pentru indiferent ce vârstă au protagoniștii.

6. Ce alte pasiuni mai ai în afară de scris?

Îmi petrec timpul liber cu prietenii, fie în excursii de două-trei zile, fie profitând de ce un oraș mare ca Bucureștiul, are de oferit. Nimeni nu se plictisește, dacă are prieteni cu aceleași gusturi, capacități și disponibilități.

Mulţumesc Doina Roman, că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări mai.. ..altfel! Arci!

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago