Pragul de Doina Roman–Editura Tracus Arte

Pragul de Doina Roman–Editura Tracus Arte

pragul de Doina Roman

Pragul de Doina Roman-recenzie

Editura: Tracus Arte
Anul apariţiei: 2014
Nr. de pagini: 284
Gen: Fantasy, SF

Personajele Doinei Roman sunt naturale. Replicile, acțiunile, interacțiunile dintre acestea nu lasă a se ghici nicio forţare, în afara dramatismului reclamat de către naraţiunea însăşi.
A debuta cu un fantasy în România, în 2014, pare a fi un demers riscant luând în considerare piața în continuă descreștere a acestei specii literare, însă Pragul Doinei Roman poate reuși. Are toate ingredientele unui fantasy autentic, piperat, în care dragostea şi ura, realul şi irealul, posibilul şi imposibilul, umanul şi animalul se îmbină într-o poveste ireproşabilă, ludic-vizionară şi lucid-intelectuală deopotrivă, sensibilă şi neprognozabilă, în care destine şi false proiecţii ale acelor destine se împletesc într-o ţesătură narativă de excepţie.” Cosmin Perța

   Nu știu sigur dacă acest roman de debut al autoarei Doina Roman este un fantasy sau SF, însă în mod cert a reușit să mă surprindă într-un mod neașteptat de plăcut. “Pragul“ este o poveste care captivează, cu personaje minunate, acțiune foarte alertă, clipe tensionate care se întrepătrund cu momente destul de înduioșătoare, scene de sex descrise destul de explicit și nu în ultimul rând, replici amuzante.
Având în vedere că autoarea omite să spună locul și timpul desfășurării acțiunii, m-am simțit puțin derutată, neștiind dacă am de-a face cu o lume desprinsă parcă din epoca medievală (greșit spus, dar alt cuvânt nu găsesc pe moment) sau dacă nu cumva totul se petrece undeva în viitor. Cert este faptul că avem de-a face cu o lume destul de ciudată, populată de o serie de rase sau clanuri (krabori, uri, velstigi, tărcati, legionari, civili, oreade-culegătoare de emoții, krâci, mentori, colectori etc), ființele își folosesc sentimentele pe post de monedă de schimb, Liga și Alianța sunt într-un permanent conflict, iar toate sentimentele pure sunt ținute într-o Casetă. De fapt, întreaga acțiune se învârte în jurul acestei Casete.

  Acțiunea romanului începe cu momentul în care un hoț pe nume Pisică se gândește cum să fure geanta deținută de două femei care tocmai au pătruns într-un bar. Nici prin cap nu-i trece că în geantă se află Caseta cu sentimente pure, nici că una dintre femei (Kat) este o Katenă din neamul krabor, un receptor cu darul de a anticipa tot ce se va petrece cu o jumătate de oră înainte, iar cealaltă este o Civilă vindecătoare (Lia), singura ființă care poate deschide Caseta.
Pisică profită de faptul că pe terasă își face apariția un bărbat extrem de frumos care distrage atenția celor două femei și fură geanta. Kat și Lia, împreună cu frumosul necunoscut (Algar, un fost legionar lipsit de sentimente) îl prind din urmă pe Pisică, dar acesta reușise să plaseze geanta unui tărcat care trebuia să o ducă la Lacul negru. Algar, cel pe care femeile îl cred iscoada Ligii reușește să găsească geanta, dar din păcate se constată că este un fals grosier.
Singura ființă care ar putea să o ajute pe Kat să recupereze geanta este Crius, unchiul ei, conducătorul clanului krabor. Se știe doar că bărbații din neamul krabor erau majoritatea copoi din tată în fiu și descopereau ușor tot ce mișcă în teritoriul lor. Dar de ce oare Lia refuză să-l întâlnească pe bărbat? Kat este intrigată de reacția celeilalte femei. Să fi avut cei doi o relație cu toate că Crius este însurat și încă cu o femeie gardian?

Femeia era ca un gardian! Dar chiar un Gardian era. Nevestele din neamul krabor erau majoritatea Gardieni. Nu scăpai de ele decât mort. Dar aveau ele ceva cu care te obișnuiai până la urmă. Aveau un dar de a manipula, de a se face utile, de a se băga în cele mai bune combinații..că erai mâncat. Te mâncau încetul cu încetul până nu mai aveai voință…până când voința ta era voința lor.
Un krabor însurat cu un Gardian era perechea cea mai de temut.
Nu se mai despărțeau decât morți. Ea îl mânca de viu cu mare plăcere și el se lăsa cu mare plăcere mâncat. Sau invers!”

   Kat a ghicit bine! Lia și Crius s-au cunoscut în urmă cum an. La acea vreme tocmai se finalizase proiectul pentru Casetă, iar Lia fusese desemnată purtătoarea ei, tocmai pentru că a fost singura care a trecut toate testele impuse de Agenție, singura care a putut hrăni Caseta. Dar între timp fata dispăruse, iar Crius a primit ordinul să o găsească. De ce? Pentru că fără Crius, Lia nu era decât o purtătoare a Genții. Nu o putea deschide decât cu ajutorul bărbatului, el fiind cheia.

  După o zi întreagă de căutări, Crius a reușit să dea peste Lia, dar în loc să plece imediat spre Centrul de Pregătire, cei doi ajung să petreacă o noapte împreună. Inițial Crius s-a simțit flatat de interesul pe care Lia îl avea față de el, dar nu avea nevoie de dureri de cap, așa că se hotărâse să încerce cu tact să scape de ea, dar …

Lia se zbătea să-l sărute, și nu-i găsea gura și buzele, încerca să-și elibereze mâinile să ajungă la el, să-l pipăie să-l simtă să-l guste și să-i culeagă cu limba boabele de sudoare de pe umeri. Era contopită cu el… îl simțea peste tot atât de viu și de dureros…o legase de mâini și făcea dragoste cu ea fierbinte, clocotindu-i sângele la foc mic.”

  Numai că în acea noapte s-a întâmplat ceva anume care l-a făcut pe Crius să-și de-a seama că Lia nu este doar purtătoarea Genții, ci și o Vindecătoare și putea să moară din asta. După șase, șapte vindecări, orice vindecătoare murea în chinuri greu de imaginat. Nimeni nu trebuie să îi prindă împreună, așa că bărbatul preferă să se despartă de fată.

“…sunt păzitorul tău Lia, și pentru că în Caseta aia e o parte din sufletul meu. Pentru că tu ții în viață o parte din sufletul meu. și dacă tu mori, nu o să mai poată fi hrănită bucata aia care este la tine.”

  Însă Crius habar nu avea că cineva a manipulat întreaga situație prin care el și Lia aveau să se îndrăgostească!

“ … faptul că s-a îndrăgostit de Crius și a dorit atât de mult să plece în misiunea asta nu e un câștig pentru ea. O să piardă timp și sentimente pe care nu o să le mai recupereze niciodată. Din capul locului e ca și moartă și îngropată, un biet miel dus la tăiere. Şi nici măcar nu știe că toți ne-am dorit acest lucru…o relație imposibilă care să ne asigure deschiderea Casetei.”
Da, sunt o jigodie cu o mie de fețe, dar tot ce fac e să perfecționez arma asta până la sfârșitul păcii și să mă asigur că nu o să fim robi până la sfârșitul vieții. E singura noastră șansă. Deja jumătate din clanuri au devenit săraci lipiți pământului și nu mai au decât câteva sentimente, o duc de pe o zi pe alta…Sunt în stare de orice. Chiar să-mi vând sufletul dacă e cazul să înving și să țin echilibrul ăsta fragil între clanuri, Ligă și Părintele Agenției.”

  Dar să revenim în prezent, la încercările celor patru protagoniști – Kat, Algar, Crius și Lia – de a recupera Geanta. Ajunși la Lacul negru, aceștia dau peste Pisică și Blatist, dar și peste câțiva legionari, toți dornici să pună mâna pe Geantă. Din păcate sunt nevoiți să fugă și ajung să se ascundă într-un bordel-cabaret! Iar aici, proprietăreasa Mira îi pune la muncă: Kat la bar, Algar să facă masaj, iar Lia la contabilitate. La bordel se vor întâmplă destule evenimente interesante, spiritele se încing, iar cele două cupluri, Kat- Algar, Crius- Lia au parte de multă pasiune!

  Însă la bordel are loc o razie, iar Crius este arestat de către uri. În loc ca Lia, Kat și Algar să se ascundă, ei se hotărăsc să plece după Crius. Reușesc sau nu să-l salveze pe acesta de uri și oreade? Cine complotează împotriva lor? Ce se va întâmpla atunci când Caseta se va deschide? Am povestit în linii mari câteva dintre evenimentele din carte. Nu vă rămâne decât să descoperiți singuri răspunsul la fiecare întrebare.

 

Editura Tracus Arte

Cartea  Pragul de Doina Roman fost oferită pentru recenzie de către Editura Tracus Arte. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Cartea poate fi achiziționată din librăriile online

Autor: Alina
Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

13 COMMENTS

  1. Alina, super Recenzie!!! Imi place si ceea ce ai povestit, asa ca am trecut cartea pe lista, pare si pe gustul meu!

  2. Prima carte fantasy pe care am citit-o e Ultimul Voking -Oana Arion si care ma surpribs placut. Se pare ca imi place si prezentarea acestei carti Alina
    Bravo

  3. O recenzie super incitanta si interesanta. Mi-a placut enorm! Sper sa am ocazia cândva sa citesc aceasta carte.

  4. Felicitari pentru recenzie Alina. Ma bucur sa vad ca incepem sa apreciem din ce in ce mai mult cartile scrise de autori romani.

  5. Felicitari pentru recenzie! Este fantastica asa cum ne-ai obisnuit deja! locco_smiley_10 locco_smiley_37

  6. Vazusem si zilele trecute postarea, dar n-am apucat sa las comentariu, se pare… Foarte tentanta recenzia ta, Alina… din ce in ce mai multi scriitori romani pe piata cu carti laudate, bravo!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.