Interviuri

Interviu cu autorul Dan Bițuică – Literpress Publishing

Interviu cu autorul Dan Bițuică – Literpress Publishing

Interviuri autori LiterPress

   Interviu cu autorul Dan Bițuică – autori români.

,,De când am început să înțeleg ce este cartea, practic „m-am infestat de acest microb” atât de benefic. La vârsta de 10 ani, pe când citeam Rob Roy, pe scările mozaicate ale casei bunicilor din Breaza, atunci am făcut un legământ cu literatura. Mi-am făgăduit ca, în momentul în care am să cresc, să scriu o carte ca alții să mă citească și pe mine. O perioadă lungă de așteptare… mai precis 42 de ani, și am reușit să-mi împlinesc visul. Am debutat pe 8 septembrie 2020 la editura Eikon cu romanul Grilajul din fereastră și a urmat Cântecul lacului la Editura Literpress Publishing.,,

1. Care este cea mai mare satisfacție a unui autor?

   D.B : În opinia mea, un autor are cea mai mare satisfacție atunci când cartea pe care a scris-o este citită de oameni din toate categoriile sociale sau, cel puțin, aproape toate. Mai cred că nu volumul de vânzare este un etalon al valorii unei cărți. Acum totul se rezumă la reclamă, la promovare, pentru care se cheltuie enorm, însă asta nu face o carte mai bună.

2. În opinia ta există diferențe între autor și scriitor? Ce înseamnă autor și ce înseamnă scriitor? Sau nu există nicio diferență?

   Dan Bițuică: Pentru mine, există diferență între cele două titulaturi. De exemplu, dacă scrii un articol la un ziar sau pe blog, eu cred că acela este autor. Când vine vorba despre scriitor, lucrurile stau cu totul diferit. Pentru mine, scriitorul este acela care scrie conștient că lasă fărâme din sufleul său între rândurile creației sale.

3. Câteva cuvinte despre cărțile tale

Dan Bițuică: Cărțile mele sunt cărți pe care, dacă cineva începe să le citească, sigur nu le va mai putea lăsa din mână. Sunt cărți cu acțiuni care se succed cu o viteză de care cititorul va fi atras.

4. De ce ai ales titlul Cântecul lacului? O carte foarte bună, care mi-a plăcut.  De ce ai ales ca acțiunea să se petreacă pe alte meleaguri și nu în România?

   Dan Bițuică:  Credibil sau nu, întâi am ales titlul în jurul căruia am țesut acțiunea. Mi s-a părut un titlu cu rezonanță.  În viziunea mea, orice lac are misterul său, o taină neștiută de nimeni. Dacă ai posibilitatea să stai seara pe malul unui lac imaginar sau nu, vei auzi acel soi de cântec pe care l-am auzit eu când m-am gândit la acest titlu. Am ales ca povestea să se desfășoare pe alte meleaguri, deoarece la noi nu se pot împleti asemenea întâmplări și, ca să fiu cinstit, mi-am dorit ca acest roman să prindă și în alte țări.

5. După ce ai terminat de scris un manuscris îl analizezi și rescrii sau îl lași așa cum a ieșit și nu te mai întorci asupra lui?

   Dan Bițuică: După ce termin un manuscris, urmează cititul, corectatul, stilizatul, apoi, iar recitit și analizat, adăugat sau șters. Important este să-l ascult citit.

6. Cum îți evaluezi manuscrisele? Cu ochiul cititorului, al criticului sau al autorului?

 Dan Bițuică: Le evaluez din toate perspectivele, dar mai ales cu ochiul cititorului, deoarece eu consider că este singurul care poate da valoare unui roman.

7. Au existat momente în timpul scrierii care te-au făcut să râzi, să plângi, ți-au revenit în minte amintiri, etc?

   Dan Bițuică: Da! Am plâns mai mult decât am râs, am retrăit niște sentimente unice, iar asta m-a făcut să mă simt împlinit și mai puternic.

   8. Atunci când scrii te folosești de documentare, povești auzite sau totul este numai imaginație fără nicio cercetare?

  D.B: Nu fac cercetări amănunțite, doar câteva imagini și detalii despre locurile unde plasez acțiunea. Cât despre povești auzite, nici nu poate fi vorba, mă bazez doar pe imaginație.

9. Premiile literare – ce părere ai despre ele? Influențează cititorul? Sunt oneste?

   Dan Bițuică: Nu vreau să fiu răutăcios, dar nu consider că aceste premii sunt toate oneste. Aici trebuie să dezvolt puțin: dacă un juriu apreciază o scriitură ca fiind cea mai cea nu înseamnă că și stăpânul nostru, CITITORUL, este neapărat de acord cu ei. De exemplu, dacă eu aș scrie o poveste în care aș folosi multe neologisme, cu o acțiune încâlcită, greu de înțeles, probabil că ar fi apreciată de oamenii care împart premiile, însă eu nu la inima lor țintesc să ajung; ei sunt câțiva!

10. În culisele lumii literare există preconcepții în legătură cu  genurile literare: romance, fantasy, thriller, erotic, young adult. Crezi că reprezintă literatura și sunt demne de critica literară?

  Dan Bițuică: Tot ce reprezintă scris artistic înseamnă  literatură și toate genurile sunt demne de critici. Consider că ar fi o discriminare să fie altfel și nu aș putea judeca un om după genul literar pe care-l iubește.

11. Există elemente pe care le aduci voit în romanele tale? Adică: ambiguitate, ironie, descrieri la obiect fără să detaliezi, etc. Dacă da, nu te temi că cititorii nu vor înțelege?

   Dan Bițuică: Ca să fiu sincer, încerc să evit aceste elemente pe care le înlocuiesc cu mister, cu multă acțiune și chiar dramatism, încerc să am o descriere aerisită, dar suficientă, încât cititorul să nu facă eforturi mari să vizualizeze contextul.

12. Făcând o analiză a literaturii care se scrie acum, peste tot în lume – ai rezerve? Sau ești entuziasmat?

   Dan Bițuică: Îmi place cum se scrie, sunt mulțumit de literatura de astăzi care s-a aliniat vremilor. Literatura s-a adaptat, scriitura este mai alertă, mai la obiect și s-a renunțat la detaliile frumoase – ce-i drept – dar, uneori, inutile.

13. Nu am să te întreb despre piața de carte din România. Dar aș fi curioasă să știu cum ar vrea autorul Dan Bițuică să fie piața de carte autohtonă? Ce lipsește? Sau poate nu lipsește nimic. Care sunt așteptările tale? Au fost depășite sau nici măcar atinse?

   Dan Bițuică: Din acest punct de vedere, sunt foarte dezamăgit. Ca să fiu mai explicit, autorii români sunt dați la o parte, în detrimentul scriitorilor necunoscuți din străinătate. Este adevărat și faptul că mulți scriitori autohtoni au dezamăgit, dar vina nu este numai a lor, în totalitate. Editurile care au tipărit aceste cărți se fac și ele vinovate de acest mers defectuos al vânzărilor de carte românească.

14. Este greu pentru un autor român să se impună, să se facă cunoscut, publicat, în străinătate? Dar în România?

Dan Bițuică: Dacă în România este foarte greu, când vine vorba despre străinătate, aici devine aproape imposibil.

15. Ce hobby-uri are Dan Bițuică

   Dan Bițuică: Scrisul este pe primul loc, apoi urmează cititul, iar meciurile de  fotbal urmărite din tribună completează panoplia modestă a hobby-urilor mele, dar cu atât de multe satifacții sufletești, încât nu mai există loc și pentru altceva.

16. Câțiva scriitori pe care îi admiri.

Dan Bițuică: Stephen King, Frank Herbert, Robert Jordan, Dan Brown, Igor Bergler, Nelson DeMille, John Grisham, Wilbur Smith,  Blake Crouch și lista ar  putea fi mult mai lungă…

17. Unde se găsesc cărțile tale?

Dan Bițuică: Cititorii doritori îmi pot găsi romanele pe E-mag, Cărturești și în librăria virtuală LiterPressPublishing.

Mulțumesc pentru interviu, Dan! Succes!

Interviuri autori români

Interviu cu autorul Dan Bițuică – Literaturapetocuri – Literpress

Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago