Recenzii carti

Joci negru, câștigă roșu de Eric Knight – Editura Vivaldi – review

Joci negru, câștigă roșu, de Eric Knight – Editura Vivaldi – review

Joci negru, câștigă roșu

You Play The Black And The Red Comes Up, (written as: Richard Hallas) (1940)

Eric Knight

Editura Vivaldi

Traducere: Alexandru Nicolau

Număr pagini: 174

review recenzie

2 steluţe ♦ ♦

   Joci negru câștigă roșu de Eric Knight un roman bizar.

   Un roman bizar. ,,Joci negru, câștigă roșu” este a doua cartea scrisă de autor, în anul 1940, prima lucrare fiind ,,Song on your bugies’’, în 1936. Această carte pare ca şi cum ar fi fost o ciornă, pentru că în 1942 scrie o capodoperă literară ,,Mai presus de toate’’ (This Above All), iar în 1943 dă lovitura cu celebrul roman ,,Lassie come home’’, care ajunge în scurt timp un bestseller de succes. ,,Joci negru, câștigă roșu” mi s-a părut a fi o schiță scenografică a unui roman în lucru, ca și cum scriitorul și-a scris ideile să nu le uite (poate chiar a fost gândit ca un scenariu). Nu am rezonat cu acest stil adoptat de Eric Knight. Dacă ar fi dezvoltat ar fi ieșit o poveste pe cinste.

   Idea de bază este una bună, dar prezentarea a fost ceva pe repede înainte. Capitole scurte, unele dintre ele aruncate pur și simplu ca și umplutură sau așa cum am scris să nu uite ideea și să o dezvolte mai târziu. Finalul se presupune a fi profund, dar pare aruncat din tren, pentru că tot sare din tren personajul principal. Un fel de Vaya Con Dios și înțelege ce vrei.

   De ce am ales această carte? Descrierea m-a atras, pentru că este un roman a cărui acțiune se petrece în anii Marii Crize din California, iar scriitorul este un atent observator al realităților economice și sociale ale vieții americane de la sfârșitul anilor 1930. Îmi plac astfel de subiecte și mă așteptăm să am o carte cu substanță plină de tot felul de detalii ale anilor ’30. Dar… ne este prezentată Oklahoma la sfârșitul anilor ’30 în mijlocul Marii Depresiuni, cu seceta care o bântuise câțiva ani și lumea fastuoasă, glamour a Hollywood-ului, numai că… insuficient.

Titlul are legătură cu jocul la ruletă, unde bila pare să cadă întotdeauna pe culoarea pe care nu ai ales-o. Este o metaforă care se potrivește personajului principal, în a cărui viață nimic nu pare planificat, totul fiind la voia sorții, luând ce i se oferă.

   Dick are împreună cu Lois, soția sa, un mic restaurant în Oklahoma. Într-o seară, întorcându-se de la cel de-al doilea serviciu al său, constată că Lois, fascinată de lumea filmului, l-a părăsit. Bănuind că e la Los Angeles, străbate țara ca să o găsească. Ajunge la destinație, și acceptă să ia parte la un jaf.
Un necaz nu vine niciodată singur pentru Dick, victimă a unui destin capricios; tot ce se întâmplă, se revarsă peste el fără să poată riposta. Comite un jaf, este implicat într-o crimă și planifică o alta, nu își dezvăluie numele de familie, ajunge să între într-o falsă căsătorie cu o tipă pe care a cunoscut-o la o beție, intră în lumea plină de glamour a petrecerilor, se împrieteneşte cu diverse personaje, cheltuie tot și trăiește ca și cum ar fi în bătaia vântului. Băutura curge la tot pasul, joacă la ruletă cu gândul să piardă banii furaţi, dar câștigă. Își vrea copilul, dar nu face eforturi să îl caute.Se îndrăgostește iremediabil de o altă femeie, pe care o salvează de la un presupus înec.Totul în viața acestui personaj este o harababură, dar se complace, până când are o sclipire de a-și clădi o nouă viață alături de femeia de care s-a îndrăgostit. Numai că și aici totul pare un joc al sorții. Va fi arestat și i se pune în cârcă o crimă pe care nu a comis-o. A…și să nu uit… avem în peisaj și un cult religios cu înclinații politice.

   Pe fondul acestei idei dacă ar fi fost substanță și o altă structură, capitolele să aibă continuitate, să nu pară ca și cum ar fi fost întreruptă povestea ar fi ieșit o poveste de milioane.

  Nu ştiu unde să încadrez acestă carte, pentru că este un fel de struţo – cămilă. Nici thriller, nici poliţist, romance sau mystery. Unii l-au încadrat în genul noir, şi nu am priceput de ce, probabil nu am reuşit eu să prind ideea şi să percep romanul la adevărata sa valoare.

Citiţi şi voi sau dacă aţi citit cartea îmi spuneţi părerea vostră.

   Eric Mowbray Knight a fost romancier și scenarist englez, cunoscut mai ales pentru romanul său  ,,Lassie Come-Home”.

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago