Interviuri

La poveşti cu autorul Cătălin Vasile Dumitrescu

La poveşti cu autorul Cătălin Vasile Dumitrescu

   La poveşti cu autorul Cătălin Vasile interviuri cu autori români.

   Sincer, am auzit despre Cătălin Dumitrescu când a apărut romanul “Fiul Dușmanului la editura “Petale Scrise”. Cei care citiți pe Wattpad cred că îl cunoașteți mai bine. Așa că am stat puțin la povești încercând, așa cum v-am obișnuit deja, să vă fac cunoștință cu un nou autor român. Și iată ce-a ieșit…

Arci: Spune-ne câte ceva despre tine…

   Cătălin: Nu sunt multe de spus. Un absolvent de studii economice care a activat pe ruta turism – piața de capital – turism și care, în timp, a descoperit că ar putea și scrie. Am mai făcut-o, cu destul succes, pentru un proiect jurnalistic al Gazetei Sporturilor și, de câte ori mi s-a dat ocazia, pentru Național Geographic Traveler.

Arci: Când ai început să scrii și de ce pe Wattpad?

   Cătălin: Am început să scriu aproape în momentul în care l-am descoperit. Mi se pare un excelent ”poligon de teste”. Publicul este tânăr și destul de larg. Și evantaiul de participanți e destul de larg: de la cei care scriu frumos și sunt pasionați de citit, la cei care scriu mai mult decât au citit.

Arci: Cine e cel mai pretențios critic al tău?

Cătălin: Până acum, eu!

Arci: Ce părere au familia și prietenii că scrii?

   Cătălin: Cred că bună. Am văzut că apreciază inițiativa mea, mă încurajează. Mai sunt și dintre cei surprinși, dintre cei care nu au cunoscut în mine o  asemenea latură…

Arci: Romanul tău “Fiul Dușmanului” are acțiunea în anii dinainte de revoluție. Ce te-a determinat să abordezi acea perioadă? Ce surse de inspirație ai avut?

   Cătălin:  Cred că vrei sau încerci să scrii cărțile pe care ai vrea să le citești. Eu sunt pasionat de istorie și, mai ales, de acea parte a istoriei care se referă la perioada comunistă în Europa de Est și Uniunea Sovietică. Îmi place să citesc despre sistemele de represiune, despre psihologia maselor în sistemele comuniste. Sursele de inspirație sunt multiple. De la rezistența anticomunistă din munți la evoluția poliției politice în România, după al doilea război mondial. Îmi plac acele cărți care studiază anumite fenomene, fapte, evenimente la nivel amplu prin paralelism cu poveștile și destinele unor familii obișnuite.

Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre roman…

   Cătălin: O ficțiune care are în fundal fapte istorice reale și care încearcă să împletească și să despletească destinele unor oameni, în timpurile de dezgheț ale comunismului din România, adică perioada 1965-68. Evenimentul central, adevărat din punct de vedere istoric, ce se găsește pe fundalul narațiunii este invazia trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia din 20-21 august 1968 și proiecția ei în România, respectiv, celebra cuvântare anti-sovietică de la București, din Piața Palatului, a lui Nicolae Ceaușescu. Apogeul ultimului conducător comunist al României…

Arci:  Recunosc că mi-a plăcut mult romanul tău, așa că am o întrebare: va avea o continuare? Sincer, sunt curioasă cum vor evolua personajele, ce se va întâmpla cu ele.

   Cătălin: Poate, inspirându-mă din Dumas, ne vom reîntâlni cu ei peste mai mult de 21 de ani, într-un alt an important din istoria României, 1989. Zic poate, pentru că nu am certitudinea inspirației de a croi o altă poveste. Mă străduiesc…

Arci: Ce alte romane ai mai scris? Ai publicat undeva sau doar pe Wattpad?

Cătălin: Da, am mai publicat o ficțiune istorică bazată pe viața și personalitatea lui Vlad Țepeș…

Arci: Ce părere ai? Se citește sau nu în România? Cum au fost primite poveștile tale?

   Cătălin: Nu pot estima la nivel general, dacă se citește sau nu. Cred că gradul general de alfabetizare a scăzut. Filmele și alte invenții ale tehnologiei moderne au rolul lor în erodarea obiceiului cititului, dar asta nu înseamnă că ele sunt vinovate. Nu aș putea vorbi despre cum au fost primite poveștile mele, las pe alții. Fiul Dușmanului, în perioada în care  a fost pe Wattpad a reușit de mai multe ori să se claseze în primele 10 lucrări la categoria sa. Nu știu dacă Wattpad e un etalon, dar e singurul etalon la care m-am putut raporta. Bun sau rău, las la latitudinea fiecăruia. Cert este că acolo, pe Wattpad am primit mesajul celor de la Editura Petale Scrise cu propunerea de editare… Și, deși dumneavoastră mă intervievați acum pe mine  despre Fiul Dușmanului, cartea nu mai este doar a mea, este produsul unei întregi echipe care s-a străduit să îmi corecteze prostiile, să facă o copertă și altele. Într-un cuvânt să transforme ”manuscrisul” în ceea ce este azi…

Arci: Ai obiceiul să asculți muzică când scrii? Ce genuri preferi?

Cătălin: Am obiceiul să ascult muzică, dar atunci când scriu apreciez foarte mult singurătatea.

Arci: Ce pasiuni în afară de scris mai ai?

Cătălin:  Îmi plac sporturile de echipă și de contact. Fotbal, rugby, handbal… De altfel, am activat ca arbitru și ca instructor de rugby în orașul natal, Constanța. În mod voluntar.

Arci: Ce planuri de viitor ai? O nouă carte?

Cătălin: Da, așa cum spuneam, mă străduiesc să dau continuitate personajelor din Fiul Dușmanului.

Arci: Câteva cuvinte pentru  cititori?

Cătălin:  Ce să zic… Să continue să citească. Ce pot, ce le place, de la Sandra Brown sau Daniele Steel la, știu eu, Goethe, Eliade, Cioran. Nu are cum să facă rău.

Mulțumesc, Cătălin, și mult succes în continuare!

Literaturapetocuri.ro

Citiţi rubrica noastră de Interviuri

Facebook Cătălin Vasile Dumitrescu

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago