Recenzii carti

Marea diavolului de Clive Cussler – scris de Dirk Cussler – Editura Rao – recenzie

Marea diavolului, de Clive Cussler – scris de Dirk Cussler – Editura Rao – recenzie

Marea diavolului

Autor: Clive Cussler – scris de Dirk Cussler

Editura Rao – 2022

THE DEVIL’S SEA
Traducere din engleză Gabriel Stoian
Număr pagini: 410

Emoționant… Cussler l-a făcut mândru pe tatăl sau.“ (Publishers Weekly)

  “CLIVE CUSSLER a fost autorul a peste optzeci de cărți din cinci serii de bestselleruri, inclusiv Dirk Pitt ©, NUMA Files ©, Oregon Files ©, Isaac Bell © și Sam și Remi Fargo ©. Viața lui a fost aproape similară cu cea a eroului său Dirk Pitt.

  Fie că au căutat avioane pierdute sau că au condus expediții pentru a găsi epave celebre, el și echipa sa de voluntari NUMA au descoperit și au cercetat mai mult de șaptezeci și cinci de nave de importanță istorică, inclusiv submarinul Hunley, de mult pierdut în timpul Războiul Civil, care a fost recuperat în 2000 cu multă publicitate.

La fel ca Pitt, Cussler a colecționat automobile clasice. Colecția sa conținea mai mult de o sută de exemplare. Cussler a murit în februarie 2020.

  DIRK CUSSLER este coautorul împreună cu Clive Cussler a opt aventuri anterioare ale lui Dirk Pitt: Vântul negru, Comoara lui Khan, Moarte în Arctica, Zorii semilunii, Săgeata lui Poseidon, Havana Storm, Odessa Sea și Imperiul Celtic. În ultimii câțiva ani, el a fost participant activ și partener în expedițiile NUMA ale tatălui său, dar și președinte al consiliului de administrație al NUMA. Locuiește în Connecticut..”

“Neînfricatul aventurier Dirk Pitt trebuie să deslușească un mister istoric de importanță epică în cel mai recent roman din îndrăgita serie bestseller New York Times creată de „marele maestru al aventurii” Clive Cussler. În 1959, în Tibet, un artefact budist de o importanță imensă a fost aparent pierdut în frământările preluării de către comuniști. Dar când directorul NUMA, Dirk Pitt, descoperă epava unui avion uitat în Marea Filipinelor decenii mai devreme, noi indicii apar cu privire la existența sa ascunsă. Din adâncurile reci și întunecate ale Oceanului Pacific până la înălțimile amețitoare ale munților Himalaya, numai Dirk Pitt și copiii săi, Summer și Dirk Jr., pot desluși misterele care vor ajuta o religie, vor salva o națiune… și vor ocroti lumea de război.”

  Un nou volum al seriei Dirk Pitt, scris cu același talent, de data asta, de Dirk Cussler, fiul celebrului Clive  Cussler. Ambii în NUMA, Dirk chiar președinte al Consiliului de Administrație, au fost participanți activi și parteneri în expediții.

 Romanul “Marea Diavolului” ne poartă cu același interes, pe mare, dar și pe uscat, prin Taiwan, Nepal, India, Himalaya, Tibet.

  Pitt împreună cu Dirk, Summer și Giordino,  aflați pe un vas de cercetări NUMA, descoperă o epava de avion, prăbușit și dispărut cu foarte mulți ani în urmă. Dirk și Summer găsesc pe epava un set de statuete thokcha  și pornesc într-un periplu pentru a le înnapoia Muzeului Tibetan.

  După multe urmăriri duc statuetele la muzeul de care aparțin, și se oferă să ajute la găsirea unei statui importante pentru tibetani – Idolul Nechung. Statuia avea o poveste interesantă.

  Când chinezii au atacat Tibetul, vrând să-i ia prizonieri pe Dalai Lama și Oracolul, cei de la CIA au trimis un avion și un grup de soldați de elită să-i salveze. Dar cei doi au plecat înainte de sosirea comandoului,  așa că aceștia au luat cu ei un călugăr Tibetan care ducea  statuia Idolului. Doar că și acest avion a dispărut undeva în Himalaya, după ce i-a fost lovit motorul.

  Împreună cu agenții tibetani,  conduși de Norsang, cei doi frați trec prin foarte multe necazuri, aventuri și întâmplări pline de adrenalină. Doar faptul că erau bine antrenați le salvează viețile, și-i ajută să-și ducă la capăt misiunea pe care și-au impus-o.

  Rămași pe vas Pitt și Giordino pornesc cu submersibilul Stingray să cerceteze fundul mării, căutând, la cererea șefilor, și urme ale unei rachete lansate mai recent de chinezi. Prototipul era un nou  model de rachetă cu viteză foarte mare, dar din păcate s-a prăbușit în Marea Filipinelor. Chinezii caută și ei rămășițele, pentru a nu le fi furată tehnologia, dar ajung la concluzia că ar avea nevoie de un material mai puternic. Materialul se găsește în rămășițele de meteorit, la fel ca cele din care erau sculptate statuetele nepaleze tohkcha și idolul. Așa că echipa chinezilor, condusă de Zheng, nepotul lui Yan, se împarte în două. O parte merg în Nepal, urmărind drumul statuetelor și pe Dirk și Summer, alții în Marea Filipinelor, căutând rămășițele rachetei.

  Pe mare Zheng cu echipa lui preiau nava Melbourne, a lui Alistair Thorton și,  profitând de echipamente, provoacă valuri imense pe coastele Malayeziei. Atacă vasul Caledonia, aparțînând de NUMA și submersibilul. Așa avem parte de un șir de acțiuni, aventuri, adrenalină în bătălia dintre ei și Pitt cu Giordino.

  Zheng cu generalul Yan vor să provoace  un tsunami aproape de Taiwan, care să distrugă cât mai mult din țară. Dar că de obicei inteligența și știința devin câștigătoare în fața brutalitatii.

Dacă vreți să urmăriți aventurile eroilor citiți cartea. Așa veți afla:

Ce s-a întâmplat cu Dirk și Summer?

Au reușit să găsească Idolul și să-l redea mănăstirii Tibetane?

Au ajuns statuetele thokcha la muzeu?

Cum au scăpat Pitt și Giordino?

Ce s-a întâmplat cu chinezii?

Au recuperat cei de la Numa rămășițele rachetei?

Ce s-a întâmplat cu Alistair Thorton și fiica lui Margot?

S-a descoperit până la urmă modalitatatea măririi vitezei rachetei?

Cu toate că volumul are multe descrieri de peisaje de pe mare sau uscat, este plin de adrenalină.

 Iar modul de scriere al autorului îți dă senzația că participi alături de el la toate aventurile. E de parcă ai vedea  un film.

Așa că lectură plăcută!!!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago