Titlu: Memoria (Volumul 2 din seria Rekke & Vargas)
Autor: David Lagercrantz
Editura: Trei
Nr. pagini: 400
Anul apariției: 2024
Titlul original: Memoria
Limba originală: Suedeză
Traducător: Ioana Ghisa
“David Lagercrantz este un apreciat autor suedez și jurnalist de investigații. A debutat ca romancier cu Agonia lui Turing (2009, tradusă la Pandora M în 2016), povestea ficționalizată a matematicianului englez Alan Turing. În 2011, a publicat biografia celebrului jucător de fotbal Zlatan Ibrahimovic, Eu sunt Zlatan, tradusă în peste 30 de limbi și vândută în milioane de exemplare. În 2013, Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie încă trei volume în continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson. Prizonieră în pânza de păianjen a apărut simultan în 26 de țări, iar Dinte pentru dinte și Fata care trebuia să moară s-au bucurat de un enorm succes în întreaga lume. La Editura Trei a mai apărut și Obscuritas, primul volum al seriei Rekke&Vargas.”
“Claire Lidman e înmormântată de 14 ani, dar soțul ei, Samuel, vrea să demonstreze că ea trăiește. Hans Rekke și Micaela Vargas acceptă fără tragere de inimă cazul, mai mult că să aibă ocazia de a lucra din nou împreună. Însă lucrurile nu se întâmplă deloc așa cum își imaginau ei. Rekke se trezește cu dușmanul din copilărie pe urmele sale, iar lumea Micaelei se prăbușește când își dă seama cu cine s-a înhăitat fratele ei. Profesorul Rekke se dovedește un Sherlock Holmes lipsit de aroganță, în timp ce polițista Micaela Vargas rămâne o luptătoare din Husby.”
Acest al doilea volum din seria Rekke și Vargas este parcă mai complex decât “Obscuritas”, deși “merge” mai adânc în viața personală a celor doi protagoniști.
Rekke e același tip strălucit, dar cu accese maniacale, cade des în stările lui, dar când se controlează și-și ia medicamentele este deosebit. Autorul a “împrumutat” pentru el câteva trăsături ale faimosului Sherlock Holmes: inteligența, atitudinea meditativă, atenția pentru detalii, abilitatea de-a completa spațiile goale dintr-o investigație, la fel ca un puzzle. Doar că acum va trebui să dea dovadă de și mai multă concentrație și determinare.
Micaela, după experiența dezastruoasă cu colegii bărbati, polițiști, lucrează cu Rekke, preluând cazuri ca detectivi privați. Faptul că încercase să demoleze banda fratelui ei, că-l urmărise, că-i “sabota” mârșăviile, îi atrăsese nu doar oprobiul celor din cartier dar și al propriei familii. Nu puteau înțelege că voia doar binele tuturor, vedeau numai că-și predase fratele poliției.
Acesta este momentul când Samuel Lidman vine la ei cu o fotografie, făcută recent de un amator în excursie, care o arată pe soția lui Claire, despre care se presupunea că murise cu 14 ani în urmă într-un accident de mașină. Poza o înfățișa pe Claire de mână cu un copil, un băiat, ferindu-se de cineva aflat undeva în spatele ei.
Intrigați cei doi încep cercetările. Micaela se duce la Poliție, la inspectorul care se ocupase de dispariția femeii, dar acesta pare a nu lua în seamă noua dovadă, deși cere poza. Rekke încearcă să discute cu familia și prietenii Clarei, dar peste tot se izbește de tăceri, minciuni, ezitări, sau de siguranța că de fapt ea a murit și fotografia e a unei sosii. Cele mai multe informații le află de la o avocată, Alicia, fosta colegă de facultate cu Claire.
Rekke este șocat să descopere că toate au cumva legătură cu omul din propriile lui coșmaruri, Gabor Morovia. Cei doi s-au cunoscut, copii fiind, prin intermediul unui profesor. De la o partidă de șah au ajuns la bătăi. Gabor îl pune pe Rekke la pământ, acesta fiind un tip mai liniștit, pianist, șahist, cititor. Dar îl ambiționează să învețe arte marțiale și la a doua interacțiune Rekke îl pune la pământ, și ura pe care o vede în ochii lui Gabor pentru îndrăzneala lui îi pecetluiește apoi toată viața. Asistă neputincios la moartea pisicii lui, Ahasverus, nume pe care apoi, peste ani, Morovia îl va da unei firme a lui. Află că de fapt tatăl lui preluase firma de transport a tatălui lui Gabor, ceea ce atrăsese ura băiatului. Apoi prietena, prima lui iubire, dispare, pare că l-ar fi părăsit.
Dar acum, după ce începuse cercetările în privința Clarei, avocata lui Morovia, Alice, îi aduce un colier, pe care el i-l dăruise Idei, iubita lui dispărută, și înțelege că aceasta e moartă. Sigur că îndârjirea lui Rekke e și mai mare și începe să sape în trecutul și viața lui Gabor Morovia. Află că pe unde trecea făcea numai rău, oricine i se împotrivea era distrus, că avea legături cu oameni puternici, mai ales cu ruși, că băiatul îi murise într-un atentat cu bombă, din care Gabor scăpase, dar adolescentul arsese de viu. Și mai ales că în nebunia și fixitatea lui îl învinuia pe Rekke pentru tot.
Între timp fiica lui Rekke, Julia, se îndrăgostește de un tip matur, vor afla apoi că e Lucas, fratele Micaelei, și pleacă cu el, aparent, în excursie. Dar Lucas o duce la Morovia, e drept fără să știe ce intenție are acesta cu ea.
Așa că Rekke și Micaela vor porni într-o cursă contra cronometru s-o salveze pe Julia. Vor afla pe parcurs și adevărul despre Claire și copilul ei.
O găsesc pe Julia? Reușesc s-o salveze? Ce face Lucas? Ce avea de gând Morovia? Este prins sau scapă? Ce s-a întâmplat cu Claire? Cine este băiatul pe care-l ține de mână în poză? Ce rol a jucat Magnus, fratele lui Rekke în toată afacerea?
Și multe alte lămuriri și răspunsuri dacă veți citi cartea.
De-a lungul celor 400 de pagini veți vedea multe comploturi la nivel înalt sau personal, crime, urmăriri, planuri dejucate. Și veți vedea cum un psihopat malefic va influența viețile celor din jurul lui, și mai ales ale celor care cutează să i se împotrivească.
E înfiorător modul cum se infiltrează în apropierea unor ființe, sau grupuri, cum îi determină să i se supună sau, dacă nu, cum îi distruge. E malefic!!!
Iată și păreri avizate:
“Lagercrantz este noul rege al genului polar suedez.”(Le Parisien)
“Cititorul nu va avea nicio problemă să se piardă în Memoria. David Lagercrantz atinge o notă unică în extinderea genului thriller.”(Netherlands Dagblad)
“Capitolele scurte, dialogurile incitante și scenele de acțiune pline de ritm fac din Memoria o lectură extrem de agreabilă.”(Les Echos)
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…