-facem aluatul din 500 g făină de grâu, 200 g cartofi fierți pasați cu putin unt, 30 g drojdie, 10 g zahăr pentru maia, 60 ml lapte și sare după gust;
-în făina de grâu cernută adăugăm maiaua, cartofii pasați și sarea;
-frământăm aluatul cu 100 ml unt topit;
-lăsăm pentru 30 minute la crescut;
-întindem aluatul, îl ungem cu albușul de la un ou (gălbenușul îl vom folosi la final pentru a unge întreaga compoziție), punem în interior jambonul uns în prealabil cu puțin unt cu aromă de usturoi sau mirodenii, după gust;
-rulăm aluatul aducând capetele spre interior;
-la final peste gălbenuș presăram susan;
-îl lăsăm pentru 40-45 minute în cuptorul preîncălzit în prealabil la temperatura de 180 grade Celsius;
-3 cartofi tocați cubulețe se fierb în 1.5 l supă de legume și 500 ml lapte;
-lăsăm pentru 15 minute să se răcorească și mixăm;
-adăugăm piper alb, boia dulce și 3 căței de usturoi răzuiți;
-punem supă la foc mic, în momentul în care începe să fiarbă adăugăm 500 g spanac proaspăt și lăsăm pentru 2-3 minute la fiert;
-la final adăugăm 100 ml smântână de gătit;
-se servește cu crutoane.
-200 gr carne de porc, o ceapă, 1 ardei roșu, se pun în tava cu 300 ml apă;
-se condimentează după gust;
-când carnea este aproape fiartă se adaugă 150 gr cuș cuș și se fierbe la foc mic;
-dacă scade apa prea mult se mai adaugă apa fiartă;
-eu mănânc mai picant și adaug la început un ardei iute sau sos picant.
-într-un vas amestecăm 150 g făină de nuci, 100 fulgi de ovăz, un pliculeț praf de copt și puțină sare;
-într-un alt vas mixăm 2 ouă, 50 g zahăr brun (opțional), 2-3 banane pasate în prealabil, 50 g unt topit și răcit, 150 ml lapte la temperatura camerei și esență de vanilie; încorporăm treptat compoziția din primul vas, amestecând ușor;
-opțional, adăugăm la final scorțișoară sau bucățele de ciocolată neagră;
-cu ajutorul unei linguri punem compoziția în formele de la tava pentru brioșe pe care am tapetat-o în prealabil cu unt;
-se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 minute;
-sunt pufoase și delicioase!
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…