Categories: Retete culinare

Meniul zilei nr. 26

Meniul zilei nr. 26

1. Aperitiv: salată de vinete de post
-un pachet de vinete congelate se lasă să se dezgheţe, să se scurgă bine apă şi se toacă, apoi se pun într-un castron punem puţină sare şi puţină zeamă de lămâie, amestecăm şi lăsăm să stea puţin
-un dovlecel îl fierbem în apă cu puţină sare, îl scurgem bine de apă, îl zdrobim că o pastă şi-l punem peste vinete
-opţional dacă vă place şi aveţi se poate pune un ardei roşu (copt şi zdrobit)
-le mixăm împreună punând câte puţin ulei (ca la maioneză)
-la final puteţi adaugă usturoi sau ceapă (dată pe răzătoarea fină şi scursă de zeamă), potrivim de sare şi piper

2. Ciorbă de salată verde cu leurdă
-o căpăţână de salată mai mare (sau 2 mai mici)-spălăm bine frunzele şi fie le tăiem fie le rupem cât vrem de mari
-1 legătură de leurdă spălată şi tăiată fideluţă
-verdeaţă: pătrunjel, leuştean, tarhon tăiate mărunt
-condimente, smântână, gălbenuş de ou, un morcov dat pe răzătoarea fină
-punem într-o oală puţin ulei şi călim un pic morcovul, apoi punem salată, leurdă, sare, piper şi apă cât acoperă bine şi lăsăm să fiarbă
-când e aproape gata punem verdeţurile şi mai lăsăm să fiarbă
-când e gata dregem cu smântână frecată cu gălbenuşul de ou

3. Rulouri de carne cu ciuperci (Vero)
-300 gr carne porc sau vită, tăiată felii, bătută şi condimentată
-2 conserve de ciuperci stoarse de zeamă şi tăiate mărunt
-opţional cam 100 gr caşcaval, tăiat bastonaşe sau dat pe răzătoarea mai mare
-pe fiecare felie de carne se pune un strat de ciuperci, şi puţin caşcaval, se rulează şi se prinde cu scobitori
-ungem o tavă cu unt sau tapetăm cu hârtie pergament
-aşezăm rulourile şi dăm la cuptor până se rumeneşte (nu lăsaţi prea mult să nu fie carnea prea uscată)
-se poate servi cu garnitură de cartofi piure sau nature

4. Tort cu mac
-200 gr unt se freacă spumă cu 80 gr zahăr,se adaugă pe rând 7 gălbenuşuri, 3 plicuri de zahăr vaniliat, coajă rasă de la o lămâie, 200 gr de brânză de vaci (frecată bine să fie păstoasă e foarte bună aceea la pachet de la clever), 40 gr făină şi praf de copt stins (sau praf de copt +1/2 linguriţă bicarbonat stinse)
-separat se bat cele 7 albuşuri spumă cu 160 gr zahăr praf, apoi se adaugă 240 gr mac măcinat
-se amestecă cele 2 compoziţii (cea cu albuş se adaugă la prima cu brânză amestecând cu mişcări largi)-se coace în formă rotundă (tapetată) la foc potrivit cam 40-60 minute (180 grade)
-e bine să folosiţi formă de tort la care se desface baza
-lăsăm blatul să se răcească (să nu va speriaţi se va lăsa puţin la mijloc)
-când s-a răcit blatul încălzim gem de caise şi ungem blatul (grosimea stratului de gem o puneţi cât doriţi)
-peste se face o glazură de ciocolată
-glazură=se topeşte 200 gr ciocolată neagră, se pune 200 ml frişcă lichidă şi o esenţă de rom. Se amestecă până scoate bule, se lasă puţin să se răcească, se pune călduţă cât să se poată unge peste tort şi punem la rece

    Acum un pont de la un maestru cofetar: pentru ca blaturile sau chekurile să fie pufoase se pune 1 praf de copt+1/2 linguriţă bicarbonat care se sting cu 1-2 linguri de apă clocotită, la fel procedati şi la prăjiturile unde aveţi amoniac.

Poftă bună!

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Super meniu ! Multumesc pentru retete, multumesc pentru pont ! Il folosesc la urmatorul blat de tort pe ca il voi face. Astept cu nerabdare meniul de sarbatori ! Cu ce delicii ne vei incanta ? locco_smiley_37

  • Salata de vinete trebuie neapărat să o încerc și eu. Eu am făcut pană acum, varianta clasică, numai din vinete, dar această rețetă pare foarte interesantă. Mulțumim, Arci!!!!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

9 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago