Recenzii carti

Mickey 7 – Edward Ashton – recenzie

Mickey 7 – Edward Ashton – recenzie

Titlu: Mickey 7

Autor: Edward Ashton

Editura Curtea Veche Publishing

An aparitie: București 2022

Nr. Pagini: 284

„Timpul. El este cheia. Avem nevoie doar de timp.”

  Edward Ashton este un autor american de science-fiction, ale căror romane și colecții de nuvele au atras atenția publicului în ultimii ani. Cartea despre care povestim astăzi – Mickey 7, nu face excepție de la această regulă.

  Încep prin a vă spune că mi-a plăcut destul de mult povestea romanului, deși intriga nu a adus neapărat un element de noutate, în schimb, stilul, modul în care personajele au fost creionate, scriitura accesibilă care jonglează cu elemente SF bine dozate, evitând să devină greoaie și faptul că pe parcursul lecturii găsești atât elemente dramatice, fantasy, pline de acțiune și presărate cu un pic de romance de bun simț, m-a convins să afirm că e o poveste ce merită parcursă.

  Disperat de datoriile pe care le acumulase și din cauza cărora risca să își piardă viața, Mickey Barnes face un gest necugetat – se înrolează pentru noua expediție spațială care urmează să decoleze de pe Drakkar către Niflheim, o planetă despre care nu se cunosc informații legate de capacitatea acesteia de a susține viața umană. Singurul post liber pe care se poate încadra, ținând cont de faptul că îi lipsesc cu desăvârșire cunoștiințele în orice domeniu vizat pentru a pune bazele unei noi civilizații sau respectiv a apăra colonia la nevoie, este acela de Înlocuibil.

 Ce presupune acest rol? Presupune curajul, deschiderea și dorința de a servi drept cobai pentru situațiile cu potențial dăunător sau mortal pentru oricare dintre membrii importanți ai coloniei, fără de care supraviețuirea ar putea fi periclitată, moartea aducând cu sine posibilitatea unei noi clonări.

„Acum poate te întrebi ce am făcut ca să ajung Înlocuibil. Trebuie să fi fost ceva groaznic, nu? Poate am ucis un cățeluș? Am împins o doamnă în vârstă pe scări? Nu și nu. Chit că mă crezi sau nu, m-am oferit voluntar. Când te conving să devii Înlocuibil, nu folosesc acest nume. Ei spun că vei deveni Nemuritor. Sună mult mai bine, nu?”

  Cele șase morți suferite au adus personajul principal la multiplicarea care acum poartă denumirea de Mickey 7, un Mickey Barnes care de cele mai multe ori se bazează pe informațiile transmise de prietenii săi, piloții Berto și Nasha, cea din urmă fiindu-i și iubită, căci dacă moartea se produce înainte de a se face backup-ul regulamentar, atunci informațiile despre ultimele evenimente nu se încarcă în sistemul următoarei clone. 

„Mi-am petrecut primele săptămâni ale călătoriei hoinărind deprimat pe holuri, așteptînd mohorât să se întâmple unul dintre lucrurile pentru care mă pregătise, să mi se ceară să intru în motoare, să ies dintr-o ecluză sau să-mi vâr capul într-un blender ca să văd dacă lamele sunt destul de ascuțite. Dar, multă vreme, nimic din toate astea nu s-a întâmplat.”

  Singurul lucru care nu este tolerat și care poate duce direct la aruncarea în reciclatorul care furnizează hrană pentru întreaga colonie de aproximativ 200 de oameni, este ideea de multiplicare simultană. De ce? Din cauza unui incident similar care s-a soldat cu un război intergalactic, după ce un cotropitor a înlocuit treptat populația planetei sale cu dubluri proprii care să îi susțină cauza.

  Ce se întâmplă când Mickey 7 alunecă într-o crevașă în mijlocul unei expediții și este raportat ca fiind mort și înlocuit cu Mickey 8?

  Siguranța domului în care locuiește colonia pare să fie amenințată de existența unor ființe extraterestre miriapode, capabile să ucidă și să se infiltreze la nevoie prin suprafața metalică a taberei, ființe care contrar așteptărilor se decid să îl salveze pe Mickey 7 din tunelurile înghețate unde fusese blocat și care în timp se dovedesc extrem de utile pentru supraviețuirea acestuia.

   La întoarcerea în dom, începe un joc periculos pentru a ascunde existența a doi Înlocuibili într-un spațiu extrem de mic și cu o rație de mâncare deja insuficientă. Cine îi este cu adevărat prieten și ce secrete i-au fost ascunse în perioadele în care backup-urile de memorie nu au funcționat? Cum va proceda Marshall, conducătorul expediției când va descoperi că are la bord doi Înlocuibili care pot provoca probleme?

  Are vreo șansă povestea de iubire dintre Mickey și Nasha când propria supraviețuire ține de alegerea corectă a taberei în care te afli?

“Imaginează-ți că, atunci când mergi seara la culcare, nu doar dormi. Mori. Mori, și altcineva se trezește în locul tău a doua zi dimineață. Cineva care are toate amintirile tale. Are toate speranțele, visurile, temerile și dorințele tale. El crede că este tu și toți prietenii și apropiații cred și ei asta. Dar el nu este tu, iar tu nu ești tipul care s-a dus la culcare în seara anterioară. Exiști doar din dimineața asta și vei înceta să exiști când închizi ochii la noapte. Întreabă-te – ar fi cumva diferită viața ta? Există vreun mod în care să îți dai seama măcar de asta?”

   O carte antrenantă, dinamică, amuzantă pe alocuri, cu un personaj principal ușor de îndrăgit în ciuda lipsurilor pe care le are și care te determină să analizezi ce este important cu adevărat – apartenența fizică cu toate slăbiciunile și neputințele sale, care ne creează impresia de autenticitate sau migrarea mentală care permite nemurirea, cu riscul de a te pierde pe tine însuți?

Cartea este disponibilă pentru comandă pe libris.ro

Recenzii cărți

Dana Nichițelea

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

Recent Posts

Asasinul regal (Trilogia Farseer, partea a II-a) – Robin Hobb – recenzie

Asasinul regal (Trilogia Farseer, partea a II-a) - Robin Hobb - recenzie Titlu: Asasinul regal…

2 zile ago

Chemarea nisipului – Alina Timofte – recenzie

Chemarea nisipului - Alina Timofte - recenzie Titlu: Chemarea nisipului Autor: Alina Timofte Editura StoryCraft…

o săptămână ago

5 cărți romance care te vor purta printr-o călătorie a emoțiilor

5 cărți romance care te vor purta printr-o călătorie a emoțiilor   Romanele de dragoste…

o săptămână ago

10 cărți de dezvoltare personală care te pot ajuta să îți îmbunătățești viața

10 cărți de dezvoltare personală care te pot ajuta să îți îmbunătățești viața   Cărțile…

2 săptămâni ago

Muntele furtunii – Liza Marklund – recenzie

Muntele furtunii - Liza Marklund - recenzie Titlu: Muntele furtunii (seria Cercul polar, vol. 3)…

2 săptămâni ago

Un animal sălbatic – Joël Dicker – recenzie

Un animal sălbatic - Joël Dicker - recenzie Titlu: Un animal sălbatic Autor: Joël Dicker…

2 săptămâni ago