Recenzii carti

Moartea unui dansator de tango de Stelian Tanase

Moartea unui dansator de tango, de Stelian Tănase

Editura Trei, 2011

Număr pagini: 312 

Tangoul este coloana sonoră ce însoţeşte deriva „boemei” de mahala spre marşul funebru pregătit de istorie.

   Romanul urmăreşte destinul tragic al lui Gogu Vrabete şi al găştii sale, pe fundalul schimbărilor socio-politice dintre anii 1930-1950. Lumea mahalalei, a bordelurilor şi crâşmelor infecte nu a avut niciodată un aer atât de colorat şi de pitoresc. Aici se dansează şi se trăieşte cu atâta pasiune, ca şi cum viaţa şi moartea ar fi simplii paşi ai unui Tangou.

   Puţine personaje din literatura română ar putea concura cu Gogu Vrabete: este un mizerabil de joasă speţă ziua, iar noaptea devine un dandy al cârciumilor, ce vrăjeşte publicul pe ritmurile ameţitoare ale unui tangou de Gardel.

   În Bucureştiul interbelic, unde moda era dată de starurile cinematografului – peste tot puteai întâlni un Clark Gable sau un Bogart, iar damele erau pe alese: Greta Garbo, Rita Hayworth, Lana Turner sau Mae West – viaţa mahalalei curgea după reguli stricte, dar neconvenţionale. Aici, o gaşcă colorată, compusă din tâlhari, proxeneţi, delapidatori sau boieri degeneraţi, formau „lumea bună” a cartierelor mărginaşe. Dintre toţi, se remarca Gogu Vrabete prin pasiunea pentru dansul argentinian, dar şi prin talentul nativ de a supravieţui oricărei situaţii.

   Gogu Vrabete a murit când nu a mai putut urca pe scenă: ca să scape de armată, şi-a tăiat tendonul – operaţie fatală pentru un dansator de tangou. Devenit un nimeni în lipsa reprezentaţiilor din fiecare seară, Gogu Vrabete se descurcă firesc, dar fără scrupule: devine proxenet, cu acte în regulă, sau – când casele de toleranţă nu mai aduceau câştig – cioclu şi organizator de înmormântări. Afacerile îi merg înfloritor, mai ales că erau vremuri în care moartea se insinua neluată în seamă în viaţa zgomotoasă a capitalei. Nici Gogu Vrabete nu-şi poate explica cum moartea îl ocolea: a supravieţuit cutremurului din  ’41, Rebeliunea Legionară a trecut-o ascuns fiind 5 zile într-un frigider, iar în timpul bombardamentelor din ‘ 44 repeta replică cu replică prestaţia starurilor sale preferate, în cinematograf. Acum este şi perioada sa de maximă glorie: speculează moartea. Pentru că numeroase familii doresc să aibă un mort pe care să-l plângă, adună membru cu membru cadavre, le recompune şi apoi le livrează clienţilor.

   Viaţa cioclului, prinde culoare, atunci când o vede dansând pe Larisa, una dintre cele două gemene identice, venite din Rusia. Nimic nu mai contează acum, nici măcar sentimentul că lumea îşi pierde stabilitatea şi începe să se clatine, odată cu intrarea în ţară a armatei sovietice. Treptat, gaşca lui Vrabete – Cairo, Prafu Jumară, Buză, Nazarie – îşi găsesc sfârşitul, iar Gogu este închis pentru speculă şi o crimă pe care o comite din gelozie. Reuşeşte să scape şi trăieşte în clandestinitate. Viaţa de cârtiţă nu-l sperie, atâta vreme cât Larisa îi e alături. Numai că – rezultatul unor calcule periculoase – cele două gemene cad în mâinile unor generali ruşi. Nici o soluţie nu se întrevede decât cea a fugii peste hotare. Gogu Vrabete ştie că nu va reuşi niciodată să vadă un tangou autentic argentinian, aşa că face un gest de onoare şi de sacrificiu ce-l ridică peste condiţia sa de proxenet: pentru că aeroplanul cu care trebuiau să fugă avea numai două locuri, o lasă pe Larisa să plece cu ex-boierul Mişu Banu. Finalul e unul cinematografic: repetarea deloc banalizată a scenei din „Casablanca”, film pe care personajul îl găsea cam siropos. Gogu Vrabete moare sub gloanţele bolşevice, în timp ce gândurile îi sunt seduse de amintirea unui tangou dansat cu Larisa.

   O frază din acest savuros roman, ilustrează perfect sensurile tangoului: Tangoul e o conversaţie intimă. Sunetele îţi şoptesc ceva la ureche. Puţine vorbe, aspre şi pătimaşe. Îţi încredinţează un secret. Că nu mai ai mult de trăit. Femeia lipită de tine e viaţa însăşi. Soarbe-i respiraţia, sileşte-o să simtă că sunteţi priviţi de Diavol”.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

Ioana-Gabriela Griga

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

9 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago